A Zöldséges

Egyszerű spenótos spagetti recept

2020. május 27. - Zöldséges.com

spenotos_teszta_1.png

Ez a spagetti recept szuper egyszerű, gyors, egészséges ráadásul még elképesztően finom is. Extra reszelt sajttal és pirított baconnel igazi éttermi élményt nyújt anélkül, hogy ki kéne mozdulnunk otthonunkból.

Előkészület: 5 perc
Elkészítés:10 perc
Összesen: 15 perc

Miért fogyasszunk spenótot ?

  • Ha tápértékét egyetlen kalóriára vetítjük, a spenót minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy ez a legegészségesebb salátanövény.
  • Egész évben elérhető , bár a szezonja márciustól májusig tart, ekkor a legfrissebb és a legfinomabb.
  • Koncentrált formában tartalmaz a szervezetünk számára hasznos tápanyagokat
  • Ilyen tápanyagok többek között az antioxidánsként viselkedő mangán, a réz, a cink, az E-vitamin és a szelén; az energiát biztosító B1-vitamin, a B2-vitamin és a niacin; a csontok épségéért felelős kalcium és foszfor; az emésztést segítő élelmi rostok; az izomépítő fehérjék; a gyulladáscsökkentő omega-3-zsírsavak; és a pihentető alvástelősegítő triptofán.

Hozzávalók 4 adaghoz:

500 g friss spenót levél  
2-3 gerezd fokhagyma 
2 ek olíva- vagy kókuszolaj
400g spagetti tészta
10 dkg reszelt sajt (parmezán vagy trappista)
só ízlés szerint

Elkészítés :

  1. Az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát pirítsok meg az olajon amíg meg nem puhul. Figyeljünk rá, hogy ne barnuljon meg, mert kesernyés lesz az íze.
  2. Közben egy másik tálban öntsük fel a friss spenót leveleket annyi vízzel, hogy ellepje, majd fözzük össze pár perc alatt. 
  3. Ha elkészült, szűrjük le és adjuk hozzá a fokhagymát, a sajtot, sózzuk meg, majd az egészet turmixoljuk össze.
  4. Tegyük fel a spagetti tésztát főni sós vízben.
  5. Mielőtt teljesen puhára főne, vegyük le a tűzről és leszűrve tegyük az egészet a serpenyőbe a spenótos fokhagymás szósszal együtt. Kb. egy deci vizet megtarthatunk a főzővízből és hozzáadhatjuk, ha krémesebb állagot szeretnénk elérni.
  6. Süssük össze az egészet, míg a spagetti meg nem puhul teljesen.
  7. Tálaljuk egy kevés reszelt sajttal a tetején.

 

Tippek és trükkök:

  • Dolgozzunk gyorsan a fokhagymával. Különösen ha apróra vágott, a fokhagyma nagyon könnyen leég.
  • Mindig használjunk friss spenótleveleket. Ha éppen nincs szezonja, vagy nem elérhető, a fagyatszott verziója is tökéletesen működik. 

A tökéletes spagetti tészta:

  • Hagyjuk ki az olajat a főzővízből. A csúszós olajos spagetti tésztán nem marad rajta a szósz.
  • Sózzuk a főzővizet bőkezűen. Mintha az óceán vizével főznénk. Ez az egyetlen alkalom mikor a tésztának ízt adhatunk.
  • Csak akkor tegyük a spagettit a vízbe, mikor már forrásban van. A tészta azonnal elkezdi magába szívni a vizet.  Ha ez a víz langyos, a tészta is langyos lesz.
  • Kevergessük a tésztát gyakran. Így biztos nem fog összeragadni sem a többi tésztával, sem az edény aljával.

A tökéletes spenótlevelek:

  • Olyan spenótot válassz, amelynek élénk mélyzöld levelei vannak, és a szárak nem sárgásak
  • Kerüld a nyálkás leveleket, ez a romlás jele.
  • A friss, zöld levelű spenótnak van a legjobb íze, és ennek a legmagasabb a tápértéke is. Mint minden más zöldségnél, itt is azt javasoljuk, hogy ha teheted, biogazdaságból származó fajtát válassz.
  • Ne mosd meg a spenótot tárolás előtt, mivel a vízzel történő érintkezés csökkenti a spenót élettartamát.
  • A spenót a túlfőzés miatt elveszíti az ízét és az állagát. Ezért javasoljuk az 1 perces hőkezelési módot, amely során al dente állagúra pároljuk a leveleket. Az ilyen spenótlevelek állaga még éppen megfelelő: puha, de nem szétfőzött. Hő hatására a cellulóz és hemicellulóz rostok fellazulnak, és ez megkönnyíti az emésztést, illetve lehetővé teszi az élettanilag fontos tápanyagok könnyebb felszívódását.

Variációk:

  • A spagetti tésztát lecserélhetjük bármilyen másfajta tésztára, de akár cukkini spagettire is.
  •  Plusz fehérjeforrásként megszórhatjuk a tetejét pirított csirkemell csíkokkal vagy rákkal is.

Tápértékek:

  • Kalória: 113 kcal (6%)
  • Fehérje: 4g (8%)
  • Zsír: 10g (15%)
  • Ebből telített: 3g (19%)
  • Koleszterol: 8 mg (3%)
  • Só: 201 mg (9%)
  • Vitamin A: 0.67 mg (3%)
  • Vitamin C: 0.5 mg (1%)
  • Kalcium: 151 mg (15%)
  • Vas: 0.1 mg (1%)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr6415719258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása