Az őszi beálltával mindig egy kicsit fogékonyabbak vagyunk a betegségekre, és ez idén sincs másképp. Az egészségünk megőrzése és a vírusok elleni védelem most kiemelten fontos mindannyiunk számára. Az egyik legjobb dolog amivel felvértezhetjük immunrendszerünket, ha megerősítjük azt. Már pusztán a táplálkozásunkkal is rengeteget tehetünk az egészségünkért.
Most összegyűjtöttünk néhány szuper immunerősítő ételt, ami segít szembeszállni a betegségekkel! Még a legválogatósabbak is találhatnak benne egy-egy zöldséget vagy gyümölcsöt, amit beilleszthetnek az étrendjükbe!
1.Alma
Az alma egész évben kapható gyümölcs, mégis sokszor elmegyünk mellette. Pedig nem véletlen a mondás: "Minden nap egy alma, az orvost távol tartja." Az almában lévő flavonoid antioxidáns hatású, illetve C-vitamiban is gazdag, ez a két tulajdonság együtt nagyon sokat tesz az immunrendszer normál működéséért. A gyümölcsben lévő pektin helyreállítja az emésztést, illetve csökkenti a káros koleszterinszintet a szervezetben. Mindenképp héjastól érdemes fogyasztani.
2.Édesburgonya
Ásványi anyag tartalma igen széleskörű, található benne vas, magnézium, kalcium, mangán, kálium, foszfor, natrium, szelén, réz és cink. A-vitamin is található benne, amely lassítja az öregedési folyamatokat, mellette C-, B-, és E-vitaminokat is tartalmaz. Gazdag ásványi anyag tartalmának köszönhetően daganatmegelőző hatása van, a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát is csökkenti.
3.Kékszőlő
A szőlő alapvetően is az egészséges gyümölcsök közé tartozik, de a kékszőlő az igazi gyógyszer. A színét az antocianin nevű festékanyag adja, amely antioxidáns tulajdonságú, véd a szív- és az érrendszeri, valamint a daganatos betegségekkel szemben. Ebből kifolyólag a vörösbor fogyasztása - kis mértékben - is ajánlott, ugyanis a polifenolok a gyomorba jutva fejtik ki gyulladáscsökkentő hatásukat. A szőlőmag jótékonyan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, a szőlő cukortartalma pedig még energiát is ad.
4.Káposzta
Ezalatt főként a savanyú káposztát értem. A savanyú káposztának nagyon magas az antioxidáns- és a C-vitamintartalma is, így erősíti az immunrendszert. A káposzta ráadásul serkenti az emésztést, méregtelenít és az emésztőrendszeri gyulladásos betegségeket is megszünteti. A savanyú káposztában - főként a levében - ugyanis olyan jótékony baktériumok vannak, amelyek a szervezetbe kerülve megakadályozzák a káros mikrobák elszaporodását, így helyreállítják a bélflórát.
5.Spenót
Bár a spenót alapvetően tavaszi zöldség, a legtöbb szupermarketben ilyenkor is meg tudjuk venni friss, leveles változatban, mirelit formában pedig bárhol. A spenótnak elképesztően magas az antioxidánstartalma, ezért az egyik legjobb immunerősítő, nagy szerepe van az immunrendszer normál működésében. Magas a K-vitamintartalma, de emésztésserkentő és béltisztító hatással is bír. A spenótban nyersen, salátaként érvényesülnek leginkább a vitaminok, de főzve és párolva is nagyon egészséges.
6.Cékla
A céklában a betain nevű festékanyag található, amely védi a szervezetet a rákkeltő anyagokkal szemben és kiváló immunerősítő. Nem csak antioxidáns-, folsavtartalma is magas, amely részt vesz az idegrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges anyagok termelésében. A cékla jó hatással van a májra és a vérképzésre is. Mivel nyersen érvényesül leginkább a hatása, érdemes lereszelni és egy kis balzsamecettel, fűszerekkel összekeverni, úgy fogyasztani, vagy esetleg levet készíteni belőle.
7.Brokkoli
A brokkoli az egyik legjobb C-vitaminforrás, egy virág a napi szükséglet kétszeresét biztosítja. Ráadásul jelentős mennyiségű káliumot, étkezési rostot és fehérjét is tartalmaz. Természetesen nyersen érvényesülnek leginkább a vitaminok, de főzve vagy párolva sem vesznek el teljesen. A brokkolinak alacsony a kalóriatartalma is, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.