Bár már rohamosan közelítünk a nyár végéhez, még van jó pár zöldség és gyümölcs ami ilyenkor érik és a lehető legfrissebben is be tudod még szerezni.
De mi van ha egyszerre nem fogyasztjuk el mindet? Persze a tartósításnak számtalan formája van, a lekvárok és savanyúságok évekig készen állnak rá, hogy levegyük őket a polcról a vasárnapi ebédhez. Akár le is fagyaszthatjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, de kiolvasztás után már sosem lesznek ugyanolyanok, mint amikor leszedtük őket.
Viszont most összegyűjtöttünk Neked 10 tárolási trükköt, amivel a nyers zöldségeket és gyümölcsöket is eltárolhatod napokkal, vagy akár hetekkel tovább is!
1. Hagyma és fokhagyma
- Ne tárold őket hűtőben.
- Tartsd hűvös, sötét és alacsony páratartalmú helyen.
- Gondoskodj a levegő áramlásáról.
- Ne tárold egy helyen a burgonyafélékkel.
- A már felszeletelt maradékot jól lezárt dobozban, vagy zacskóban tedd a hűtőbe.
2. Salátafélék
- Hűtőben tárold őket.
- Jól zárható dobozban, vagy zacskóban tárold.
- A zacskó aljára tehetsz egy lap papírtörlőt, ami felszívja a felesleges nedvességet, így nem fognak megfonnyadni a levelek.
3. Almák
- Jól zárható dobozban, vagy zacskóban hűtőben is tárolható.
- Nagyobb mennyiségben száraz hűvös helyen is sokáig eltartható.
- Mivel etilén gázt bocsát ki, ezért ne tegyük más gyümölcsök mellett közvetlenül.
- Válogassuk ki a hibás darabokat, könnyen megromlanak a körülötte lévő hibátlan darabok is.
4. Paradicsom
- Tárold őket bátran a pulton, vagy a kamrában.
- Ne tedd őket a hűtőbe, mert hamar megpuhulnak.
5. Burgonyafélék
- Hasonlóan a hagymafélékhez, kedveli a száraz, hűvös helyeket.
- Ennek ellenére igyekezzünk minél távolabb rakni a kettőt egymástól.
- Gondoskodjunk a megfelelő levegőáramlásról.
- Ne tegyük hűtőbe őket.
6. Friss szárak, levelek pl. spárga, petrezselyemzöld
- Hűtőben tárold őket.
- Igazán friss marad, ha a szára végét egy pohár vízbe állítod, vagy nedves papírtörlővel körbetekered.
- Jól zárható dobozban, vagy zacskóban is tárolhatod.
- A zacskó aljára tehetsz egy lap papírtörlőt, ami felszívja a felesleges nedvességet, így nem fognak megfonnyadni a levelek.
7. Gomba
- Száraz, hűvös helyen tárold őket.
- 10 napnál tovább általában nem tarthatóak el
- Papír tasakban tartsd, a műanyag zacskóban könnyen megpenészedik.
8. Gyökérzöldségek
- Távolítsuk el a zöld szárrészeket.
- Tároljuk száraz hűvös helyen őket.
- Rövidebb időre tárolhatjuk őket hűvőben, jól lezárt dobozban vagy zacskóban.
9. Spárga
- Tároljuk hűtőben
- A vágott szárát állítsuk vízbe, vagy tekerjük körbe vizes papírtörlővel.
10. Uborka
- Az uborka szereti a hűvös helyeket, tarthatjuk a kamrában és a hűtőben is.
- A hűtőnek ne a leghidegebb részére tegyük.
- Tartsuk szárazon.