A Zöldséges

5 zöldség amit egész eddig éretlenül ettél!

2020. október 08. - Zöldséges.com

Meg tudnád mondani mikor ettél utoljára éretlenül zöldséget vagy gyümölcsöt? Valószínűleg most arra gondolsz, hogy talán gyerekként kóstoltad meg a zöld cseresznyét vagy türelmetlenül leszedted a félig érett paradicsomot.

Sajnáljuk, hogy ezt kell mondanunk, de tévedsz! Meglepő, de talán nem is volt az olyan régen! Valójában folyamatosan fogyasztod őket. Vannak zöldségek, amiket még éretlen formájukban tekintünk "érettnek".

Most összegyűjtöttünk nektek 5  ilyen zöldséget.

 

 

ripe_3.png

1. Cukkini

A cukkini a tökfélék családjába tartozik, és hasonlóan a legtöbb rokonához a cukkininek is általában az "éretlen" példányait esszük.  Rendszerint egészen zsengén szedik, mert ilyenkor a legjobb az íze.

 

raw1.png

2. Karfiol

A karfiolnak a jellegzetes fehér virágzatát fogyasztjuk, és bár virágokra furcsán hangzik érett vagy éretlen jelzőket aggatni, mégis ezt a virágzatot "éretlen" kezdetleges formában fogyasztjuk. Teljesen kifejlett virágzata sárgás, és valószínűleg ha ebben a formában találkoznánk vele a zöldségesnél, már otthagynánk.

 

raw4.png

3. Kelbimbó

A kelbimbó tulajdonképpen a bimbós kel szárán fejlődő rügyek, éppen ezért ez sem egy kifejlett "érett" állapot. Kétéves növény, így ha nem szednénk le a bimbóit, következő évben ezekből fejlődne ki a termés.

 

 

raw2.png

4. Uborka

Az uborka a tökfélék családjába tartozik, csak úgy mint a dinnye. Éppen ezért az érésük is nagyban hasonlít. Az érett uborkának sárgás a színe, és elveszti a jellegzetes ízét, kesernyés lesz, és az roppanós állagát is elveszti.

 

raw5_1.png

5. Saláták

Ismét egy olyan zöldség, aminek nem a termését fogyasztjuk. A különféle levelekre is igaz, hogy minél zsengébb, annál roppanósabb és annál kellemesebb az íze. Az egyik legnépszerűbb fajta, a fejes saláta például kétéves növény, és a második évében már terméseket hoz, levelei pedig kesernyés ízűek és öregek lesznek.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr9116232302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CoolKoon 2020.10.09. 13:27:25

"a fejes saláta például kétéves növény" - Ez hülyeség. A fejes saláta egynyári növény, és ha stressz éri, már nagyon korán felmagzik, ha valamilyen stressz éri, esetleg nem megfelelők számára a körülmények (akár kb. 1,5 hónap után).

Zöldséges.com 2020.10.12. 08:34:34

@CoolKoon: "A kerti saláta vagy egyszerűen saláta mérsékelt övi egy- vagy kétéves növény, az őszirózsafélék családjába tartozó faj." Sőt, még a biológiakönyvemet is előkerestem, csak hogy. ellenőrizzem. Ettől függetlenül akárhány éves, a lényeg az volt a bejegyzésben, hogy minél fiatalabban és zsengébben esszük őket, nem várjuk meg míg elöregszik.

CoolKoon 2020.10.12. 09:25:39

@Zöldséges.com: Ugyanabban a (Wikipédia) szócikkben pedig az áll, hogy "Egyéves növény, melynek van áttelelő és nyári változata is.". Nem tagadom, hogy van olyan is, ami áttelel, de amiket (kicsi korom óta) én láttam, azok mind-mind egynyári változatok voltak, az üzletekben (palántaként meg magok formájában is) szinte csak ilyet lehet kapni. És éppen ezért kell velük nagyon vigyázni, mert rossz időben villámgyorsan felmagzanak.

Valójában a fejes saláta "éretten" teljesen ehetetlen, mert mire oda jut a növény, hogy elszórja a magjait, addigra már száradni-fonnyadni kezd. És pl. a karfiollal ellentétben még azt se szabad megvárni, hogy virágszárat növesszen (sőt, minden áron el kell kerülni, mert a levelek már akkor kesernyéssé válnak.
süti beállítások módosítása