A Zöldséges

"Fénylik, mint Salamon töke" - avagy Halloweenen túl is van élete a sütőtöknek

2018. november 01. - Zöldséges.com

Mindenszentek estéjén már nem csak Észak-Amerikában vannak tele töklámpásokkal az ablakok, hanem hazánkban is egyre többen ünneplik a Halloweent. Annak jártam most picit utána, honnan ered ez a szokás, valamint miért is jó, hanem csak faragjuk, hanem fogyasztjuk is a sütőtököt.

arrangement-blackboard-candle-1449058.jpg

Aki hiszi, aki nem, a tökfaragás, mint olyan sem a 21. századdal érkezett meg Magyarországra. Hiszen jó pár száz évvel ezelőtt, a visegrádi vártoronyba záratta László királyunk az ellene szövetkező Salamont, az őröknek pedig meghagyta, hogy töklámpásokkal világítsák ki a toronyt, hogy éjszakai is szemmel tarthassák a rabot. Ám ezzel nem csak a foglyot sikerült díszkivilágításban részesíteni, hanem a toronyfénye messzire elért, így a dunai hajósoknak is támpontként szolgált, innen ered a mondás is, hogy "fénylik, mint Salamon töke". :) 

Ám a tökfaragás igazi szokását a Brit-szigetekről származtatják, ahol kezdetben tarlórépát, vagy céklát alkalmaztak erre a célra. Az arcokkal kifaragott tarlórépa-lámpások a gael Samhain fesztiválok szereplője volt Írországban, valamint a Skót-felföldön. Az ilyen  ünnepek idején a tündéreket és szellemeket igen aktívnak vélték, ezért a lámpások is többféle célt szolgáltak. Egyrészt Samhain éjszakáján megvilágították az utat, másrészt a szellemeket és egyéb alvilági lényeket szimbolizálták, illetve hogy megvédjék azoktól az embereket és otthonaikat. Ezt a szokást vitték magukkal a bevándorlók Amerikába, ahol a tarlórépát felváltotta a tök, mely szélesebb körben volt elérhető, valamint sokkal könnyebben volt faragható.

candle-creepy-dark-236277.jpg

Ám a jól faraghatóságán kívül a sütőtök egy csomó hasznos tulajdonsággal is rendelkezik. Tele van C-vitaminnal, magas a karotintartalma, és jelentős kalcium és foszfor forrás is. Magyarországon az egyik híresebb sütőtök termesztő vidék Nagydobos és környéke. Honlapjukon így szedték össze a kedvező élettani hatásait:

De nézzük, mi mindenre jó még a sütőtök, különösen a nagydobosi sütőtök fajta értékes belső húsa:

  • A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is.
  • A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.
  • Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget.
  • A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek.
  • A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
  • A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális

 autumn-carve-decoration-1456120.jpg

Most pedig megosztjuk veletek egyik kedvenc sütőtök krémleves receptünket:

Gyömbéres-currys sütőtökkrémleves

(Gluténmentes, Tejmentes, Vegán)

Hozzávalók:

  • fél kiló sütőtök
  • 1-2 közepes méretű burgonya (ha sűrűbbet szeretnél, 2-3 darabot is tehetsz bele + ínyenceknek: lehet édesburgonyával is)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 l zöldséges alaplé
  • 1 kiskanál friss reszelt gyömbér
  • 1 kiskanál curry por (a pikáns ízek kedvelőinek)
  • 2 dl kókusztejszín
  • só és bor ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 1 evőkanál olíva olaj vagy kókuszolaj

Elkészítés:

  1. A sütőtököt és a krumplit megpucoljuk, majd kisebb kockára vágjuk őket (így egyszerre főnek majd meg), és félre tesszük. A hagymát és a fokhagymát szintén megpucoljuk, felvágjuk apró darabokra. A vöröshagymát egy nagy lábasban megdinszteljük, és utána beledobjuk a fokhagymát is.
  2. Hozzáadjuk a feldarabolt sütőtököt és a krumplit, alacsony fokozatra levesszük, és hozzáöntjük a forró alaplevet – nagyjából annyira, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Lefedjük, és közepes lángon puhára főzzük.
  3. Amikor a sütőtök és a krumpli is kellően puha, hozzáadjuk a reszelt gyömbért és az 1 kiskanál curry port, és nagyjából 2-3 percig közepes lángon, kevergetés mellett összefőzzük.
  4. Ha ez megvan, levesszük a tűzről és picit várunk vele, hogy ne bugyogjon, majd botmixerrel krémesre pürésítjük. Hozzáadjuk a sót, borsot és ízlés szerint egy kis szerecsendiót. Ízlés szerint egy kis chilit is adhatunk hozzá, de vigyázzunk, mert a curry önmagában is elég csípős ízt adhat. Végül pedig hozzáöntjük a 2 dl kókusztejszínt (én ezt már fakanállal vagy habverővel szeretem elkeverni, így nem hígítom tovább a levest a botmixerrel).
  5. Tálalásként választhatunk pirított tökmagot vagy összetört ropogós bacont is.

45176643_2233762293314375_6201693481321103360_n_masolata.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr2814338617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása