A Zöldséges

Minden amit a bioélelmiszerekről tudnod kell

2020. július 28. - Zöldséges.com

peachh_1.png

Valóban egészségesebbek a bioélelmiszerek ? Megéri a pluszköltségeket? És melyik ételeknél számít igazán, hogy bio -e? 

A "bio" más néven az "öko"  előtag a mezőgazdasági termékek termesztésének és feldolgozásának módjára vonatkozik. Míg ennek definíciója országonként eltérő lehet, addig az Magyarországon az Európai Unió szabályozásai vannak érvényben. Ezek az ökológiai termelés valamennyi területét szabályozzák, és legfontosabb kritériumaik:

  • a GMO-k használatának tilalma;
  • az ionizáló sugárzás alkalmazásának tilalma;
  • a műtrágyák, gyomirtó szerek és növényvédő szerek használatának korlátozása;
  • a hormonok használatának tilalma és az antibiotikumok használatának korlátozása, és csak abban az esetben történő megengedése, ha az állategészségügyi szempontból szükséges.

Azért, hogy ezeket a szabályozásokat az ökológiai gazdaságok betarthassák, alternatív módszereket alkalmaznak a kártevők ellen, és a talaj termőképességének megőrzése érdekében. Szintetikus műtrágya helyett marhatrágyát és komposztot alkalmaznak, gyomirtók helyett vetésforgót, kézi gyomlálást és talajtakarást alkalmaznak, és a kártevőket is természetes úton igyekeznek elkerülni.

A bioélelmiszerek előnyei

 

Az ételeink előállításának módja nem csak a környezetünkre van hatással, de a mentális és testi egészségünkre is. Az organikus élelmiszerek általában több tápanyagot és antioxidánsokat tartalmaznak mint vegyszerekkel kezelt társaik, és az élelmiszerallergiával küzdő emberek tünetei is enyhülnek, vagy teljesen meg is szűnnek, ha csak organikus ételeket fogyasztanak.

Kevesebb növényvédő szert tartalmaznak. Az olyan vegyszereket, mint a fungicidek, herbicidek és rovarirtó szerek, széles körben használják a hagyományos mezőgazdaságban, és a maradványok az általunk fogyasztott ételeken (és azokban) maradnak.

A bioélelmiszerek gyakran frissebbek, mivel nem tartalmaznak tartósítószereket, ami által hosszabb ideig eltarthatóak lennének. Ezeket a termékeket gyakran (de nem mindig, ezért nézzétek meg, honnan származik) kisebb gazdaságokban értékesítik.

A biogazdálkodás jobb a környezet szempontjából. A biogazdálkodási gyakorlatok csökkentik a környezetszennyezést, takarékoskodnak a vízzel, csökkentik a talaj erózióját, növelik a talaj termékenységét és kevesebb energiát fogyasztanak. A peszticidek nélküli gazdálkodás jobb a közeli madarak és állatok, valamint a gazdaságok közelében élő emberek számára is.

Az ökogazdaságban nevelt állatok NEM kapnak antibiotikumokat, növekedési hormonokat vagy állati melléktermékeket. Az állati állati melléktermékek etetése növeli az kergemarhakór kockázatát, és az antibiotikumok használata antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumtörzseket hozhat létre. A biogazdálkodásban részesült állatok számára nagyobb mozgásteret és szabadtéri hozzáférést biztosítanak, amelyek segítenek egészségesen tartani őket.

A biohús és -tej gazdagabb bizonyos tápanyagokban. A 2016. évi európai tanulmány eredményei azt mutatják, hogy bizonyos tápanyagok, köztük az omega-3 zsírsavak szintje akár 50 százalékkal magasabb volt az organikus húsban és a tejben, mint a szokásosan nevelt változatokban.

Az organikus élelmiszerek GMO-mentesek. A géntechnológiával módosított élőlények (GMO) vagy a géntechnológiával módosított (GE) élelmiszerek olyan növények, amelyek DNS-ét olyan módon változtatják meg, amely a természetben vagy a hagyományos keresztezésben nem fordulhatna elő, leggyakrabban annak érdekében, hogy például fokozzák a gyomirtó szerekkel vagy a rovarokkal szembeni ellenálló képességet, növeljék a szárazságtűrést, vagy javítsák a termés táplálkozástani értékeit, például vitamin-tartalmát.

Az organikus egyet jelent a vegyszermentességgel?

 

Ahogy azt fentebb említettük, az organikus táplálkozás egyik elsődleges előnye, hogy kevesebb növényvédő szert alkalmaznak. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a termékek egyáltalán nem érintkeznek hasonló vegyszerekkel, ez azonban nem teljesen így van. Használnak növényvédő szereket, azonban a különbség az, hogy kizárólag csak természetes eredetűek. Általános vélemény, hogy ezek a természetes peszticidek nem, vagy csak minimálisan mérgezőek, az viszont biztos, hogy a káros növényvédő szereknek való kitettségünk jóval alacsonyabb ha csak bioélelmiszereket fogyasztunk.

Melyek a peszticidek lehetséges veszélyei? Legtöbbünk testében felhalmozódhatnak ezeknek a kemikáliáknak a nyomai a sokéves fogyasztást következtében. Ez a kémiai „terhelés” ismert egészségügyi problémákhoz vezethet, például fejfájáshoz, születési rendellenességekhez és további megterheléshez a meggyengült immunrendszerben. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a peszticidek alacsony adagokban történő használata növelheti bizonyos rákok, például leukémia, limfóma, agydaganatok, mellrák és prosztatarák kockázatát.

A gyermekek és a magzatok vannak a leginkább kitéve a növényvédő szereknek, mivel immunrendszerük, testük és agyuk még fejlődésben van. A korai életkorban történő expozíció visszamaradott fejlődést, magatartási rendellenességeket, autizmust, immunrendszeri károkat és motoros rendellenességeket okozhatnak.

A terhes nők sokkal érzékenyebbek a peszticidekre, mivel a már amúgy is leterhelt szervezetük nehezen birkózik meg velük. Ráadásul ezek a szerek átjuthatnak gyermekre az anyaméhben, valamint az anyatejen keresztül.

A peszticidek széles körű használata vezetett a „szuper gyomok” és a „szuper rovarok” megjelenéséhez is, amelyeket csak rendkívül mérgező szerekkel lehet elpusztítani.

 

A mosás és a hámozás segít megszabadulni a káros vegyszerektől?

 

A mosás segít csökkenteni a mennyiségét, de nem tünteti el teljesen a növényvédő szerek nyomait. A hámozás sok esetben jó megoldás, azonban a héjjal együtt gyakran rengeteg tápanyagtól és értékes vitamintól is meg kell válnunk.  A legjobb megoldás, ha minden esetben megmossuk, és akár meg is dörzsöljük a zöldség és gyümölcs felületét, és lehetőség szerint minél több terméket organikus forrásból szerzünk be.

Néhány, a hagyományosan termesztett áruban sokkal magasabb a peszticidek értéke mint másokban, ezért ezeket jobb kerülni, míg mások elég alacsonyak ahhoz, hogy fogyasztásuk hagyományos termesztésből származóan is biztonságos legyen. Az amerikai EWG nonprofit szervezet vizsgálja a peszticid-kísérleteinek eredményeit, és évente frissíti a különböző zöldségek és gyümölcsök vegyszertartalmát. 

Ezek alapján a következő ételeket érdemes organikus forrásból beszerezni:

  • Alma
  • Paprikák
  • Uborka
  • Zeller
  • Burgonya
  • Szőlő
  • Koktélparadicsom
  • Őszibarack
  • Spenót
  • Eper

Hogyan csökkenthetjük az organikus ételekkel járó többletköltségeinket?

 

Vásároljunk termelői piacon. Számos városban és kisebb településeken is működik termelői piac, ahol hetente, vagy akár naponta is beszerezhetjük a friss és organikus élelmiszereinket. Itt legtöbbször helyi termelők árulják termékeiket, ezért a környezet szempontjából is előnyösebb ha innen vásárlunk. A termelői piacon rengeteg organikusan gazdálkodó termelőt találunk. A bio minősítés rengeteg költséggel és követelménnyel jár, ezért sok kisebb termelő nem rendelkezik vele annak ellenére, hogy termékei valóban vegyszermentesek, így akkor sem kell elkeseredni, ha nincs kint a jelzés, egy egyszerű kérdéssel megtudhatjuk az eladótól mi a helyzet. A Zöldséges.com online piacterén folyamatosan elérhetőek a hazai termelők legkülönfélébb organikus termékei!

Vásároljunk szezonális termékeket! A gyümölcsök és zöldségek akkor a legolcsóbbak és legfrissebbek, mikor éppen szezonjuk van, így az organikus változatuk is sokkal elérhetőbb áron beszerezhetőek. 

Nézzünk körül különböző helyeken. Rengeteg különböző tényezőtől függ egy adott termék ára, ezért előfordulhat, hogy egyes helyeken kedvezőbb áron hozzájuthatunk bioélelmiszereinkhez, mint  máshol. 

 

 

Miért drágább az organikus zöldség és gyümölcs?

 

A bioélelmiszerek munkaigényesebbek, mivel a gazdák nem használnak rovarirtókat, vegyi műtrágyákat és egyéb vegyszereket. Az ökológiai tanúsítás drága, és az állatok számára szánt ökológiai takarmány kétszer annyiba is kerülhet. Az ökológiai gazdaságok általában kisebbek, mint a hagyományos gazdaságok, ami azt jelenti, hogy állandó és egyéb költségeket is kisebb termelési mennyiségre kell elosztani.

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr5016081004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása