Ez a spagetti recept szuper egyszerű, gyors, egészséges ráadásul még elképesztően finom is. Extra reszelt sajttal és pirított baconnel igazi éttermi élményt nyújt anélkül, hogy ki kéne mozdulnunk otthonunkból.
Előkészület: 5 perc
Elkészítés:10 perc
Összesen: 15 perc
Miért fogyasszunk spenótot ?
- Ha tápértékét egyetlen kalóriára vetítjük, a spenót minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy ez a legegészségesebb salátanövény.
- Egész évben elérhető , bár a szezonja márciustól májusig tart, ekkor a legfrissebb és a legfinomabb.
- Koncentrált formában tartalmaz a szervezetünk számára hasznos tápanyagokat
- Ilyen tápanyagok többek között az antioxidánsként viselkedő mangán, a réz, a cink, az E-vitamin és a szelén; az energiát biztosító B1-vitamin, a B2-vitamin és a niacin; a csontok épségéért felelős kalcium és foszfor; az emésztést segítő élelmi rostok; az izomépítő fehérjék; a gyulladáscsökkentő omega-3-zsírsavak; és a pihentető alvástelősegítő triptofán.
Hozzávalók 4 adaghoz:
500 g friss spenót levél
2-3 gerezd fokhagyma
2 ek olíva- vagy kókuszolaj
400g spagetti tészta
10 dkg reszelt sajt (parmezán vagy trappista)
só ízlés szerint
Elkészítés :
- Az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát pirítsok meg az olajon amíg meg nem puhul. Figyeljünk rá, hogy ne barnuljon meg, mert kesernyés lesz az íze.
- Közben egy másik tálban öntsük fel a friss spenót leveleket annyi vízzel, hogy ellepje, majd fözzük össze pár perc alatt.
- Ha elkészült, szűrjük le és adjuk hozzá a fokhagymát, a sajtot, sózzuk meg, majd az egészet turmixoljuk össze.
- Tegyük fel a spagetti tésztát főni sós vízben.
- Mielőtt teljesen puhára főne, vegyük le a tűzről és leszűrve tegyük az egészet a serpenyőbe a spenótos fokhagymás szósszal együtt. Kb. egy deci vizet megtarthatunk a főzővízből és hozzáadhatjuk, ha krémesebb állagot szeretnénk elérni.
- Süssük össze az egészet, míg a spagetti meg nem puhul teljesen.
- Tálaljuk egy kevés reszelt sajttal a tetején.
Tippek és trükkök:
- Dolgozzunk gyorsan a fokhagymával. Különösen ha apróra vágott, a fokhagyma nagyon könnyen leég.
- Mindig használjunk friss spenótleveleket. Ha éppen nincs szezonja, vagy nem elérhető, a fagyatszott verziója is tökéletesen működik.
A tökéletes spagetti tészta:
- Hagyjuk ki az olajat a főzővízből. A csúszós olajos spagetti tésztán nem marad rajta a szósz.
- Sózzuk a főzővizet bőkezűen. Mintha az óceán vizével főznénk. Ez az egyetlen alkalom mikor a tésztának ízt adhatunk.
- Csak akkor tegyük a spagettit a vízbe, mikor már forrásban van. A tészta azonnal elkezdi magába szívni a vizet. Ha ez a víz langyos, a tészta is langyos lesz.
- Kevergessük a tésztát gyakran. Így biztos nem fog összeragadni sem a többi tésztával, sem az edény aljával.
A tökéletes spenótlevelek:
- Olyan spenótot válassz, amelynek élénk mélyzöld levelei vannak, és a szárak nem sárgásak
- Kerüld a nyálkás leveleket, ez a romlás jele.
- A friss, zöld levelű spenótnak van a legjobb íze, és ennek a legmagasabb a tápértéke is. Mint minden más zöldségnél, itt is azt javasoljuk, hogy ha teheted, biogazdaságból származó fajtát válassz.
- Ne mosd meg a spenótot tárolás előtt, mivel a vízzel történő érintkezés csökkenti a spenót élettartamát.
- A spenót a túlfőzés miatt elveszíti az ízét és az állagát. Ezért javasoljuk az 1 perces hőkezelési módot, amely során al dente állagúra pároljuk a leveleket. Az ilyen spenótlevelek állaga még éppen megfelelő: puha, de nem szétfőzött. Hő hatására a cellulóz és hemicellulóz rostok fellazulnak, és ez megkönnyíti az emésztést, illetve lehetővé teszi az élettanilag fontos tápanyagok könnyebb felszívódását.
Variációk:
- A spagetti tésztát lecserélhetjük bármilyen másfajta tésztára, de akár cukkini spagettire is.
- Plusz fehérjeforrásként megszórhatjuk a tetejét pirított csirkemell csíkokkal vagy rákkal is.
Tápértékek:
- Kalória: 113 kcal (6%)
- Fehérje: 4g (8%)
- Zsír: 10g (15%)
- Ebből telített: 3g (19%)
- Koleszterol: 8 mg (3%)
- Só: 201 mg (9%)
- Vitamin A: 0.67 mg (3%)
- Vitamin C: 0.5 mg (1%)
- Kalcium: 151 mg (15%)
- Vas: 0.1 mg (1%)