A Zöldséges

Tökéletes sültkrumpli nyomában

2020. július 08. - Zöldséges.com

1954-et írunk. Los Angeles. Ray Kroc nézi a készülő hamburgerét. Hihetetlen képzelet fogja el: meg fogja váltani a világot ezzel a hamgburgerezővel. De hogyan? A sültkrumplijával.

krumpli1.png

A történet röviden annyi, hogy egy iparmágnás megveszi a hamburgerezőnek jogait Mac and Dick McDonald-tól, hogy megalkossa a tökéletes gyorséttermi élményt: a sültkrumplizást.

Senkinek sem kell bemutatni a McDonald's aranyló forró tökéletes burgonyaszeleteit, amit szerte a világon csak az etalonként tartanak számon. Olyannyira különleges, hogy még az étteremlánc logójában is megemlékeznek róla. Azonban aki csinált otthon sültkrumplit jól tudja, hogy a legnehezebb eltalálni a kívül ropogost, belül vajasan omlós hatást. Vagy túl hamar vesszük ki. Vagy túl későn. Ezek után nem véletlen, hogy annyi ketchup és majonéz kell a tányér szélére. 

Ha valami mérvadója szokott lenni a krumpli sütésnek az nem más, mint hogy nézzük a színét. Aranybarna. Jó-jó, de az egyik hamarabb került be, a másik meg aligha akart átsülni rendesen. Szinte nyers. Itt az idő, hogy Ray Croctól átvegyünk egy-két trükköt.

Ray Croc idahoi krumplit vett csak. Itt a CSAK-on van a hangsúly.

utazokrumpli.png

Nem minden krumpli ugyanolyan, mert nem mindegy milyen éghajlaton volt.

A krumpli megszívja magát vízzel. Nem véletlen, hiszen táplálékot kell felvenni a talajból és az ásványok csak így jutnak el hozzá. Ray Croc annyira figyelt erre, hogy embereket küldött ki a gazdához, hogy nézzék meg a talaj nedvességét hidróméterekkel. Persze, itt nem az a tanulság, hogy megkérjük a gazdát, hogy megnézzük a kertjét, de a fagyasztóban lebzselő burgonyát felejtsük el, ha a tökéletes krumplit akarjuk!

A trükk egyszerű.

krumpli3.png

 A burgonyának is szüksége van néha a pihenésre!

Ray rájött, hogy a frissen betakarított burgonya cukrokban gazdag, ennek köszönhetően a külseje túl gyorsan lepirul, míg a belseje nyers marad. Hogy ezt megelőzze, pár hétig az összes burgonyát az az étterme alagsorában tárolta, meleg levegőn, rájött ugyanis, hogy így a burgonyában lévő cukor keményítővé alakul át.

Már ez is szép felfedezés volt tőle, azonban a legnagyobb eredménye a "burgonya gép" volt. A szerkezetet Louis Martino villamosmérnök segítségével alkotta meg. Pontosan kalibrálták a sült krumpli tétel optimális sütési idejét.  A kulcsa az volt, hogy ha egy adag hideg burgonyát dobnak az olajtartályba, annak hőmérséklete csökken. Amint az három fokkal visszamelegszik, a krumpli készen áll. Ami korábban a tökéletes sültkrumpli művészete volt, azt ez a szerkezet tudománnyá alakította. 

Mindig forró, sós és elképesztően finom.

krumpli2.png

Bár a technológia rengeteget fejlődött azóta, Ray Kroc forradalmi trükkje a mai napig nagy hatással van a világ sült krumplijaira.

A jó hasábburgonya kulcsa a korábban említett víztartalom és keményítő mellett a cukortartalom. Ezért a gyorséttermek manapság is főzőburgonyát használnak, mint az Idaho Russet, vagy bármilyen más magas keményítő tartalmú fajtát. A burgonyát betakarítják, kikeményítik, mossák, hámozzák, szeletelik majd blansírozzák - éppen annyit föznek rajta, hogy a belseje puha, bolyhos legyen, de nem annyira, hogy megpuhuljon. Ezután egy 30 másodperces sütés következik, hogy a ropogós kérge legyen. Ezt követően lefagyasztják, és ezt sütik ki kb. 3 perc alatt, közvetlenül fogyasztás előtt. 

A sütési folyamat bonyolultnak tűnik, de a végeredmény mindenért kárpótol.

krumpl4.png

Köretnek, főételnek, vagy akár csak nassolni, a burgonyával szinte lehetetlen mellé lőni!

 Most, hogy a recept már megvan, már csak a tökéletes burgonya vár beszerzésre. Hamarosan elkezdődik a szezon, így nincs is más dolgod, csak válogatni a jobbnál jobb hazai termelők választékából a Zöldséges.com-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr3415754348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása