A Zöldséges

Az édesburgonya 6 meglepő előnye

2019. december 16. - Zöldséges.com

Az édesburgonya egy olyan édes, keményítőtartalmú gyökérzöldség, amelyet világszerte termesztenek. Különböző méretben és színben kapható - beleértve a narancssárgát, a fehéret és a lilát, valamint bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostban. És akkor még nem is említettük, hogy számos egészségügyi előnyt kínál, ráadásul könnyen beiktatható az étrendedbe is. Íme tehát az édesburgonya 6 meglepő egészségügyi előnye!

Yam, Chips, Potato, Sweet Potato Chips, Healthy, Snack

1. Rendkívül tápláló

Az édesburgonya kiváló rost-, vitamin- és ásványi anyagforrás. Egy csészényi adag (200 gramm) a következőket tartalmazza:

Kalória: 180

Szénhidrát: 41,4 gramm

Fehérje: 4 gramm

Zsír: 0,3 gramm

Rost: 6,6 gramm

A-vitamin: a napi érték 769% -a

C-vitamin: a napi érték 65% -a

Mangán: a napi érték 50% -a

B6-vitamin: a napi érték 29% -a

Kálium: a napi érték 27% -a

Pantoténsav: a napi érték 18% -a

Réz: a napi érték 16% -a

Niacin: a napi érték 15% -a

Ezen túlmenően, az édesburgonya - különösen a narancs és a lila fajták - gazdag antioxidáns forrás, amely megvédik a testet a szabad gyököktől. Ezek olyan instabil molekulák, amelyek károsíthatják a DNS-t és kiválthatnak akár gyulladást is! A szabad gyökök káros hatása olyan krónikus betegségekkel kapcsolatos, mint a rák, a szívbetegségek, valamint gyrsítják az öregedési folyamatokat is. Éppen ezért az antioxidánsban gazdag ételek fogyasztása előnyös az egészségünk számára.

Slice Sweet Potato

2. Elősegíti a belek egészségét

Az édesburgonya rostjai és antioxidánsai előnyösek a bél egészsége szempontjából. Az édesburgonya kétféle rostot tartalmaz: oldhatót és oldhatatlant. Az emberi test azonban nem képes egyik típus emésztésére sem. Éppen ezért a rost az emésztőrendszerben marad, ezzel különféle egészségügyi előnyöket szolgáltatva a beleknek.

Bizonyos típusú oldható rostok – ismertebb nevükön viszkózus szálak - felszívják a vizet és lágyítják a székletét.

Bizonyos oldódó és oldhatatlan rostot a vastagbélben levő baktériumok is fermentálhatnak, így rövid szénláncú zsírsavaknak nevezett vegyületeket hoznak létre, amelyek táplálják a bél sejtjeit, amelyek ennek hatására egészségesek és erősek maradnak.

A naponta 20–33 grammos rosttartalmú étrend az idők során összefügésbe került a vastagbélrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával és a rendszeresebb bélmozgásokkal.

Az édesburgonyában levő antioxidánsok szintén jótékony hatással lehetnek a bélre. Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a lila édesburgonya antioxidánsai elősegítik az egészséges bélbaktériumok szaporodását, beleértve bizonyos Bifidobacterium és Lactobacillus fajokét is. Az ilyen típusú baktériumok nagyobb mennyiségben való jelenléte javítja a belek egészségét és az olyan állapotok kockázatát is lecsökkenti, mint az irritábilis bél szindróma és a fertőző hasmenés.

Fries and Dipping Sauce

3. Segíthet a rák elleni küzdelemben

Az édesburgonya különféle antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik bizonyos típusú rákok ellen a védelmet. Az antocianinokról – amelyek a lila édesburgonyában található antioxidánsok egy csoportja - kimutatták, hogy lassítják bizonyos típusú rákos sejtek növekedését, ideértve a hólyag, a vastagbél, a gyomor és az emlőt érintő daganattípusokat is.

Laboratóriumi tesztek során a lila édesburgonyában gazdag étrenddel rendelkező egereknél alacsonyabb volt a korai stádiumú vastagbélrák aránya - ami arra utal, hogy a burgonyában lévő antocianinok védőhatást váltanak ki.

Yam, Potato, Sweet Potato, Eat, Healthy, Tasty, Food

4. Elősegíti az egészséges látást

Az édesburgonya hihetetlenül gazdag béta-karotinban, vagyis abban az antioxidánsban, amely felelős az élénk narancsszínért.

Valójában egy csészényi (200 gramm) sült narancssárga édesburgonya bőrrel több mint hétszerese van jelen annak a béta-karotinnak a mennyiségnek, amelyre az átlagos felnőttnek naponta szüksége van.

A béta-karotin a szervezetben átalakul A-vitaminná, és a szemünk fényérzékelő receptorokra van jótékony hatással.

A súlyos A-vitamin-hiány aggodalomra ad okot a fejlődő országokban, és egy speciális vaksághoz vezethet, vagyis az úgynevezett xerophthalmia-hoz. A béta-karotinban gazdag ételek, például a narancssárga húsú édesburgonya fogyasztása segíthet megakadályozni ennek megakadályozni ennek kialakulását.

Potatoe, Potatoes, Potato, Sweet, Vegetarian, Meal

5. Javíthatja az agyműködését

A lila édesburgonya fogyasztása javíthatja az agy működését. Állatkísérletek kimutatták, hogy a lila édesburgonyban található antocianinok megvédik az agyat a gyulladást azáltal, hogy csökkentik a gyulladások és szabad gyökök károsodásának esélyét.

Ugyan nem végeztek vizsgálatokat ezeknek a hatásoknak az emberekben való tesztelésére, de általában a gyümölcs-, zöldség- és antioxidánsokban gazdag étrend 13% -kal alacsonyabb mentális hanyatlás és demencia kockázattal jár.

Sweet Potato, Red Purple, Pile Up, Fruit, Seiyu Ltd

6. Erősíti az immunrendszert

A narancs húsú édesburgonya az egyik leggazdagabb természetes forrása a béta-karotinnak, vagyis egy növényi alapú vegyületnek, amely testünkben A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin kritikus jelentőségű az egészséges immunrendszer szempontjából, valamint csökkenti a vérszegénység kialakulásának valószínűségét.

Mindemellett pedig kulcsfontosságú az egészséges nyálkahártyák fenntartásában is, különösen a bél nyálkahártyájában.

Tanulmányok kimutatták, hogy az A-vitamin hiány növeli a bélgyulladás valószínűségét és csökkenti immunrendszerünk azon képességét, hogy megfelelően reagáljon az esetleges veszélyekre.

Vegetable, Red, Sweet Potato, Food, Garden, Cooking

Hogyan adhatjuk hozzá az étrendjükhöz?

Az édes burgonyát nagyon könnyű felvenni az étrendbe.

Élvezhetjük a bőrrel vagy anélkül, és süthető, főzhető, sült, pirított, párolt vagy serpenyős formában is.

Az édesburgonya élvezésének néhány népszerű módja a következő:

  • Édesburgonya chips: Hámozott, vékonyra szeletelt, sült vagy pirított.
  • Édesburgonya krumpli: Hámozva, ékre vagy gyufaszálra vágva, sütve vagy pirítva.
  • Édesburgonya pirítós: Vágjuk vékony szeletekre, pirítsuk meg, majd tetejére tegyük olyan összetevőket, mint dióvaj vagy avokádó.
  • Édesburgonyapüré: Hámozva, főzve, tejjel és fűszerezéssel megtörve.
  • Sült édesburgonya: Egészben süssük ki a kemencében, amíg a ropogós nem lesz.

Sweet Potato, Potatoes, Nutrition, Food, Sweet Potatoes

Összegzés

Az édesburgonya tápanyag-sűrű gyökérzöldség, különféle színben kapható. Kiemelkedő rost- és antioxidáns tartalma, amelyek megvédik a testét a szabad gyökök káros hatásaitól, és elősegítik az egészséges belet és az agy működését.

Hihetetlenül gazdag a béta-karotinban, amely A-vitaminvá alakul át, hogy támogassa a jó látást és az immunrendszert.

Az édesburgonya sokoldalú és édes, ízletes ételekben elkészíthető, így kivételes szénhidrát bevitelilehetőséget kínál a legtöbb ember számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr1915344730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása