A Zöldséges

2019\03\22

Ezeket edd, ha vízre van szükséged!

26 éve már, hogy március 22-ét kinevezték a víz világnapjának. Ezen jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára és a Föld édesvíz készleteinek veszélyeztetettségére. A 2019-es világnap szlogenje pedig nem más, mint „Vizet mindenkinek!”, amely kiválóan érzékelteti, hogy a mai világban mekkora kihívás a Föld összes lakóját friss ivóvízhez juttatni. A víz 2019-es világnapja alkalmából összegyűjtöttük Nektek az öt legmagasabb víztartalmú gyümölcsöt!

5. Őszibarack – Víztartalom: 88%

pexels-photo-220911_1.jpeg

Édes, lédús és nagyszerűen hidratál. Hámozva is fogyasztható, viszont aki igazi energiabombára vágyik, az jobban teszi, ha meghagyja a bőrét. Az őszibarack igen jó stresszoldó, illetve csökkentheti a szív- és érrendszeri bajokat.

 

4. Eper – Víztartalom: 91%

strawberries-red-fruit-royalty-free-70746.jpeg

Szinte mindannyian egyetérthetünk abban, hogy az eper az egyik legfrissítőbb gyümölcs. 91 százalékos víztartalma mellett rengeteg benne az ásványianyag. Edzés után például az egyik legjobb energia regeneráló. Nagy mennyiségű K-vitamin és magnézium tartalma javítja a a csontok egészségét, továbbá a vérnyomás kiegyensúlyozásához.

 

3. Görögdinnye – Víztartalom: 92%

pexels-photo-1068534.jpeg

Valószínűleg Neked is ez az első gondolatod, amikor a nyári forróságban valami frissítőt keresel. Ahogy az angol nyelvű „watermelon” is sejteti, a dinnye tele van vízzel. Jelentős A, C és B6-vitamintartalma miatt jó hatással van a szívre, valamint a hajra, illetve bőrre.

 

2. Paradicsom – Víztartalom: 94%

pexels-photo-533280.jpg

Amellett, hogy bővelkedik az ásványianyagokban, igen magas a víztartalma is. A paradicsomot is sokféleképpen lehet élvezni, legyen szó akár salátás, szendvicses vagy nyers fogyasztásról. Erős hidratáló hatása mellett táplálja a bőrt is, valamint magas káliumtartalma miatt szabályozhatja a vérnyomást is.

 

1. Uborka – Víztartalom: 96%

food-vegetables-cucumbers.jpg

Igen, a közhiedelemmel ellentétben az uborka botanikai definíció szerint valójában gyümölcs. Az uborka 96 százalékos víztartalmával leköröz minden zöldséget ebben a mezőnyben. Amellett, hogy a meleg napok egyik legjobb szomjoltója, remekül hidratálja és tölti fel energiával a szervezetet. Magas rosttartalma jótékonyan hat az emésztésre, valamint csökkentheti a vesekövek kialakulásának kockázatát. Továbbá kicsit sem elhanyagolható tényező, hogy az uborkaszeletek közkedvelt arcbőr ápolók a hölgyek körében.

 

 

blog reggeli magyar gasztro egészség dinnye víz zöldséges paradicsom uborka eper barack világnap gyümölcsök egészséges életmód fenntarthatóság mutimiteszel azöldséges

2019\03\14

Eláruljuk, hogyan varázsolhatod nemzeti színűre az ünnepi ebédet

Újra itt van március 15-e, amikor az egész ország megemlékezik a 48-as hősökről. Ebben a cikkben szeretnénk tippeket adni az ünnepi fogások készítőinek, hogyha már az előkészületek miatt kénytelenek otthon maradni, egy kis ötletességgel hogyan öltöztethetik nemzeti színekbe az asztalt. Szerencsére a piros, fehér és zöld színeket nem kell nagyítóval keresni a boltok polcain, egészen könnyűszerrel alkothatunk magyaros küllemű ételeket, melyek nem fognak szűkölködni finom és egészséges zöldségekben, gyümölcsökben sem.

aroma-chili-condiments-357743.jpg

Kezdésképpen a mozzarella-bazsalikom-paradicsom saláta összeállítást tudjuk ajánlani a jeles napra. A zöld fűszernövény emésztésjavító, nyugtató hatással bír, piros kedvencünk pedig jól ismerten öregedésgátló hatással bír, hogy még sok nemzeti ünnepet együtt tölthessünk szeretteinkkel.

Kitűnő főétel lehet az alkalomra a kecskesajtos zöldségeshússal töltött cukkini. A sóval, borssal megszórt darált marhahúst megpirítva, paprikával és paradicsommal együtt pároljuk. A raguhoz kecskesajtot és tejszínt adva krémesre főzzük az ételt, majd bazsalikommal, petrezselyemmel és metélőhagymával fűszerezzük, végül belekanalazzuk a három-négy centi vastag cukkini karikákba. A piros-fehér-zöld fogást 180 fokon 10-15 percig sütjük, de a színe kedvéért további kecskesajtot is olvaszthatunk rá.

baked-berry-cake-1055272.jpg

A forradalmi hangulat lehűtése céljából kitűnő záróakkordja lehet az étkezésnek egy kis citromfagyi, málnaszósszal leöntve, citromfűvel díszítve. Utóbbi nem csak kellemes ízű összetevő, hanem igazán egészséges komponense is lehet a fogásnak. Idegerősítő és nyugtató hatása ismert, de alvási zavarokra és kezdődő depresszióra is használják. Serkenti a máj működését, illetve emésztésjavító, puffadásgátló és pajzsmirigyszabályzó hatással is rendelkezik. És ez még nem minden! Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas.

Reméljük tippjeink segítségével kicsit közelebb hozhatjuk hozzátok a márciusi ifjak nagy napját!

 

magyar egészség egészséges életmód

2019\03\08

Az egészségesebb hasábburgonya 6 titka

A legtöbbek számára a hasábburgonya egyfajta bűnös élvezet. Főleg azzal szokás ellene érvelni, hogy magas a kalória, nátrium és transzzsírsav tartalma. De hiába mindez, mégis milliók rajonganak érte. Most viszont megsúgjuk, hogyan élvezheted bűntudat nélkül a hasábburgonyát úgy, hogy az tápláló is legyen.

 pexels-photo-1583884.jpeg

Kevesen tudják ugyan, de a hasábburgonya őshazája nem más, mint Belgium. Az 1600-as években az Ardennek térségében található Meuse folyó mentén élő szegény falusiak előszeretettel fogyasztottak apró sülthalakat. A téli fagyok miatt azonban nem mindig volt erre lehetőségük, ezért egyéb élelem híján a falusiak a burgonya mellé tették le voksukat, amit apró darabokra szeleteltek, majd megsütöttek. Ezzel megadva maguknak a melegebb időszakokban fogyasztott sülthal illúzióját. Habár a franciák erről mást gondolnak... ~ Wonderpolis.org

 ccc_food-origin.jpg

A hasábburgonya azóta meghódította a világot és minden rossz híre ellenére örök sláger-kaja lett. Sőt, talán az elsőszámú globális bűnös élvezet. Legalábbis az ételek között… Amikor a kedvenc hamburgered mellé rendelsz még egy adag hasábburgonyát is, alsó hangon 3-400 kalóriát és 500 milligramm nátriumot küldesz be a szervezetedbe. És ilyenkor még hozzá sem nyúltál a hambidhoz. Lehet persze játszani a salátával meg a diétás kólával, de aki ezektől várja a teljeskörű kártalanítást, az csalódni fog. Viszont néhány egyszerű trükkel Te is elkészítheted a saját, házi készítésű hasábburgonyádat, amit gondtalanul élvezhetsz.

 pexels-photo-70497.jpeg

  1. Gazdálkodj okosan

A hagyományos hasábburgonyát növényi olajban szokás készíteni, ami rengeteg extra zsírt és kalóriát jelent. Tudtad például, hogy a sütőolaj evőkanálonként 120 kalóriát jelent? Érdemes tehát olyan olajat választanunk, amely szív-barát. Ha ez megvan, mérj ki belőle két evőkanalat, és mielőtt a burgonyára öntenéd, borítsd egy tálba. Majd utána jöhet a burgonya. Ha viszont még jobban vissza akarod fogni az olajmennyiséget, tölts fel olajjal egy spray-palackot és fújd rá a burgonyára. A burgonyát pedig helyezd egy sütőlapra és süsd 200 fokon amíg szép és ropogós nem lesz.

 olive-oil-salad-dressing-cooking-olive.jpg

  1. Ha úgy tetszik, mellőzheted is az olajat

Az olaj kiiktatásával rengeteg kalóriától szabadítod meg kedvenc hasábburgonyádat. Ehhez tartsd be a fent leírt lépéseket azzal a különbséggel, hogy az olajat néhány evőkanál fűszeres, felvert tojásfehérjére vagy zöldséglevesre cseréled, még ha utóbbi elsőre kicsit furcsán is hangzik. Sütés közben pedig ne felejtsd el időnként egyszer-kétszer megforgatni a burgonyákat, hogy minden oldalról szépek és barnák legyenek.

 pexels-photo-725998.jpeg

  1. Menj át édesbe

Az édesburgonya sokkal gazdagabb rostokban és A-vitaminban, és lényegesen szegényebb kalóriákban, mint a klasszikus hasábburgonya. És még édesebb is.

 pexels-photo-1893555.jpeg

  1. Hagyd ki a sót

Aki evett már gyorséttermi hasábburgonyát, ami, mint tudjuk, sóban igen gazdag, érezhette már a rá kis időre jelentkező kényelmelen puffadást. Házi hasábburgonya esetében nem kell emiatt aggódnod, ugyanis nagyon egyszerűen helyettesítheted a sót néhány ízes fűszerrel. Így a burgonya kellően ízes lesz, viszont nem viszel be vele a szervezetedbe annyi nátriumot. Erre a célra kifejezetten jó választás szokott lenni a fokhagyma, a kömény, a paprika, a kakukkfű vagy a rozmaring. Még az olyan édesebb fűszerek is jók lehetnek, mint például a fahéj és a szerecsendió. Főleg akkor, ha szereted az édesburgonyát.

 pexels-photo-452744.jpeg

  1. Vissza a gyökerekhez

A burgonya nem az egyetlen zöldség, amely sütve igen finom tud lenni. A petrezselyemnek vagy a répának is kifejezetten jót tud tenni egy kis sütés. Így a hasábburgonya illúzióját keltve spórolhatsz meg egy csomó kalóriát.

 pexels-photo-143133_1.jpeg

  1. Van, aki kenőcsösen szereti

A ketchup és a hasábburgonya remek kombinációt alkotnak, de nem feltétlenül a legegészségesebbet. Azonban ha a ketchupot megbolondítod egy kis görög joghurttal, egy olyan finom mártást kapsz a burgonyádhoz, ami kevesebb cukrot és több proteint visz be a szervezetedbe.

pexels-photo-1435901.jpeg

burgonya blog zöld gasztro egészség répa tojás krumpli vitamin zöldséges megelőzés zöldségek gyümölcsök egészséges életmód fenntarthatóság vitaminhiány mutimiteszel szezonjavan azöldséges

2019\03\02

5 zöldség, amivel frissre és üdére turbózhatod magad márciusban

Végre beköszöntött a tavasz, egyre többet süt a nap, a világ pedig életre kel. Ahhoz, hogy tudjuk tartani a tempót a természettel, érdemes lehet egyes vitaminbomba zöldségeket visszaszoktatni otthonunkba, hogy segítségükkel frissen és üdén vágjunk neki a 2019-es tavasznak.

  1. Spenót

Bár a gyermekek gyakran rémálmaik főszereplőjeként tekintenek a spenótra, később sokan ráeszmélnek, mekkora hiba kimaradni ebből a – szó legmegfelelőbb értelmezésében vett – zöldségből. A spenót azonban nem csak meglepően finom, hanem váratlan mennyiségben bővelkedik az egészségre turbózó hatással lévő összetevőkben is. Rengeteg ásványi anyag és nyomelem mellett, B-, C- és E-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz, de ez még semmi. Immunt erősít, vért képez, emésztést segít és sejtet újít meg zöld szuperhősünk. Hölgyeknek különösen ajánlott, hiszen bőr-, köröm-, és hajszépítő hatása is ismert. Ki tud ezek után nemet mondani?

spenot.jpg

  1. Retek

Kora reggeli rikkantás, és egy salátás szendvics mellé a legjobb választás a retek. A roppanós, rózsaszín zöldség nyersen ajánlott, segíti az emésztést, káliumtartalma miatt pedig jó vízhajtó, méregtelenítő hatású. A C-vitaminban dúskáló káposztaféle rágcsálása közben nem is gondolhatunk egyébre, mint hogy mennyire egészségesen indul ez a nap is.

retek.jpg

  1. Sárgarépa

Egy igazi klasszikus, all-time bajnok. A sárgarépa finom, elegáns, és irtó egészséges. Ki tudna ellenállni? A fütyülés képessége mellett a rákos daganatok megelőzésében is szerepet vállal ez a színes gyökér, emellett látásunkat és szívműködésünket is határozottan pozitívan érinti fogyasztása. Korábbi társaihoz illően, a sárgarépa is kiemelkedő emésztésserkentő, de legfontosabb tulajdonsága, hogy A-vitaminban gazdag. Tipp: vékonyan hámozzuk, hiszen értékes összetevőinek nagy része a héja mellett található. Még egy tipp: főzve vagy sütve sokkal nagyobb arányban juttathatjuk szervezetünkbe, a sejtfalaiban bujkáló A-vitamint.

repa.jpeg

  1. Újhagyma

Tavasszal kihagyhatatlan ajánlat az újhagyma, melynek fogyasztása este ajánlott, a közösségi programok után. Ha jót akarunk. Ekkor viszont kötelező, hiszen érelmeszesedés megelőző hatása, és felsorolhatatlan mennyiségű hasznos tápanyagai (vas, jód, foszfor, kalcium, nikotinsav, vitaminok, stb.), olyan fitt embert varázsolnak belőlünk a tavasz végére, hogy névjegykártyával kell bemutatkoznunk a minket fel nem ismerő családtagjainknak. Szószokba, pástétomokba ajánljuk.

ujhagyma.jpeg

  1. Spárga

Nem, ez nem a testedző rovatunk, továbbra is a zöldségek a főszerepben. Rostban gazdag zöldségünk rendkívül alacsony kalóriatartalmú, valamint vitaminokban, folsavban, és ásványi anyagokban is bővelkedik. Fiataloknak  kitűnő választás lehet a pattanások elleni küzdelemben. A spárga hip-hop elkészül, de előtte enyhén kesernyés ízét cukros vizes főzéssel érdemes lehet elvenni.

sparga.jpg

2019\02\21

10 tipp az egész éven át tartó egészséghez

Az egészséges életmódra vonatkozó fogadalmakat nem mindig könnyű betartani. Biztosan előfordult már veled is, hogy eltökéltél valamit, azonban egy kicsit megcsúsztál vele. De nincs ezzel semmi baj, légy elnéző magaddal szemben és tanulj az esetből. Éppen ezért gyűjtöttünk most össze pár egészségtippet, ami segíthet a helyes táplálkozásra vonatkozó újévi fogadalmait megtartásában.

1. Igyál több vizet

pexels-photo-1458671.jpeg

Ha a víz étel lenne, ott díszelegne a toplistások között. Amellett, hogy segíti az emésztést, tisztítja a bőrt, elnyomja az étvágyat, megelőzheti a szívbetegségeket is. Egyes kutatások még azt is állítják, hogy anyagcsere serkentő hatással is bír, ami pedig a fogyókúránál is nagy segítség. A napi nyolc pohár vizes tanács manapság megdőlni látszik ugyan, de attól még semmiképp sem árt, és lényegesen jobb, mintha cukros üdítőkkel és szintetikus energiaitalokkal bombáznánk folyamatosan a szervezetünket.

2. Tankold meg zöldséggel a hűtődet

pexels-photo-257816.jpeg

A lehetőségeidhez mérten próbálj bevásárolni friss zöldségből és gyümölcsből, majd szánj egy kis időt arra, hogy megmosod, felaprítod és eltárolod őket a hűtőszekrényedben. Érdemes ügyelned arra is, hogy legyen készleten egy kis salátaöntet. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy munkába indulás előtt hozzáadsz a napi ebédedhez néhány zöld finomságot, és már meg is van a szükséges vitaminmennyiség az adott napra.

3. Minél színesebb, annál táplálóbb

pexels-photo-1367243.jpeg

A zöldségek és gyümölcsök esetében íratlan szabály, hogy valami minél élénkebb színű, annál egészségesebb. Például a tök, sárgarépa, spenót és kivi tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A fehéres és bézs színű ételek, mint például a sajt, sültburgonya, fehér rizs, fehér liszt és fehér cukor esetében ajánlott figyelni a mértékletességre, ugyanis magas a transzzsír tartalmuk, valamint erős feldolgozottságok miatt alacsony a tápanyagértékük. Zöldségek fogyasztása esetén pedig, ha a héj élénkebb színű mint a belső, érdemes hámozatlanul hagyni, ugyanis így jelentős vitamin mennyiséget nyerünk. Kiváló példa erre az uborka vagy a cukkini.

4. Vezess étkezési naplót

pexels-photo-733857.jpeg

Így tudatosan nyomon tudod követni, hogy mit eszel és mit nem. Ha kedved tartja, még a bevitt tápanyag mennyiséget is vezetheted. Ugyan kevesen ismerik el, de az elhízás egyik leggyakoribb oka a rendszertelen táplálkozás. Egy jól vezetett étkezési naplóval azonban sok bonyodalom megelőzhető lehet, illetve kiváló első lépés a tudatos életmód irányába.

5. Kezdj el szelektálni

pexels-photo-1367243_1.jpeg

Nem érdemes egymenetben átdolgozni a teljes étkezési rendszerünket, mert előbb utóbb káosz lesz a vége. Azonban ha lépésről lépésre cselekszünk, az hosszútávon igen célravezető lehet. Kezdetnek például érdemes kipróbálni a szójatejet a hagyományos helyett, vagy akár a vöröshús bevitelt is csökkenthetjük egy kicsivel.

6. Nem ennél egy almát?

pexels-photo-588587.jpeg

Néha nehéz megállapítani, hogy hol van a határ a jóllakottság és a túlevés között. Ennek az az oka, hogy beletelhet akár 15 percbe is, amíg az emésztőrendszeredből küldött jelek a teltségérzetről eljussanak az agyadig. Ezt úgy tudod kivédeni, hogy kicsit lassabban eszel, ennek hatására az agyad is tartani tudja a tempót. Vagy kérdezd meg magadtól, hogy elfogadnál-e egy almát, ha valaki most megkínálna vele. Ha a válaszod nemleges lenne, akkor feltehetőleg csak azért eszel éppen, mert enni akarsz, nem pedig azért, mert valóban éhes vagy. Mellesleg néha tényleg hasznosabb lehet beleharapni egy jó almába, mint kekszet rágcsálni.

7. Tele van a hűtőd zöldséggel? Piríts fokhagymát!

pexels-photo-1192031.jpeg

Biztosan te is rengetegszer hallottad már, hogy sok zöldséget kell enni, lehetőleg évszak szerint. De gyakran előfordul, hogy a rengeteg zöldség ott van a hűtődben, de megromlik, mert nem tudsz vele mit kezdeni. Ilyenkor nem kell mást tenned, mint felaprítani őket, és némi olívaolaj, illetve fokhagyma kíséretben pirítani rajtuk egy kicsit. A kelbimbótól kezdve az articsókáig szinte minden zöldségnél beválik ez a módszer.

8. Reggelizz minden nap

pexels-photo-103124.jpeg

Sokan vagyunk, akik a mindennapi rohanásban hajlamosak vagyunk átpriorizálni a rendszerszintű táplálkozást. Ilyenkor jön az, amikor fagyasztott pizzát eszünk ebédre, miközben épp a számítógépet nyomkodva próbálunk egyszerre többfelé figyelni, vagy amikor reggeli induláskor csak bekapunk egy gyors müzliszeletet. Jó esetben. Azonban érdemes bevezetni az olyan reggelizést, ami valamennyire táplál is. Nem véletlenül mondják azt, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. De természetesen tudjuk mi is, hogy reggelente szűkös az idő, ezért nem is javaslunk különösebben bonyolult dolgokat. Ha reggelente csak egy pár tojást vagy pirítóst egy kis vajjal, sajttal és zöldhagymával kiegészítve veszünk magunkhoz, máris jól indul a napunk.

9. Csomagold el a felét

pexels-photo-1640770.jpeg

Nagyon sok étteremre jellemző, hogy olyan nagy adag ételeket szolgálnak fel, amit nem mindenki tud egymenetben megenni. Ha magadra ismertél, a következőt teheted ilyenkor: a rendelésnél megkéred a pincért, hogy felezze meg az adagot és az egyik felét csomagolja be elvitelre. Így nem esel kísértésbe, hogy belekezdj az étel második felébe, amit végül nem tudsz befejezni, és megvan másnapra az ebéded.

10. Ha fel van címkézve, ne edd meg

pexels-photo-1508666.jpeg

Úgyis ez a legegyszerűbb módja annak, hogy tápláló élelemhez juss. Spórold meg magadnak az időt, amit a kalóriaadatok és zsírszintek olvasgatásával töltesz. Az egészben árusított zöldségek és gyümölcsöket általában nem szokták címkével ellátni. Ahogy azokat sem, amik nem estek át különféle feldolgozásokon, szeleteléseken és kémiai módosításokon. Válaszd inkább a friss, feldolgozatlan termékeket. Hidd el, jobban jársz.

 

reggeli zöld piac egészség reggel répa tojás vitamin zöldséges zöldségek brokkoli gyümölcsök egészséges életmód fenntarthatóság közösségi kert mutimiteszel szezonjavan

2019\01\24

Az 5 legegészségesebb téli zöldség

A tavaszi és nyári szezonok idején, valahogy mindig adja magát, hogy milyen zöldségeket vagy gyümölcsöket érdemes fogyasztani, télen azonban ez jelenthet némi kihívást. Legújabb blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük az 5 legegészségesebb téli zöldséget, hogy a hideg napokon se maradjon senki frissesség nélkül.

1. Fodros kel

1_kel.jpg

A fodros kel nem csak az egyik legegészségesebb zöldség, de még a hidegebb időszakokat is nagyon jól tűri. A levelesek családján belül torony magasan van a legtáplálóbb zöldségek között. Vitamin, ásványi anyag, rost és antioxidáns tartalma rendkívül magas, ezért a téli hónapok idején az egyik legjobb barátunk lehet, ha egy kis frissességre vágyunk.

Sőt, mindössze 70 grammnyi fodros kel már ki is egyenlíti az ajánlott napi A, B, C és K-vitaminok mennyiségét. Mindemellett pedig kifejezetten magas a kalcium, réz, mangán, kálium és magnézium tartalma is. Erőteljes kvercetin és kaempferol mennyisége pedig gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Egyes tanulmányok szerint a magas flavonoidtartalmú étrend segíthet csökkenteni bizonyos rákok, például a tüdő- és nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. 

2. Kelbimbó

2_kelbimbo.jpg

A kelkáposztához hasonlóan a kelbimbó is tápanyagban gazdag. Kicsi, káposzta alakú fejei a hideg időben is fejlődnek. Habár mérete kicsi, lenyűgöző mennyiségű tápanyagtartalma van.

A kelbimbó kiváló K-vitamin forrás a szervezetnek. Körülbelül 150 gramm főtt kelbimbó a napi ajánlott K-vitamin bevitel 130 százalékát teszi ki. A K-vitamin kritikus jelentőségű a csont, szív, illetve az agy fejlődése, működése és egészsége szempontjából. Nem véletlenül ajánlgatják olyan sokan a még fejlődésben lévő gyermekeknek.

K-vitamin tartalma mellett pedig a kelbimbó meghatározó forrása az A, B és C-vitaminoknak, valamint a mangán és kálium mennyisége is rendkívül jelentős.

3. Sárgarépa

pexels-photo-143133.jpeg

Tapsi Hapsi kedvenc gyökérzöldségét a nyári hónapok idején szokták betakarítani, csúcs édességét pedig ősszel és télen éri el.

A hideg körülmények hatására a sárgarépák a bennük lévő keményítőket cukorrá alakítják át, hogy a komoly fagyok idején is sejtjeik folyadékban gazdagok maradhassanak. Ebből eredően a sárgarépa hűvösebb időjárás idején sokkal ízletesebbé válik.

A sárgarépa kiváló béta-karotin forrás, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít át. Egy nagyobb sárgarépa, amely hozzávetőlegesen 7 gramm lehet, a napi A-vitamin ajánlott bevitelének akár 240 százalékát is tartalmazhatja, ezzel jelentősen hozzájárulva a szem egészségéhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Rendkívül magas karotin és antioxidáns tartalma pedig csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Több tanulmány is utal rá, hogy a karotinban gazdag étrend segíthet a rákbetegségek megelőzésében.

4. Mángold

2680530851_085f0d38bd_b.jpg

A mángold nem csak, hogy tolerálja a hideg időjárást, hanem nagyon kevés kalóriát és még annál is több tápanyagot tartalmaz.

Egy pohár mángold mindössze 7 kalóriát tesz ki, viszont az ajánlott napi A-vitamin  mennyiségnek közel felét alkotja, ami pedig az ajánlott napi K-vitamin bevitellel egyenértékű.

Levelei olyan jótékony hatású pigmenteket tartalmaznak, amelyeket a szakirodalmak betalinoknak neveznek. Kutatások kimutatták, hogy a Betalián csökkentő hatással van a szervezetben lévő gyulladásokra és képes redukálni az LDL-koleszterint oxidációját, amely a szívbetegség egyik fő kiváltója is egyben. A mángoldot széles körben alkalmazzák a mediterrán étrendekben.

5. Petrezselyem

parsley-3433592_960_720.jpg

Az eddig felsorolt zöldségekhez hasonlóan a petrezselyem is jelentős egészségügyi előnyökkel bír. Akárcsak a sárgarépa, a petrezselyem is a téli hónapok alatt nyeri el édességét.

Egy csészényi petrezselyem csaknem 6 gramm rostot és a napi ajánlott C-vitamin bevétel több, mint 30 százalékát teszi ki. Ezen túlmenően kiváló B és E-vitaminforrás, valamint jelentős a kálium, magnézium és mangán tartalma is.

Magas rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztésre, valamint csökkenti a szívbetegségek és az mellrák kialakulásának lehetőségét.

blog zöld egészség tél vitamin zöldséges megelőzés zöldségek egészséges életmód vitaminhiány szezonjavan

2019\01\10

A humusz ötven árnyalat, avagy így ettem Izraelben tíz napig

Már tíz napja, hogy 2019 áll a naptár elején, én pedig lassan egy hete jöttem haza Izraelből, ahol 10 nap leforgása alatt ,négy évszakon és több száz kilométeren - hegyen, völgyön, tengeren - át vettem be a Szentföldet. Az utazás előtt tartottam tőle, hogy a fura étkezési szokásaim miatt éhen fogok halni, így becsempésztem pár müzli illetve zabszeletet is az országba, biztos, ami sicher alapon, aztán gyakorlatilag mindet haza is hoztam. Hogy miért? Azt alant olvashatjátok! ;) 

shutterstock_bg-768x432.jpg

Gondoltam én, hogy a havas magyar decemberből, majd a nap sütötte Közel-Keleten pihenem ki az év fáradalmait, erre gyakorlatilag az út felében az egyiptomi hét csapást idéztük, Jeruzsálem arany városában még egy havas eső is megörvendeztetett minket. Ha a sáskák is megjelentek volna, tuti az életemet kezdem el félteni első szülöttként, így nem aprózva el a dolgokat gondoltam kimaxolom a gasztronómiai élményeimet, nem megyünk éhesen a túlvilágra.  Így ettem mindent mi belém fért, és "szem-szájnak ingere". 

humusz.jpg

Első állomásunk északon volt, a Kineret-tó partján. Mivel az egész nap gyakorlatilag utazással telt, farkaséhesen estünk be a hotelba. Ahol meglepetésemre a iskolai menza hangulatot idéző külső mögött, egy korrekt kis étterem színvonala húzódott meg. Roskadási rakott salátás tálak, leves, frissen sültek és legnagyobb kedvencem HUMUSZ! Amiből első este egy kanálnyit se ettem, mert mire felfedeztem, elfogyott. Sebaj - gondoltam - majd reggel. Na ezt ahogy Móricka elképzelte, hiszen ki tudja miért - ?! - reggelire nem nagyon fogyasztják. A tíznapos körút alatt egy kezemen megszámolom hány szállásunkon láttam kitéve ezt is. No de azért éhen nem haltam, és ha már vacsora, meg első nap, illik valami desszerttel is megkoronázni, ami itt a malabi névre keresztelt zselés édességet foglalta magába. Ez egy kukoricakeményítőből készült tejes puding, aminek mi itt egy gyümölcsös változatát is kóstoltuk. Nem vagyok ezeknek a szimplán csak zseléből álló édességeknek a nagy barátja, most se lettem az. Viszont a reggelire tálalt "sweet chees"-es palacsinta - ami gyakorlatilag a mi túrós palánkat idézi - majdnem jobb volt, mint nagyanyámé. Sőt itt egy dologban biztos lehet az utazó, még a legutolsó beduin sátorban is lesz valami sütemény reggelire kirakva. 

img_20181226_204936.jpg

Másnap a Noéért és bárkájáért kiáltó esőzésben másztunk fel a Golan-fennsíkra.  Ahol az idegenvezetőnk egy szokás szerint a knaffe nevű süteménnyel - mondom, hogy mindenhol sütemény van! Nem is értem, hogy nem cukorbetegek...- köszöntött minek. Kinézetét tekintve le se tagadhatná, hogy melyik régióból származik, viszont hiába áll aprított tésztából, lágy sajtból és édes szirupból, nem annyira édes, mint a baklava. Sőt, nagyon finom, főleg melegen, pisztáciával a tetején. Engem megvett. 

img_20181227_145750.jpg

Nem vagyok egy nagy húsevő, sőt mostanában még annyira se, mint korábban. Így kis túlzással, 10 napig falafelen éltem. Nagyon szeretem a kis csicseriborsó golyókat, és itt a legutolsó tel avivi piaci bódés is messze magasan veri az otthon kaphatókat. A legjobbat a jeruzsálemi Mahane Yehuda piactól pár utcányira ettük, ahová izraeli ismerősünk vitt el minket, a tulaj pedig annyira megörült a septiben megrendelt hat adag laffába csomagolt falafelnek, hogy grátisz kaptunk egy nagy adag rósejbnit. Ami a csúcsok csúcsa volt számomra, hiszen azon kívül, hogy alapjáraton krumplit krumplival, ezt itt rendes, földet látott, friss burgonyából készült, nem pedig hónapokig a mélyhűtőben alvó mirelitből. Utána a piacon evett rugelach pedig pedig csak fokozta az élményt. Hiszen ez a itthon is kapható - pl a Princessben - kvázi csokis tekercs maga volt a manna, nevezett pékség láncnak pedig van hova fejlődnie. 

img_20190108_115427.jpg

Nálam a reggelek kávéval indulnak és ameddig legalább egy kortyot nem ittam belőle ne is szólj hozzám. Miért mondom ezt? Nos az év utolsó napját egy beduin táborban töltöttük, ahol #handmade bediun kávét kaptunk, ez az a fajta aminél meg kell várni, hogy a zacc leülepedjen, csak utána lehet bele inni, a végén meg még jósolhatunk is belőle. Itt kóstoltam meg a datolyakrémet is. Ha valóban kifogy a világ Nutella készlete, tuti világhódító útra indul emez. Sűrű, krémes,  édes, és finom.

img_20181231_173759.jpg

Ám amit a legjobban szerettem, a legjobban értékeltem a kint töltött tíz nap alatt, az a rengeteg zöldség, gyümölcs és saláta volt. Egyszerűen nem lehetett olyan helyre menni, ahol ne lett volna roskadásig tele az asztal velük, és mind friss volt és ízletes mindig. Bár azt mondtam az jeruzsálemi havas esőben gyalogolva, hogy nincs az a Mózes és kettéváló Vörös-tenger, ami miatt ide költöznék, azért a végére a megannyi finomság, és az Aroma kávézólánc igen csak megingatott. Mind a jeruzsálemi, mind a tel avivi piac megér egy túrát, főleg a kézilabda nagyságú gránátalmák látványa miatt is, az áruk minőségről nem is beszélve.  Ám ameddig utam nem visz oda vissza újar, addig marad a honi piac, és a Zöldséges.com! :) 

 img_20181230_153627.jpg

 

(Képek: Elena Dijour/Shutterstock.com, We Heart It, saját)

blog zöld piac egészség vitamin zöldséges zöldségek gyümölcsök egészséges életmód datolya humusz falafel rugelach Izrael Israel Jeruzsálem Tel Aviv szezonjavan knaffe

2018\12\20

81 éves az aerobik Lady - avagy így tartja magát fiatalon Jane Fonda

Igazi színész dinasztia sarja, szex szimbólum, politikai aktivista, és nem mellesleg kétszeres Oscar-díjas. Jane Fonda bár éveket letagadhatna, még is már túl van a 80-on, ebben pedig nagy szerepe van egészségtudatos életvitelének is. Ebbe nézünk most picit bele. 

jane_fonda_cannes_2013.jpg

 Lady Jayne Seymour Fonda 1937-ben született, a színész legenda Henry Fonda és   Frances Ford Seymour első gyerekeként. Tizenkét éves volt, mikor édesanyja öngyilkos lett, a tragédiát nehezen tudta feldolgozni, évekig bulimiában szenvedett. Tán ennek hatására fordult az évek múlásával, sikerei csúcsán az egészséges életmód felé. A '80-as években neve egyet jelentett az aerobikkal, tömegek vásárolták kazettáit világszerte. Hogy mennyire?! Annyira, hogy 1983-ban még a mi Népsportunk is tudósított a jelenségről. Ebben idézik Fondát, aki a következőket mondta el a kezdetekről: 

„Egy filmemhez szükségem volt megfelelő gyakorlatok elvégzésére. Shirley Fonda, a mostohaanyám, elvitt St. George-ba, ahol a filmfelvételek után, sokszor éjszaka, elkezdtem tornázni. Minden edzés után úgy éreztem, hogy legalább egy hétre való energiával töltöm fel magam. Emlékszem, egy hatvan év feletti asszony elmondta, hogy semmiféle gyógyszer nem segített rajta, majd egy orvos tanácsára elkezdett tornászni és most a mennyekben jár. Itt láttam először, hogy az emberek egy-egy tanfolyam után mennyivel jobban érzik magukat. Ekkor határoztam el, hogy az edzés áldásait megismertetem gyerekekkel és felnőttekkel, nőkkel és férfiakkal, minél több emberrel. Egy évvel később megnyitottam az edzőstúdióimat.(…) Én már 45 éves vagyok, de a testem erősebb és ruganyosabb, mint valaha volt, jobban érzem magam és szebb vagyok, mint húszéves koromban voltam! Jól jegyezzék meg a jelszavaimat: Táplálkozzunk egészségesen! Ostromoljuk meg a testünket! Szakítsunk a gyengébb nem mítoszával!”

 Sok kritika is érte, hiszen valóban kemények voltak az edzései, amihez szinte aszkéta életmód párosult nála, aminek következménye lett, hogy 45 évesen szívinfarktust kapott, ami nem tett jó az aerobik-mozgalomnak. Ezt kiheverve, és hallgatva a jó tanácsokra, a '90-es évekre lassabb tempóra váltott és megreformálta a tornáját, amelyről már a Képes Sport számolt be, eképpen: 

„Jane Fonda, az aerobik szülőanyja, új, 77 perces videokazettán bocsátotta közre legújabb gyakorlatait. Ezek jóval kevésbé megerőltetőek, mint az előzőek voltak. Az aerobik-megszállottak sérüléseiből és a túlhajtottságból adódó károsodásokon tanulva Jane Fonda most lassúbb tempót, mezítlábas gyakorlatok helyett megfelelő sportcipőben végzett mozgást, a kemény padló helyett pedig félkemény műanyag szőnyeget ajánl. Az aerobik célja nem változott. Jane Fonda viszont megváltoztatta korábbi tanácsát, ami szerint a gyakorlatokat soha semmilyen körülmények között nem szabad abbahagyni. A tanácsa ma: ha fájnak az izmok, ha nagy a fáradtságérzet, szünetet kell tartani.” 

  A mai napig is edz, a videómegosztó oldalakon rendre rá is találhatunk a "mami-tornára", ám hála digitális világunknak, a klasszikus sem veszett el! 

Étkezés terén nagyon odafigyel arra, hogy ne egyen telített, állati eredetű zsírokban gazdag ételeket, viszont sok tengeri hal és még több párolt zöldség kerüljön a tányérjára. Az edzések miatt a szénhidrátbevitelt is fontosnak tartja, és a reggelit sosem hagyja ki! Ahogy ő fogalmaz: „Én minden étkezésnél megfordítom a szokásos felállást: számomra például a zöldségeken, a hüvelyeseken van a hangsúly, a hús csak a köret.”

Tanácsait mi is megfogadhatjuk, és akkor nem csak a genetikánknak köszönhetjük majd, hogy a sokadik X-en túl is jól nézzünk ki. Hiszen nem a ráncok száma számít, hanem az, mit sugárzunk magunkból. Egészséges életmóddal, és a helyes, zöldségekben gazdag étkezéssel és rendszeres mozgással sok évet lefaraghatunk. Legyünk mind ilyen fittek a nyolcvanon túl! 

blog szülinap zöld egészség vitamin zöldséges megelőzés zöldségek fittness gyümölcsök egészséges életmód aerobik Jane Fonda szezonjavan túl a nyolcvanon

2018\12\14

#mutimiteszel á la felső tízezer

Avagy mit esznek a szupergazdagok

 

Van az úgy, hogy az ember valami egészen mást keres, aztán kb. gyémántba botlik, vagy legalábbis témába. Először posztnak indolt, aztán meglátva, hogy 5x45 percben taglalják mit esznek a világ leggazdagabb emberi, úgy döntöttem blogbejegyzés lesz belőle. Hiszen ennyi sznobizmustól, még Ernyey Béla híres barométere is kiakadna... 

pexels-photo-1267320.jpeg

Amikor az ember meghallja a témát gyakorlatilag mindenre számíthat és még arra is, amire nem. Hiszen vannak olyan luxus étkek, amikről még nem is hallott, és persze vannak azok amik azért a köztudatban is benne vannak. Ilyen például a szarvas gomba. Azt eddig is lehetett tudni, hogy nem olcsó mulatság, főleg, hogy már a megtalálása is külön program, akár disznókkal, akár speciális kutyákkal kerestetjük meg. Viszont az még engem is sokkolt picit, hogy külön árfolyama van, úgyhogy még igaz is lehet rá a mondás, hogy arany árban mérik. Fajtától, minőségtől, mennyiségtől és mérettől függően akár 3500 Euro/kilót is kóstálhat. Az már csak hab a tortán, hogy még a beszállító is olyan, mint valami titkos ügynök, vagy "bérgyilkos", hogy a híre szájról szájra terjed. 

Ennél jobban a drágakövekkel díszített csoki nyuszitól fogtam padlót. Nem mondom, én is képes vagyok olykor hosszú ideig őrizgetni egy-egy különlegesebb csokoládét, de nem szeretném, ha beletörne a fogam a gyémánt szemébe, bár elég szép kis fájdalom-díj lehet belőle aranyba foglalva...

Bár talán az összeset übereli a cirka 10.000 forintos ásványvíz. Ugye a drágább kis palackos szomjoltók mindig valami gleccserből és hasonlókból csordogálnak bele a műanyagba. Nos ez nem, ez Anglia egyik hajdani lekvárgyára alatt döntött úgy, hogy a mészkőből fakadva a felszínre tör, és neki nem hogy plasztik flaska nem való, de az üveg se mind. Helyből a legmenőbb parfümüveg dizájner tervezte, és ennél tisztább üveg a földön sincsen. Nem mondom, nekem se mindegy olykor milyen az a víz, amit megiszom, mert ahány márka, annyi íz, de ennyi pénzt kiadni egy flakon tiszta vízért, miközben a világ egyik távolabbi pontján pont szomjan halnak...hát nem csak luxus, de hülyeség tetőfoka is. 

Na de azért annyira ne legyünk negatívak, hiszen e remek öt részes kis összeállításban azért hazánk egyik büszkesége, egy igazi hungarikum, a Tokaji is feltűnik. Az esszenciát, melyet mint megtudjuk "középkori viagraként is emlegetnek", még XIII. Leó pápa is fogyasztotta, és állítólag ettől élt még nyolc héttel tovább, ami nem kis teljesítmény 93 évesen. 

Ahogy a filmben elhangzik, a gazdagok néha csak azért vesznek valamit, mert megtehetik, és költekeznek, kapzsik, holott ezt az összeget akár jobb célokra is fordíthatnák. Nem a minőség ellen van itt szó, vagy hogy álszenteskedjenek, de azért a józan ész néha nem árt. Mi a Zöldségesnél azon fáradozunk, hogy költséghatékony megoldást kínáljunk, és a környezetet se terheljük. Bár ezek után lehet belevágunk a szarvasgomba bizniszbe... :)

truffe_pig_ancient_roma.jpg

blog zöldséges tokaji szarvasgomba zöldségek fenntarthatóság szupergazdagok mutimiteszel luxus ételek

2018\11\29

Xmas is coming...

Avagy a karácsonyi reklámok és a zöldségek

Pár nap és beköszönt a december, sőt vasárnap már elkezdődik az adventi időszak is. Bár már október elején integettek a csokoládé mikulások a "hiperszuperek" polcairól, és  november 9-én kinyitotta kapuit a Vörösmarty téri vásár is, mi most kicsit csavarunk a dolgon és megnézzük, mi a helyzet zöldség-gyümölcs fronton a minden évben epedve várt karácsonyi reklámokat tekintve. 

christmas-clove-cloves-6295_1.jpg

Kevesen tudják, - főleg mióta kivonult Magyarországról - hogy a Marks&Spencernek food, azaz élelmiszer részlege is van. Meg kávézó, étterem stb, de ezekhez már tényleg Nyugatra kell menni. Szóval van hami része, és anno itthon az Allee-ban található üzletben lehetett is kapni pár dolgot. Jobbára kekszeket, csokikat, lekvárt és teát. Természetesen az őshazájában ennél sokkal szélesebb a paletta amiből választani lehet, kis túlzással egy "luxus Tesco" benyomását kelti a magyar szemnek. Szóval az M&S idén úgy döntött, hogy ünnepi promóciójában arra keresi a választ, hogy mi az emberek kedvence étke az áruházlánc "special edition" karácsonyi termékei közül. Volt itt minden a szósztól kezdve, a karácsonyi pudingon át, a gyümölcsös kosárkáig. Nekem speciel még mindig a nem"szpesöl", de párját ritkító pisztáciás-mandulás cookies a favoritom, szóval aki a ködös Albionból tartana haza, nyugodtan hozhat nekem egy ládával! De ha már M&S reklám, természetesen idén ők se hagyhatták már ki  Britannia gyakorlatilag egyetlen férfi szupermodelljét sem a reklámjukból, hiszen Az arcuk. Hölgyeim és hölgyeim, egy igazi "must have" darab, mosogató David Gandy! Ilyen férfit minden fa alá! :) 

Na de térjünk vissza a zöldségekhez! Az Igazából szerelem óta szerintem reneszánszát éli Mariah Carey örökzöldje. Ha egy dalt, hát ezt tuti az összes tehetségkutató, szórakoztató műsor, pláza és rádió is műsorra tűzi. Na hát a Visa 19-re lapot húzott, és a zöldségestől kezdve, a péken át a trendi csávó cipőboltosig nem kell senkinek sok minden más karácsonyra, csak egy valami... 

Nincs karácsony Kevin nélkül - nos ezt az Aldi 2016-ban lépte meg, mikor az ünnepi szezon kabalájának megteremtette Kevint, a répát. Olyan sikeres volt a projekt, hogy egy évvel később már megszületett párja is, Katie - még jó, hogy nem a Willy nevet kapta Kevinünk a keresztségben -, idén pedig már bővült is a család, három lurkóval - hm...vajh véletlen, hogy idén született a harmadik csemete Vilmos hercegéknél is?! -, apu pedig hol hősiesen megmenti a családot a gonosz paszternáktól, hol pedig anyuból lesz "Hamupipőke". A kis animált répák tényleg annyira népszerűek, hogy már plüssfiguraként is meg lehet őket kapni, a nevezett áruházláncnál. Bár majdnem ilyen H&M+Balmain hisztéria méreteket öltött, hiszen ha azt nézzük, hogy a november 22-én a boltok polcaira került figurák már most gyakorlatilag hiánycikknek minősülnek, és még az eBay-en is lehet rájuk licitálni, nincs min csodálkozni. Kíváncsian várjuk, jövőre hova lehet még ezt fokozni, minket kilóra megvett! :D 

Hogy maradjunk a répánál...Nem hittem volna, hogy én zöldséget egy McDonald's reklámban fogok látni reklámozni?! Pedig bizony, idén a jó öreg Santa Claus is a mekiben áll meg, hogy miután ő degeszre tömte magát sütivel és tejjel a fél világot átszelve - tuti diabétesze van az öregnek, csak jól titkolja... - azért Rudolfnak is hozzon valami harapnivalót, mégis csak messze van az az Északi-sark...

Ezzel végére is értünk zöldséges körképünknek a karácsonyi reklámokon belül. Sajnos, nem sajnos, nem ez az az ünnep, amikor a "hű de jó a kelbimbó" a hívószó, pedig amúgy jó a kelbimbó, főleg ha Nigella receptje után csináljuk. De ahogy láthattuk, nem kell a szomszédba menni egy kis zöldségért, és kreativitásért. Zárásként, bár köze nincs a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, de megosztanánk az idei John Lewis&Partners karácsonyi reklámját, mert a dalt szeretjük, és hát ugye sose lehet tudni miből lesz a cserebogár, avagy a zöldséges! 

blog reklámok karácsony xmas répa aldi kevin zöldségek gyümölcsök visa marks and spencer Elton John karácsonyi reklámok szezonjavan