Az édesburgonya egy olyan édes, keményítőtartalmú gyökérzöldség, amelyet világszerte termesztenek. Különböző méretben és színben kapható - beleértve a narancssárgát, a fehéret és a lilát, valamint bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostban. És akkor még nem is említettük, hogy számos egészségügyi előnyt kínál, ráadásul könnyen beiktatható az étrendedbe is. Íme tehát az édesburgonya 6 meglepő egészségügyi előnye!
1. Rendkívül tápláló
Az édesburgonya kiváló rost-, vitamin- és ásványi anyagforrás. Egy csészényi adag (200 gramm) a következőket tartalmazza:
Kalória: 180
Szénhidrát: 41,4 gramm
Fehérje: 4 gramm
Zsír: 0,3 gramm
Rost: 6,6 gramm
A-vitamin: a napi érték 769% -a
C-vitamin: a napi érték 65% -a
Mangán: a napi érték 50% -a
B6-vitamin: a napi érték 29% -a
Kálium: a napi érték 27% -a
Pantoténsav: a napi érték 18% -a
Réz: a napi érték 16% -a
Niacin: a napi érték 15% -a
Ezen túlmenően, az édesburgonya - különösen a narancs és a lila fajták - gazdag antioxidáns forrás, amely megvédik a testet a szabad gyököktől. Ezek olyan instabil molekulák, amelyek károsíthatják a DNS-t és kiválthatnak akár gyulladást is! A szabad gyökök káros hatása olyan krónikus betegségekkel kapcsolatos, mint a rák, a szívbetegségek, valamint gyrsítják az öregedési folyamatokat is. Éppen ezért az antioxidánsban gazdag ételek fogyasztása előnyös az egészségünk számára.
2. Elősegíti a belek egészségét
Az édesburgonya rostjai és antioxidánsai előnyösek a bél egészsége szempontjából. Az édesburgonya kétféle rostot tartalmaz: oldhatót és oldhatatlant. Az emberi test azonban nem képes egyik típus emésztésére sem. Éppen ezért a rost az emésztőrendszerben marad, ezzel különféle egészségügyi előnyöket szolgáltatva a beleknek.
Bizonyos típusú oldható rostok – ismertebb nevükön viszkózus szálak - felszívják a vizet és lágyítják a székletét.
Bizonyos oldódó és oldhatatlan rostot a vastagbélben levő baktériumok is fermentálhatnak, így rövid szénláncú zsírsavaknak nevezett vegyületeket hoznak létre, amelyek táplálják a bél sejtjeit, amelyek ennek hatására egészségesek és erősek maradnak.
A naponta 20–33 grammos rosttartalmú étrend az idők során összefügésbe került a vastagbélrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával és a rendszeresebb bélmozgásokkal.
Az édesburgonyában levő antioxidánsok szintén jótékony hatással lehetnek a bélre. Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a lila édesburgonya antioxidánsai elősegítik az egészséges bélbaktériumok szaporodását, beleértve bizonyos Bifidobacterium és Lactobacillus fajokét is. Az ilyen típusú baktériumok nagyobb mennyiségben való jelenléte javítja a belek egészségét és az olyan állapotok kockázatát is lecsökkenti, mint az irritábilis bél szindróma és a fertőző hasmenés.
3. Segíthet a rák elleni küzdelemben
Az édesburgonya különféle antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik bizonyos típusú rákok ellen a védelmet. Az antocianinokról – amelyek a lila édesburgonyában található antioxidánsok egy csoportja - kimutatták, hogy lassítják bizonyos típusú rákos sejtek növekedését, ideértve a hólyag, a vastagbél, a gyomor és az emlőt érintő daganattípusokat is.
Laboratóriumi tesztek során a lila édesburgonyában gazdag étrenddel rendelkező egereknél alacsonyabb volt a korai stádiumú vastagbélrák aránya - ami arra utal, hogy a burgonyában lévő antocianinok védőhatást váltanak ki.
4. Elősegíti az egészséges látást
Az édesburgonya hihetetlenül gazdag béta-karotinban, vagyis abban az antioxidánsban, amely felelős az élénk narancsszínért.
Valójában egy csészényi (200 gramm) sült narancssárga édesburgonya bőrrel több mint hétszerese van jelen annak a béta-karotinnak a mennyiségnek, amelyre az átlagos felnőttnek naponta szüksége van.
A béta-karotin a szervezetben átalakul A-vitaminná, és a szemünk fényérzékelő receptorokra van jótékony hatással.
A súlyos A-vitamin-hiány aggodalomra ad okot a fejlődő országokban, és egy speciális vaksághoz vezethet, vagyis az úgynevezett xerophthalmia-hoz. A béta-karotinban gazdag ételek, például a narancssárga húsú édesburgonya fogyasztása segíthet megakadályozni ennek megakadályozni ennek kialakulását.
5. Javíthatja az agyműködését
A lila édesburgonya fogyasztása javíthatja az agy működését. Állatkísérletek kimutatták, hogy a lila édesburgonyban található antocianinok megvédik az agyat a gyulladást azáltal, hogy csökkentik a gyulladások és szabad gyökök károsodásának esélyét.
Ugyan nem végeztek vizsgálatokat ezeknek a hatásoknak az emberekben való tesztelésére, de általában a gyümölcs-, zöldség- és antioxidánsokban gazdag étrend 13% -kal alacsonyabb mentális hanyatlás és demencia kockázattal jár.
6. Erősíti az immunrendszert
A narancs húsú édesburgonya az egyik leggazdagabb természetes forrása a béta-karotinnak, vagyis egy növényi alapú vegyületnek, amely testünkben A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin kritikus jelentőségű az egészséges immunrendszer szempontjából, valamint csökkenti a vérszegénység kialakulásának valószínűségét.
Mindemellett pedig kulcsfontosságú az egészséges nyálkahártyák fenntartásában is, különösen a bél nyálkahártyájában.
Tanulmányok kimutatták, hogy az A-vitamin hiány növeli a bélgyulladás valószínűségét és csökkenti immunrendszerünk azon képességét, hogy megfelelően reagáljon az esetleges veszélyekre.
Hogyan adhatjuk hozzá az étrendjükhöz?
Az édes burgonyát nagyon könnyű felvenni az étrendbe.
Élvezhetjük a bőrrel vagy anélkül, és süthető, főzhető, sült, pirított, párolt vagy serpenyős formában is.
Az édesburgonya élvezésének néhány népszerű módja a következő:
- Édesburgonya chips: Hámozott, vékonyra szeletelt, sült vagy pirított.
- Édesburgonya krumpli: Hámozva, ékre vagy gyufaszálra vágva, sütve vagy pirítva.
- Édesburgonya pirítós: Vágjuk vékony szeletekre, pirítsuk meg, majd tetejére tegyük olyan összetevőket, mint dióvaj vagy avokádó.
- Édesburgonyapüré: Hámozva, főzve, tejjel és fűszerezéssel megtörve.
- Sült édesburgonya: Egészben süssük ki a kemencében, amíg a ropogós nem lesz.
Összegzés
Az édesburgonya tápanyag-sűrű gyökérzöldség, különféle színben kapható. Kiemelkedő rost- és antioxidáns tartalma, amelyek megvédik a testét a szabad gyökök káros hatásaitól, és elősegítik az egészséges belet és az agy működését.
Hihetetlenül gazdag a béta-karotinban, amely A-vitaminvá alakul át, hogy támogassa a jó látást és az immunrendszert.
Az édesburgonya sokoldalú és édes, ízletes ételekben elkészíthető, így kivételes szénhidrát bevitelilehetőséget kínál a legtöbb ember számára.