A Zöldséges

Ezzel kíván szép pünkösdöt a Zöldséges.com!

2020. május 31. - Zöldséges.com

Pünkösdkor Jézus feltámadását, illetve az Egyház újjászületését ünnepeljük. Rengeteg népszokás és hagyomány fűződik az egyik legfontosabb piros betűs ünnepünkhöz, mi azonban néhány desszert ötletet hoztunk nektek a hosszúhétvégére. 

 

1. Pünkösdi szelet

punkosdi_szelet.png

Elkészítési idő:

Előkészítés: 60 perc
Sütés / főzés: 25 perc

Hozzávalók:

  • Tésztához
    • 50 dekagramm eper
    • 2 darab tojás
    • 15 dekagramm zabliszt
    • 2 evőkanál kakaópor
    • 5 evőkanál cukor
    • 2 deciliter tejföl
    • 1 csipet só
  • Krémhez
    • 1 csomag vaníliás pudingpor
    • 7 deciliter tej
    • 5 evőkanál cukor
    • 1 evőkanál vanília aroma
    • 2 darab citrom leve
    • 6 deciliter tejföl
    • 1 deciliter víz
    • 2 evőkanál zselatin
  • Zselatinhoz
    • 1,5 deciliter víz
    • 1 deciliter citromlé
    • 2 evőkanál zselatin
    • 1 csipet cukor
    • 1 kávéskanál piros ételszínezék

 

Elkészítés: 

  1. A tojássárgáját a cukorral elkeverjük, hozzáadunk egy csipet sót és a tejfölt. Hozzáadjuk a zablisztet a szódabikarbónát és a kakaóport és ismét jól elkeverjük.
  2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk óvatosan a tésztába.  
  3. Sütőpapírba bélelt tepsibe öntjük a masszát, majd 25 perc alatt 160 C fokon sütjük.
  4. A pudingport sűrűre főzzük a tejjel és a cukorral. Ha kihűlt, belekeverjük az aromát, a citromlevet és a tejfölt.
  5. Az 1 dl vízben feloldjuk a zselatint, és forrásig hevítjük. Ha kihűlt, a krémbe keverjük, és a tésztára öntjük, majd az egészet hűtőbe tesszük dermedni.
  6. Ismét zselatint forralunk a tetejére, ebbe kerül kihűlés után az ételszínezék, a citromlé és a cukor.
  7. Az eperszemeket elosszuk a krémes rétegen, majd rácsurgatjuk a zselatint.
  8. Az egészet ismét hűtőbe tesszük pihenni.

2. Pünkösdi kocka


punkosdi_kocka.png

Elkészítési idő:

Előkészítés: 45 perc
Sütés / főzés: 35 perc

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 dl tej

Töltelékhez

Elkészítés: 

  1.  A tészta szárazanyagait egy tálban összekeverjük.
  2. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd a felolvasztott és kihűtött vajat is hozzáöntjük és tovább habosítjuk. Több részletben, váltakozva keverjük hozzá a tejet és a lisztes keveréket.
  3. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük közepes lángon.
  4. A diót keverjük össze a lekvárral.
  5. A kihűlt tésztát két lapba vágjuk.  Megkenjük a diós baracklekvár felével, majd rátesszük a másik lapot és a tetejére kenjük a töltelék maradékát.Díszítésnek tehetünk rá diót.

 

3. Pünkösdi mandulatorta

 punkosdi_mandulatorta.png

Elkészítési idő:

Előkészítés: 45 perc
Sütés / főzés: 35 perc

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 175 g mandulaliszt
  • 175 g porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 100 g vaj
  • 4 tojás
  • 60 g búzaliszt

Cukormázhoz:

  • 150 g porcukor
  • 4-5 ek citromlé
  • 50 g mandula szeletelve

Elkészítés: 

  1. Melegítsd be a sütőt 210 fokra.
  2. Szitáld egy tálba a tésztához szükséges porcukrot, és keverd össze a darált mandulával.
  3. Add hozzá a tojásfehérjét, és keverd el amennyire lehetséges.
  4. Folyamatos keverés mellett add hozzá a tojásokat egyenként.
  5. Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd a lisztet. A liszttel már ne keverd sokáig, inkább csak egy spatulával dolgozd bele a tésztába.
  6. Öntsd a tésztát egy kilisztezett tortaformába, és tedd a 210 fokos sütőbe
  7. Süsd 10 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 180 fokra. Süsd még kb. 10 percig, amíg a tészta széle elválik a formától, és egy villát beleszúrva teljesen száraz marad. Vedd ki a sütőből, és hagyd a tésztát teljesen kihűlni.
  8. A mázhoz szitáld a porcukrot egy tálba. Add hozzá a citromlevet, és keverd egyneművé. Egészen sűrű, épphogy csak kenhető szirupot kell kapnod, ami kenhető de nem folyik. Szükség szerint adj hozzá citromlevet vagy porcukrot, hogy megfelelő állagú legyen.
  9. Díszítésnek szórjunk rá szeletelt mandulát.

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr2015730064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása