A Zöldséges

Szívügyünk....

2018. szeptember 30. - Zöldséges.com

"Mivel, hogy szív nélkül nincs élet, mégse, Hozzátok el az ő szívét cserébe." - tarja az ismert dal. A Szív Világszövetsége a WHO-val közösen 2000 óta, szeptember utolsó vasárnapán tartja a Szív Világnapját, mely a  szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre hívatott felhívni a figyelmet. 

m-105.jpg

 

"A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal." - olvasható a Szívünk napja honlapján. Az egészséges életmódnak pedig elengedhetetlen része a megfelőlő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása. De lássuk melyek azok, amik a leginkább jót tesznek a ketyegőnknek. 

Íme pár szívbarát eledel, amit megtermel az anyaföld:

Batata, vagy édesburgonya

Íze leginkább a sütőtökére emlékeztet, televan béta karotinnal, valamint A-, C-, és E-vitaminnal, illetve élelmi rostokkal, kiváló antioxidáns és a benne található magnézium segít csökkenteni a vérnyomást.

cutting-board-food-food-prep-89247.jpg

Fokhagyma 

A fokhagymában található allicin - ez a vegyület szabadul fel mikor apróra vágjuk, vagy zúzzuk - az egészséges vérnyomás illetve koleszterinszint fenntartásában játszik fontos szerepet. Az érszűkület ellen is hatásosan veszi fel a küzdelmet, és amennyiben nem viszolygunk tőle, fogyasszuk nyersen! ;) 

blur-close-up-depth-of-field-630766_1.jpg

Spenót

Popey tudhatott valamint, hiszen a spenótban számos a szívre jótékonyan ható tápanyag található, a káliumtól kezdve, a folsavon át a kálciumig, melyek a luteinnel, nitráttal és a betainnal kiegészülve erősítik a szívet. Plusz még Q10 koenzimet is tartalmaz, és ahogy arról már írtunk a reggeli zöld tumixunknak is kíváló zöldségalapja lehet. 

health-benefits-of-spinach-800x416.jpg

Diófélék

E kicsi csonthéjas barátunk tele van telítettlen zsírsavakkal, vitaminban gazdag, valamint ásványi anyagokban, antioxidánsokban és fitoszterolokban sem szenved hiányt. Sok fehérjét tartalmaz, és kutatások kimutatták, hogy pozitív hatással van a koszorúér-betegségre és az ezzel összefüggő koleszterin szintre. 

autumn-food-jar-5949.jpg

De ezeken felül még számos zöldségben, gyümölcsben és fűszerben vannak hasznos tápanyagok a szívünk és úgy en bloc a szervezetünk számára. Érdemes kicsit bővebben utánaolvasmi. Aki pedig ráér, látogasson ki a Millenárisra, ahol a hazai rendezésű Szívünk Napjának programjaival találkozhat. Idén az életmódváltásra, a mozgás és az egészséges taplálkozás fontosságára szeretnék kiemelten felhívni a figyelmet az esemény szervezői. 

A Zöldségesnek szíve rajta! ;) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr6214264245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása