A Zöldséges

Hazait a hasakba!

2018. szeptember 21. - Zöldséges.com

Nem vagyok egy nagy "világnapos", de a minap szembe jött velem, hogy szeptember 21-én ünneplik a Magyar Termék Napját, és mi lehetne jobban magyar termék, mint a kis hazánkban megtermelt zöldség-gyümölcs?!

hazai-termek-logo.jpg Civilek kezdeményezésére jött létre a Magyar Termék Napja, melynek időpontjául a "legnagyobb magyar", Széchenyi István születésnapját választották, kinek mondhatni életfeladata volt a hazai gazdaság fellendítése, istápolása. Az előterjesztés célja az volt, hogy ezen a napon hangsúlyosabban figyeljünk oda arra mit veszünk le a boltok polcairól, hiszen elárasztották hazánkat is az alacsony minőségű külföldi áruk, amiknek ugyan az ára kedvezőbb, viszont adott esetben silányságuk miatt az egészségünkre lehetnek károsak, valamint ellehetetlenítik a hazai termelőket, vállalkozókat, kereskedőket is. Ugye nem kell említeni, mennyi olyan hír dübörög a médiában évről évre, ami arról szól, hogy nevetségesen alacsony áron akarják felvásárolni a termelőktől a terményüket, mint legutóbb idén augusztusban történt ez a léalmával kapcsolatban. 

152713.jpg

De mi számít magyar terméknek? Nos a válasz:

  • aminek gyártási, és termelési helyszíne Magyarország;
  • az áru előállításában magyar emberek vesznek részt;
  • aminek az alapanyaga legalább 60%-ban magyar forrásból származik;
  • élelmiszerek esetében ez már 90%-ra emelkedik; 
  • a cég Magyarországon lett bejegyezve, és itthon is adózik; 
  • a tulajdonosai (100%-ban) magyarnak vallják magukat. 

Aki ezeknek a kritériumoknak megfelel, már felteheti portékájára a "Magyar Termék", illetve a "Hazai Termék" logót, amit már mindannyian biztos láttunk, például a tejes dobozon. 

160_80_molino_nyomda-01_960.jpg

 Ám van egy speciális kategória is, mégpedig a hungarikumok! Hogy mit tekintünk annak, arról az erről szóló törvény így rendelkezik:

"Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum."

 Ennek értelmében, most számba veszem, mi számít Zöldségeséknél hungarikumnak:

Alföldi kamillavirágzat

 

beverage-bloom-blossom-34696.jpg

 

Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény 

 

kalocsa_paprika_muzeum.jpg

 

Magyar akácméz

 

close-up-honey-pouring-33260.jpg

 

Makói hagyma

 

yellow_onion_with_x-section.jpg

 

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény

 

144_1.jpg

 

A végére és a péntekre való tekintettel egy kis mjúzik, a hungarikumok, és a magyar termékek jegyében! ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr5514253837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása