Városi tanya, avagy Bugac helyett termelj Békásmegyeren!

Pasadena - egy majd 140.000 főt számláló békés kis  város Kaliforniában, mely azontúl, hogy a 9. legnépesebb város Los Angeles agglomerációjában, nem csak Sheldon Coopernek szolgál otthonául, hanem a Dervaes család The Urban Homestead projektjének is. 

overhead1.jpg

De mi is az a "urban homestead"?! Nos a gyökerei elég régre nyúlnak vissza, a két világháború környékén Amerikába bevándorló európaiak kezdtek el kerteket telepíteni, jobban mondva a szegénynegyedekben, ahol éltek kezdtek el azon fáradozni, hogy amit lehet megtermeljenek maguknak, ezzel is csökkentve a kiadásaikat. Aztán a '60-as, '70-es évek hippis "vissza a természethez" mozgalmai is erősítették az "amit lehet termeljünk meg magunknak" felfogást, bár ekkor még tényleg a Rousseau-i filozófiát követve, miszerint az ember ezáltal kikerül a társadalom elnyomó kötelékei és a civilizáció előítéletei alól. Ma már inkább azt jelenti, hogyan vigyük be a kertet a városba, vagyis miként lehet megoldani nem tanyasi környezetben azt, hogy amit lehet megtermeljünk magunknak, mivel lehet az ökológiai lábnyomot csökkenteni, és milyen környezetbarát energia források vannak. 

Rengeteg oldal, könyv, blog foglalkozik ezzel, köztük a már említett The Urban Homestead. Az alapító Jules Dervaes, egészen korán kiábrándult az úgynevezett "amerikai álomból", ahol minden színes, szagos és szélesvásznú. Elmondása szerint ezért tanult matematikusnak is, mert az valóságosabb volt, mint bármi más körülötte. Az igazi elhatározást a házi tanyához, pedig az génmanipulált zöldségek-gyümölcsök dömpingje adta, valamint az, hogy az élelmiszerek felhalmozásával csak tovább károsítjuk önmagunkat és környezetünket. 

1984-1.jpg

A család 1985-ben vásárolta meg azt az 1917-ben épült craftsman stílusú - az angol Arts&Crafts amerikai megfelelője -  házat, hol elkezdték a városbéli "termőföldjüket" kialakítani. Az itt megtermelt zöldség és gyümölcs szükségleteik 90%-t fedezi, így nagyjából napi 2 dollárt költenek élelmiszerre. Ahogy teltek az évek, elkezdtek kísérletezni alternatív energia forrásokkal is. Tapasztalataikat pedig mindig pontosan lejegyezték és lejegyzik, az internetnek hála pedig honlapot azon belül pedig blogot vezetnek, valamint podcastot is csinálnak. Továbbá szívesen segítenek másoknak is abban, hogyan tudnának otthoni termőföldet teremteni. Itthon is létezik már az úgynevezett CSA (community supported agriculture), a közösségi támogatású mezőgazdaság. Ennek az a lényege, hogy aki teheti megtermeli annak, aki nem teheti meg - ami így nagyon sarkított megfogalmazás. A Dervaes család is csinál Fram Box programot, ahol a megtermelt, idényjellegű zöldség-gyümölcsből összekészítik a dobozt a vevőknek. 

urban-homestead-backyard.jpg

A családfő Jules 2016-ban halt meg tragikus hirtelenséggel, ám gyermekei tovább viszik és éltetik házi tanyájukat és bíznak abban, hogy olyan jó példával járnak elől, ami sok követőre talál majd világszerte és ezáltal a környezettudatosság, és fenntarthatóság nem csak szépen csengő közhelyek lesznek. 

Nézegessétek és olvassátok bátran az oldalukat, hátha találtok rajta érdekes tippeket miként lehetne itthon is a városon belül "tanyát" csinálni. Jó, mondjuk nem a VII. kerületi buli negyed közepére gondoltunk, de pl. Békásmegyer bizonyos részein elég pofás kis veteményeseket lehetne telepíteni...;) 

 

Fotók: The Urban Homestead