A Zöldséges

10 trükk, amivel biztosra mehetsz, hogy valódi mézzel van dolgod!

2021. január 21. - Zöldséges.com

Igazi méz, vagy csak cukrozott hamisítvány? Gyakran merülhet fel a kérdés, azonban a megkülönböztetésük szinte lehetetlennek tűnik. Szerencsére pár trükkel biztosra mehetünk, hogy melyikkel van dolgunk, sőt, kellő odafigyeléssel már a vásárlás során is kiszűrhetjük a hamis mézeket!

mezes2.png

 

 

Az igazi méz...

 

1. Címkéje mindent elárul

Az egyik legjobb módszer már a vásárláskor megfelelően tájékozódni. Az összetevői bármelyik hamisítványt elárulják. A gyártók kötelesek ráírni a címkére a termék tartalmát, így ha cukrot, vizet és egyéb anyagokat vélünk felfedezni benne, jobb ha másik termék után nézünk.

2. Nem fog ragacsos maradni a bőrön

A valódi méz remek szépségápolási alapanyag, akár pakolásokba, akár csak magában. Bőrre kenve felszívódik, míg a hamísított verzió ezt sosem fogja produkálni a hozzáadott cukrok és édesítőszerek miatt.

mez2.png

3. Karamellizálódik

Egy kevés mézet melegítsünk egy edényben. Míg az igazi méz karamellizálódni kezd, addig a hamisítvány buborékozni, enyhén habzani kezd.

4. Nem áztatja át a papírt

Cseppentsünk mézet egy papírra, és ha azt látjuk, hogy a csepp körül nedvességet szívott magába a papír, akkor vizezett a mézünk.

5. Nem épp a hangyák kedvence

Ha közelebbi kapcsolatot ápolunk a szorgos rovarokkal, tőlük is megtudhatjuk mennyire eredeti a mézünk. A hangyák nagyon szeretik a cukrosat, így ha rámennek a mézünkre, akkor valószínűleg egy cukrozott hamisítvánnyal van dolgunk.

6. Nem oldódik olyan könnyen a vízben

Csorgassunk mézet egy pohár vízbe. Az igazi méz lesüllyed a pohár aljára, míg a higított verziók gyorsan feloldódnak amint vízbe kerülnek. 

mez1.png

7. Bizsergeti a nyelvet

Az igazi tiszta méz bizsergő érzést okoz, a hígított hamis változat nincsen semmilyen hatással az ízlelésre.

8. Megkeményedik a kenyér tetején

Egy szelet mézes kenyér azonnal lebuktatja a hamis mézeket! Míg az igazi méz megkeménykedik a kenyér felszínén, addig a higított verziók átáztatják azt. 

9. Sajátosan keveredik a tojás sárgájával

Egy tojás sárgáját adjuk hozzá a mézhez, majd keverjük össze. Ha a tojás úgy fog kinézni, mintha teljesen meg lenne főve, akkor természetes méznek örülhetünk.

10. Kikristályosodik

Az igazi méz egy idő után elkezd kikristályosodni, míg a cukrozott, higított verziók folyékonyak maradnak. Ez az trükk nem árulja el azonnal, hogy mivel állunk szemben , csupán csak megerősíthet bennünk, hogy jól választottunk. Ha kikristályosodik a méz, akkor sem kell aggódni, egy egyszerű felmelegítéssel újra olyan lesz mint újkorában!

+1. Vásárolj termelőktől!

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy a piacon közvetlenül a termelőtől megvett méz valódi. Ha tőlük szerezzük be a mézet (és bármilyen más terméket), azzal nem csak a termék minőségét biztosíthatjuk, de segíthetjük is őket vásárlásunkkal! Már az online világban is könnyedén megtalálhatjuk ezeket a termelőket, elég csak ellátogatni online piacterünkre, ahol közvetlenül tőlük rendelheted meg a legkülönbözőbb hazai termékeket! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr4716398512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása