Mindenszentek estéjén már nem csak Észak-Amerikában vannak tele töklámpásokkal az ablakok, hanem hazánkban is egyre többen ünneplik a Halloweent. Annak jártam most picit utána, honnan ered ez a szokás, valamint miért is jó, hanem csak faragjuk, hanem fogyasztjuk is a sütőtököt.
Aki hiszi, aki nem, a tökfaragás, mint olyan sem a 21. századdal érkezett meg Magyarországra. Hiszen jó pár száz évvel ezelőtt, a visegrádi vártoronyba záratta László királyunk az ellene szövetkező Salamont, az őröknek pedig meghagyta, hogy töklámpásokkal világítsák ki a toronyt, hogy éjszakai is szemmel tarthassák a rabot. Ám ezzel nem csak a foglyot sikerült díszkivilágításban részesíteni, hanem a toronyfénye messzire elért, így a dunai hajósoknak is támpontként szolgált, innen ered a mondás is, hogy "fénylik, mint Salamon töke". :)
Ám a tökfaragás igazi szokását a Brit-szigetekről származtatják, ahol kezdetben tarlórépát, vagy céklát alkalmaztak erre a célra. Az arcokkal kifaragott tarlórépa-lámpások a gael Samhain fesztiválok szereplője volt Írországban, valamint a Skót-felföldön. Az ilyen ünnepek idején a tündéreket és szellemeket igen aktívnak vélték, ezért a lámpások is többféle célt szolgáltak. Egyrészt Samhain éjszakáján megvilágították az utat, másrészt a szellemeket és egyéb alvilági lényeket szimbolizálták, illetve hogy megvédjék azoktól az embereket és otthonaikat. Ezt a szokást vitték magukkal a bevándorlók Amerikába, ahol a tarlórépát felváltotta a tök, mely szélesebb körben volt elérhető, valamint sokkal könnyebben volt faragható.
Ám a jól faraghatóságán kívül a sütőtök egy csomó hasznos tulajdonsággal is rendelkezik. Tele van C-vitaminnal, magas a karotintartalma, és jelentős kalcium és foszfor forrás is. Magyarországon az egyik híresebb sütőtök termesztő vidék Nagydobos és környéke. Honlapjukon így szedték össze a kedvező élettani hatásait:
De nézzük, mi mindenre jó még a sütőtök, különösen a nagydobosi sütőtök fajta értékes belső húsa:
- A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is.
- A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.
- Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget.
- A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek.
- A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
- A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!
Most pedig megosztjuk veletek egyik kedvenc sütőtök krémleves receptünket:
Gyömbéres-currys sütőtökkrémleves
(Gluténmentes, Tejmentes, Vegán)
Hozzávalók:
- fél kiló sütőtök
- 1-2 közepes méretű burgonya (ha sűrűbbet szeretnél, 2-3 darabot is tehetsz bele + ínyenceknek: lehet édesburgonyával is)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldséges alaplé
- 1 kiskanál friss reszelt gyömbér
- 1 kiskanál curry por (a pikáns ízek kedvelőinek)
- 2 dl kókusztejszín
- só és bor ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- 1 evőkanál olíva olaj vagy kókuszolaj
Elkészítés:
- A sütőtököt és a krumplit megpucoljuk, majd kisebb kockára vágjuk őket (így egyszerre főnek majd meg), és félre tesszük. A hagymát és a fokhagymát szintén megpucoljuk, felvágjuk apró darabokra. A vöröshagymát egy nagy lábasban megdinszteljük, és utána beledobjuk a fokhagymát is.
- Hozzáadjuk a feldarabolt sütőtököt és a krumplit, alacsony fokozatra levesszük, és hozzáöntjük a forró alaplevet – nagyjából annyira, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Lefedjük, és közepes lángon puhára főzzük.
- Amikor a sütőtök és a krumpli is kellően puha, hozzáadjuk a reszelt gyömbért és az 1 kiskanál curry port, és nagyjából 2-3 percig közepes lángon, kevergetés mellett összefőzzük.
- Ha ez megvan, levesszük a tűzről és picit várunk vele, hogy ne bugyogjon, majd botmixerrel krémesre pürésítjük. Hozzáadjuk a sót, borsot és ízlés szerint egy kis szerecsendiót. Ízlés szerint egy kis chilit is adhatunk hozzá, de vigyázzunk, mert a curry önmagában is elég csípős ízt adhat. Végül pedig hozzáöntjük a 2 dl kókusztejszínt (én ezt már fakanállal vagy habverővel szeretem elkeverni, így nem hígítom tovább a levest a botmixerrel).
- Tálalásként választhatunk pirított tökmagot vagy összetört ropogós bacont is.