Pünkösdkor Jézus feltámadását, illetve az Egyház újjászületését ünnepeljük. Rengeteg népszokás és hagyomány fűződik az egyik legfontosabb piros betűs ünnepünkhöz, mi azonban néhány desszert ötletet hoztunk nektek a hosszúhétvégére.
1. Pünkösdi szelet
Elkészítési idő:
Előkészítés: 60 perc
Sütés / főzés: 25 perc
Hozzávalók:
- Tésztához
- 50 dekagramm eper
- 2 darab tojás
- 15 dekagramm zabliszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 5 evőkanál cukor
- 2 deciliter tejföl
- 1 csipet só
- Krémhez
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 7 deciliter tej
- 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vanília aroma
- 2 darab citrom leve
- 6 deciliter tejföl
- 1 deciliter víz
- 2 evőkanál zselatin
- Zselatinhoz
- 1,5 deciliter víz
- 1 deciliter citromlé
- 2 evőkanál zselatin
- 1 csipet cukor
- 1 kávéskanál piros ételszínezék
Elkészítés:
- A tojássárgáját a cukorral elkeverjük, hozzáadunk egy csipet sót és a tejfölt. Hozzáadjuk a zablisztet a szódabikarbónát és a kakaóport és ismét jól elkeverjük.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk óvatosan a tésztába.
- Sütőpapírba bélelt tepsibe öntjük a masszát, majd 25 perc alatt 160 C fokon sütjük.
- A pudingport sűrűre főzzük a tejjel és a cukorral. Ha kihűlt, belekeverjük az aromát, a citromlevet és a tejfölt.
- Az 1 dl vízben feloldjuk a zselatint, és forrásig hevítjük. Ha kihűlt, a krémbe keverjük, és a tésztára öntjük, majd az egészet hűtőbe tesszük dermedni.
- Ismét zselatint forralunk a tetejére, ebbe kerül kihűlés után az ételszínezék, a citromlé és a cukor.
- Az eperszemeket elosszuk a krémes rétegen, majd rácsurgatjuk a zselatint.
- Az egészet ismét hűtőbe tesszük pihenni.
2. Pünkösdi kocka
Elkészítési idő:
Előkészítés: 45 perc
Sütés / főzés: 35 perc
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 cs. sütőpor
- 1 tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 2 dl tej
Töltelékhez
- 25 dkg. baracklekvár
- 15 dkg darált dió
Elkészítés:
- A tészta szárazanyagait egy tálban összekeverjük.
- A tojást a cukorral habosra keverjük, majd a felolvasztott és kihűtött vajat is hozzáöntjük és tovább habosítjuk. Több részletben, váltakozva keverjük hozzá a tejet és a lisztes keveréket.
- Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük közepes lángon.
- A diót keverjük össze a lekvárral.
- A kihűlt tésztát két lapba vágjuk. Megkenjük a diós baracklekvár felével, majd rátesszük a másik lapot és a tetejére kenjük a töltelék maradékát.Díszítésnek tehetünk rá diót.
3. Pünkösdi mandulatorta
Elkészítési idő:
Előkészítés: 45 perc
Sütés / főzés: 35 perc
Hozzávalók:
Tésztához:
- 175 g mandulaliszt
- 175 g porcukor
- 1 tojásfehérje
- 100 g vaj
- 4 tojás
- 60 g búzaliszt
Cukormázhoz:
- 150 g porcukor
- 4-5 ek citromlé
- 50 g mandula szeletelve
Elkészítés:
- Melegítsd be a sütőt 210 fokra.
- Szitáld egy tálba a tésztához szükséges porcukrot, és keverd össze a darált mandulával.
- Add hozzá a tojásfehérjét, és keverd el amennyire lehetséges.
- Folyamatos keverés mellett add hozzá a tojásokat egyenként.
- Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd a lisztet. A liszttel már ne keverd sokáig, inkább csak egy spatulával dolgozd bele a tésztába.
- Öntsd a tésztát egy kilisztezett tortaformába, és tedd a 210 fokos sütőbe
- Süsd 10 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 180 fokra. Süsd még kb. 10 percig, amíg a tészta széle elválik a formától, és egy villát beleszúrva teljesen száraz marad. Vedd ki a sütőből, és hagyd a tésztát teljesen kihűlni.
- A mázhoz szitáld a porcukrot egy tálba. Add hozzá a citromlevet, és keverd egyneművé. Egészen sűrű, épphogy csak kenhető szirupot kell kapnod, ami kenhető de nem folyik. Szükség szerint adj hozzá citromlevet vagy porcukrot, hogy megfelelő állagú legyen.
- Díszítésnek szórjunk rá szeletelt mandulát.