A Zöldséges

A függőleges kertészet lenne a megoldás?

2019. április 11. - Zöldséges.com

Az emberiség fennállása óta sokféle termesztési módszert láthattunk már a mezőgazdaságban. Ilyenek például az árasztásos és az öntözéses földművelés, illetve a vetésforgó bevezetése. De mi a helyzet a függőleges kertekkel, amelyek nem csak annyiban merülnek ki, hogy a haszonnövények egymás felett nőhetnek, de még adott esetben a kertet is dekoratívvá teszik? Ennek jártunk most utána.

 maler_der_grabkammer_des_sennudem_001.jpg

Az előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-re elérheti a 9.7 milliárdot, amely adatra felbuzdulva a Világbank olyan innovációkra sarkallja az egyes kontinensek társadalmait, amelyek hosszútávon biztosítják majd bolygónk lakosságának élelmiszer-ellátást. Az egyik ilyen egyre többet tárgyalt opció a vertikális, vagy ha úgy tetszik, függőleges termesztés.


hydroponic_vertical_farm.jpg

A koncepció szerint a haszonnövények hatalmas épületekben teremnének, amelyek több méter magas falai növényekkel lennének beborítva, a világítást pedig LED fényforrások biztosítanák. A szóban forgó épületek tulajdonképpen beltéri termőföldekként szolgálnának a városokon belül, közel a fogyasztókhoz. Kicsit utópisztikusan hangzik, nem?


vertical_farm2.jpg

Az elgondolás támogatói szerint a koncepció olyan előnyökkel jár, mint a peszticidektől (növényvédő szerek) mentes növények biztosítása, a kényesebb termelési feltételeket igénylő növények termesztésének megkönnyítése, valamint a hosszútávú fenntarthatóság.

 9466281226_6eba2b207d_b.jpg

Az iparág egyik vezető vállalatának vezérigazgatója szerint abból kifolyólag, hogy a Föld egyes szegletei más és más időjárási viszonyoknak, valamint napsütésnek vannak kitéve, komoly korlátokat szab a mezőgazdasági termelésnek. Ennek eredményeképpen nagyon sok ország szorul rá, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket külföldről importáljon, amelyeknek a hosszú repülő- és kamionutakat figyelembe véve esetenként kérdéses lehet az állaga és minősége.

 7154331521_6120725f0a_b.jpg

Azonban a felsorolt előnyök mellett megjelennek olyan hátráltató tényezők is, mint például az épületek magas fenntartási költségeiből eredő árnövekedés a termékek esetében, amely nem feltétlenül kedvező a háztartások számára. És akkor még nem is beszéltünk a berendezések hatalmas energiaéhségéről, amely környezetvédelmi szempontból nézve igen csak kulcskérdés. Ha pedig a technikai tényektől szeretnénk elvonatkoztatni és elvi szempontból nézni a dolgot, akkor gondolom, sokan egyetérthetünk abban, hogy kevés dolog tud versenyezni a természetes közegben keletkezett, napsütötte, frissen aratott mezőgazdasági termékek adta életérzéssel, amely még a rohamos technológiai fejlődések mellett is egy örökérvényű tradíció.

 pexels-photo-325944.jpeg

A vertikálisan termesztett haszonnövények koncepciója kétség kívül érdekes, azonban jelenlegi formáját tekintve még sokat kell rá várni, amíg a városokat ellepik az említett növénytermesztő épületek. Kisebb formában azonban most is népszerű trendnek mutatkozik az egyéni háztartások kertjeiben vagy erkélyein. Addig pedig továbbra is élvezzük és értékeljük a friss, természetes mezőgazdasági termékeket.

19701007_db2ad1d2b375ee2073be3b270325ef7b_wm.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr714757861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.04.12. 04:58:38

Jópofa ötlet, de kíváncsi vagyok, hogy a talajfaunát, a madarakat, stb hogyan építik bele a rendszerbe

Medgar 2019.04.12. 09:13:50

Egy valamit magyarázzon el valaki, az afrikai és ázsiai túlnépesedésen miként segít ez a szinpatikus ötlet? Mert elsősorban nem nyugatton van éhínség....

morph on deer 2019.04.12. 10:34:35

@Medgar:
Ez nem az éhinségen hivatott segíteni, hanem pl a körmyezeten, miközben elérhető közelségbe hozza a friss zöldségféléket akár kietlen, ipari területeken is.

Gondold végig: a zöldségfélékre nem csupán a szabadföldi termőterületek környékén van igény, ezért aztán irgalmatlan logisztikai háttér kell ahhoz, hogy egy ország minden szegletébe eljusson egy termék, jelentős környezetszennyezés árán.
Arról már nem is beszélve, hogy milyen állapotban kerül ott a fogyasztók kezébe.

És - ahogy a szerző is említette - az évtizedek óta használt vegyszerek miatt az egészségre gyakorolt hatás sem közömbös.

Már ma is vannak olyan vízkultúrás zöldségtermelő gazdaságok, ahol bizony egy deka föld sem kell a termeléshez, és mégis teljes értékű terméket tudnak előállítani, - igaz, ohne madárdal.

Az energiaigényt pedig az egyre kevesebbet fogyasztó világítótestek, és a Nap energiáját hasznosító áram- és hőtermelő megoldások ma már egészen komoly mértékben fedezik, szóval én optimista vagyok.

Jó, soha nem volt közöm földműveléshez, szóval nem is hiányolom a kapálgatást meg az egyéb teendőket, de ez az én személyes problémám. Valahogy azért csak megbirkózok vele, remélem :)

steve_ 2019.04.12. 17:17:19

Sokat kell rá várni --> Ez valóban igaz. Konkrétan, előbb a magfúziót kell mesteri szintre fejlesztenie az emberiségnek, utána jöhet a vertical farming.
Kb. ennyire kell komolyan venni a látványterveket.

steve_ 2019.04.12. 17:19:13

@morph on deer: aham... számold ki, hogy hány kWh kell 1 kcal élelem előállításához mesterséges világítással.

steve_ 2019.04.12. 18:16:57

Itt Berlinben is van egy étterem, ahol lámpa alatt nevelik függőlegesen a salátát, és néhány szupermarketben is megjelent pár doboz, amiben LED-ek alatt folyamatosan terem valami fűszer.
Ezzel nincs is gond. Csak a laikus teljesen félreérti, hogy mi ez, ha azt hiszi, hogy ennek a környezetvédelemhez bármi köze van.
A valóság az, hogy ezek prémium áruk, friss és jó minőségű fűszerek, amik az előállítása nagyon energiaigényes. Még a 0 kalóriás fűszernövények esetén is, kisebb környezetterheléssel lehetne őket 1000 km-ről szállítani, mint mesterséges fény alatt termeszteni őket. Ez a technológia semmilyen problémát nem old meg, sem az éhinségen, se a környezetszennyezésen nem segít. És nem az a helyzet, hogy majd a hatékonyabb LED-ek, jobb technológia, stb. majd megoldja ezt. Alapvető fizikai, biológiai korlátok miatt sohase lesz a technológia nagy méretekben megoldás bármire.
Az egyetlen piac, ahol működőképes az ötlet, a prémium fűszerek, saláták, ahol az extra minőségért és frissességért többet fizet a vásárló, magasabb környezetterhelés mellett.

the real fogash 2019.04.12. 21:30:58

Az B+, a szántóföldekre meg napelemparkokat építeni. Édes jó istenem, hova tette az emberiség a józan eszét?.... :(

morph on deer 2019.04.13. 00:17:48

@steve_:
Attól tartok, nem vagy egészen képben, már ami a (szántó)föld nélküli növénytermesztést illeti.
Ez ugyanis egy létező, nagytermelői szinten is működő technológia, már ma!

Egébként nem tartom relevánsnak a kcal/kW megközelítést, gondolj akár a például felhozott fűszernövényekre, de mondjuk a salátát sem a kalóriatartalma miatt fogyasztják, tudtommal.

Csak írd be a keresőbe, hogy “hydroponic farming” és válaszd a képeket: meg fogsz lepődni, hogy mennyien hülyébbek nálad szerte a világban, mivel vidáman kertészkednek teljesen mesterséges közegben, emeletes rendszerekkel, közvetlen napfény és talaj nélkül!

Kétlem, hogy a ráfizetés lenne a céljuk!
Ráadásul nem is csak a gazdaságosság az egyetlen szempont, ahogy már említettem.
Nyugodj meg, ez a dolog már jóval több, mint utópia!

morph on deer 2019.04.13. 00:19:55

@steve_:
Attól tartok, nem vagy egészen képben, már ami a (szántó)föld nélküli növénytermesztést illeti.
Ez ugyanis egy létező, nagytermelői szinten is működő technológia, már ma!

Egébként nem tartom relevánsnak a kcal/kW megközelítést, gondolj akár a például felhozott fűszernövényekre, de mondjuk a salátát sem a kalóriatartalma miatt fogyasztják, tudtommal.

Csak írd be a keresőbe, hogy “hydroponic farming” és válaszd a képeket: meg fogsz lepődni, hogy mennyien hülyébbek nálad szerte a világban, mivel vidáman kertészkednek teljesen mesterséges közegben, emeletes rendszerekkel, közvetlen napfény és talaj nélkül!

Kétlem, hogy a ráfizetés lenne a céljuk!
Ráadásul nem is csak a gazdaságosság az egyetlen szempont, ahogy már említettem.
Nyugodj meg, ez a dolog már jóval több, mint utópia!

steve_ 2019.04.13. 08:37:00

@morph on deer: a hidropónia azért működik nagytermelői szinten, mert a talaj nem feltétlenül szükséges. A napfény viszont igen.
Persze lehet nézegetni képeket a google-on, csak értelmezni is tudni kellene őket... Szóval természetes fény nélkül termelsz 0 kalóriát, azt is úgy, hogy fenntarthatóbb lenne 1000 km-ről szállítani az árut.
Vagy tudsz esetleg konkrét adatot arról, hogy ebben tévednék?

Persze, nem feltétlenül ráfizetéses, megtalálhatja a maga piacát, mint mondtam: a legdrágább bio salátákkal versenyképes a cucc. De gabonát vagy krumplit nem lehetséges napfény nélkül gazdaságosan termelni.

Mérhető hatása se az éhinségre, se a fenntarthatóságra, sem semmilyen globális problémára nincs és nem is lesz.
süti beállítások módosítása