A Zöldséges

5 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A BÉBI SPENÓTRÓL

2021. április 01. - Zöldséges.com

spenot_blog.png

5 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A BÉBI SPENÓTRÓL

A bébispenót csak a méretében különbözik „nagytestvérétől”, ám ezáltal nagyobb népszerűségnek örvend, és egyre többször kerül az ebédlőasztalra. Több tápanyagot és vitamint tartalmaz, mint hinnéd, érdemes hát foglalkozni vele.

 

1.Kiváló fehérjeforrás

Számtalan fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, köztük K-vitamint, A-vitamint, mangánt, folsavat, magnéziumot, vasat, de C-vitaminban és B6-vitaminban is gazdag. Emellett Emellett élelmi rostokat és növényi fehérjéket is tartalmaz: a levél szárazanyag-tartalmának 30 százaléka fehérje. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, niacinnak, és szelénnek.

 

2.Daganatellenes hatóanyagokat tartalmaz

Kutatások szerint a spenót levelében 13 különböző flavonoid található, melyek jól kiegészítik az antioxidánsok és más daganatellenes hatóanyagok egészségmegőrző szerepét azáltal, hogy csökkentik a sejtek oxidatív károsodását. A rendszeresen bébispenótot fogyasztó nők között a mellrák kialakulásának aránya is csökken.

 

3.Kiváló diétás étel

Magas K-vitamin tartalma elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet, lúgosító,  és antibakteriális hatású is. A rostokban gazdag zöldség emésztésserkentő és tisztító hatással is bír. Alacsony kalóriatartalma miatt, ha éppen diétázol, akkor is bátran fogyaszthatod.

 

4.Erősíti az immunrendszert

Vitaminjainak köszönhetően az immunrendszert is erősíti is. Gátolja a szervezet elsavasodását. Serkenti az emésztést, emellett magnézium tartalmának köszönhetően idegnyugtató és vérnyomás szabályozó hatása is van.

 

5.Könnyen elkészíthető

Fontos tanács, hogy érdemes alaposan megmosni a spenót leveleket, akár 3-4-szer, bő vízben. A friss bébispenót levelek hűtőben akár 4-5 napig is eltarthatók, de műanyag zacskóba, vizesen ne tedd, mert befülled és tönkremegy. A legjobb, ha frissen, nyersen fogyasztod. Főzve elveszti a sok jótékony hatását a hő hatására, de egy kíméletes párolással minimalizálhatjuk a veszteséget, ha a recept megkívánja.

Ha unod már a klasszikus spenót főzeléket, olvasd el egy korábbi bejegyzésünket, ahol egy ínycsiklandó spenótos spagetti elkészítéséről írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr3116487782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása