A Zöldséges

Sosem volt még ilyen egyszerű zöldségeket csempészni a család tányérjára!

5 szuper tippel meg is mutatjuk hogyan.

2020. augusztus 14. - Zöldséges.com

broki.png

A gyerekek és a tányér borsó között fennálló háború már az idők kezdete óta fennáll, és szinte minden családanyának be kell szállnia a zöldségek oldalára, hogy legalább egy minimális egészség-bombát le tudjanak erőltetni a gyermekeik torkán…

 

Vajon miért lehet az, hogy a legtöbben vonakodnak a zöldség fogyasztástól, és hogyan lehet rávenni őket arra, hogy maguktól szeressék fogyasztani őket?

 

Ahhoz, hogy megtudjuk a választ a végső kérdéseinkre, az elején kell kezdeni. Mi lehet az ok, amiért nem eszik meg őket? A válasz érdekesebb, mint gondolnád: Az édes ízek preferenciájában születünk mind. Gondolj bele, a csecsemő első étele az anyatej, amelyben természetesen előforduló cukrok vannak. A zöldségeket jóval nehezebb lehet megszokni a gyerekeket, mivel általában keserűbb, savanyúbb és összetettebb ízeik vannak.

A gyerekek megtanulnak különféle ételeket fogyasztani, és a zöldségfélék megismerése nem más, mint egy új készség, mint például kerékpározás fejlesztése. Gyakorlatot igényel támogató környezetben, türelemmel és ápolással. Nem szabad nagy nyomást helyezni rájuk, mert pont az ellenkezőjét fogjuk elérni vele.

Vajon tényleg szükség van zöldségfogyasztásra a gyerekeknek ahhoz, hogy egészségesek legyenek? Az igazság az, hogy gyermeke megkaphatja a növekedéshez szükséges tápanyagot anélkül, hogy túlzottan a zöldségekre összpontosítana. A gyermek egészségét nem határozza meg egyedileg az, hogy hány adag zöldséget esznek.

Sok más összetevő is befolyásolja egészségi állapotát, ideértve: Hozzáférés különféle ételekhez Megfelelő egészségügyi ellátás Rendszeres játékidő Érzelmi biztonság és így tovább.. Kétségtelen, hogy a zöldségek fontos tápanyagokat szolgáltatnak a növekvő szervezet számára, de annak hangsúlyozása, hogy gyermeke megfelelő mértékben fogyasztja-e őket, csak nehezebbé teszi mind a két fél étkezését.. Nézzük, hogyan tudsz segíteni gyermekednek, hogy több zöldséget egyen, és valóban élvezze is őket? (FONTOS: A tippek nem járnak semmiféle kényszerítéssel, becsapással, vagy megvesztegetéssel!)

 

1. Készítsd ízletesebbre a zöldségeket!

A zöldségeknek nem kell unalmasnak vagy íztelennek lenniük. Ha gyermeked küzd a zöldségfogyasztással, akkor más nézőpontból kell elkészíteni őket. Ne félj fűszerezni őket! Készíts finom salátát hozzáadott öntetekkel, például szárított gyümölcsökkel és diófélékkel. A lényeg, hogy olyan ételt készíts, amit te is szívesen megennél, akkor ők is szívesen fogják fogyasztani!

 

2. Párosítsd a zöldségeket már ismerős ételekkel!

Ha olyan éltelek mellé tálalsz zöldségeket, amiket már ismer gyermeked, akkor nagyobb valószínűséggel fogja megkóstolni őket is, de vigyázz, ha túl sok ismeretlen étel van egy adott tálon, akkor az is előfordulhat, hogy azt sem fogja kívánni amit alapjáraton már ismer, és szeret – ezt mindenképpen szem előtt kell tartani!

3. Ne kényszerítsd a gyermeked a zöldség fogyasztásra Minél jobban rá van kényszerítve valami az emberre, annál jobban ellen akar állni neki – ilyen az emberi természet. Ha nem lesz rákényszerítve a fogyasztásra, hidd, el sokkal szívesebben fogja megenni.

 

4. Vond be a konyhai folyamatokba a gyerekeket!

A kutatások megállapították, hogy a gyakorlati megközelítések, például a főzés és a kertészkedés, ösztönözhetik a gyermekek nagyobb zöldségfogyasztásra. Ha egy gyermeknek megengeded, hogy részt vegyen a tervezben és az előkészítésben, és láthatja, hogyan termesztenek és / vagy készítenek zöldségeket, az pozitívan támogathatja saját étkezési magatartásukat. Add meg a gyermekednek a lehetőséget, hogy segítse a zöldségek elkészítését, és hagyd neki, hogy kivegye a részét a konyhában is.

 

5. Ne használj sem negatív, sem pozitív megerősítést!

Sok szülő kötelességének érzi, hogy jutalmazza, vagy büntesse gyermekét a zöldségfogyasztásuk miatt – de ez ellentmondásos lehet. Például: „Ma este nem fogsz desszertet kapni, ha nem eszel legalább egy keveset a brokkoliból.” Ezek a táplálkozási stratégiák arra tanítják gyermekét, hogy nem bízhatnak saját testükben és az az étkezési döntéseik irányításában, vagy, hogy bizonyos feltételeknek meg kell felelni. Ezek az étkezést még kaotikusabbá teszik, és étkezési zavarokhoz vezethetnek.

 

Persze ezeken kívül nagyon sok tipp, és okosság létezik, de ha ezeket megpróbálod betartani, akkor biztos lehetsz benne, hogy javulni fog a helyzet. A zöldséges.com piactérről pedig most minden friss és ízletes zöldéget be tudsz szerezni, hogy ki is próbálhasd a frissen tanult trükköket! Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr2016139876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása