A Zöldséges

81 éves az aerobik Lady - avagy így tartja magát fiatalon Jane Fonda

2018. december 20. - Zöldséges.com

Igazi színész dinasztia sarja, szex szimbólum, politikai aktivista, és nem mellesleg kétszeres Oscar-díjas. Jane Fonda bár éveket letagadhatna, még is már túl van a 80-on, ebben pedig nagy szerepe van egészségtudatos életvitelének is. Ebbe nézünk most picit bele. 

jane_fonda_cannes_2013.jpg

 Lady Jayne Seymour Fonda 1937-ben született, a színész legenda Henry Fonda és   Frances Ford Seymour első gyerekeként. Tizenkét éves volt, mikor édesanyja öngyilkos lett, a tragédiát nehezen tudta feldolgozni, évekig bulimiában szenvedett. Tán ennek hatására fordult az évek múlásával, sikerei csúcsán az egészséges életmód felé. A '80-as években neve egyet jelentett az aerobikkal, tömegek vásárolták kazettáit világszerte. Hogy mennyire?! Annyira, hogy 1983-ban még a mi Népsportunk is tudósított a jelenségről. Ebben idézik Fondát, aki a következőket mondta el a kezdetekről: 

„Egy filmemhez szükségem volt megfelelő gyakorlatok elvégzésére. Shirley Fonda, a mostohaanyám, elvitt St. George-ba, ahol a filmfelvételek után, sokszor éjszaka, elkezdtem tornázni. Minden edzés után úgy éreztem, hogy legalább egy hétre való energiával töltöm fel magam. Emlékszem, egy hatvan év feletti asszony elmondta, hogy semmiféle gyógyszer nem segített rajta, majd egy orvos tanácsára elkezdett tornászni és most a mennyekben jár. Itt láttam először, hogy az emberek egy-egy tanfolyam után mennyivel jobban érzik magukat. Ekkor határoztam el, hogy az edzés áldásait megismertetem gyerekekkel és felnőttekkel, nőkkel és férfiakkal, minél több emberrel. Egy évvel később megnyitottam az edzőstúdióimat.(…) Én már 45 éves vagyok, de a testem erősebb és ruganyosabb, mint valaha volt, jobban érzem magam és szebb vagyok, mint húszéves koromban voltam! Jól jegyezzék meg a jelszavaimat: Táplálkozzunk egészségesen! Ostromoljuk meg a testünket! Szakítsunk a gyengébb nem mítoszával!”

 Sok kritika is érte, hiszen valóban kemények voltak az edzései, amihez szinte aszkéta életmód párosult nála, aminek következménye lett, hogy 45 évesen szívinfarktust kapott, ami nem tett jó az aerobik-mozgalomnak. Ezt kiheverve, és hallgatva a jó tanácsokra, a '90-es évekre lassabb tempóra váltott és megreformálta a tornáját, amelyről már a Képes Sport számolt be, eképpen: 

„Jane Fonda, az aerobik szülőanyja, új, 77 perces videokazettán bocsátotta közre legújabb gyakorlatait. Ezek jóval kevésbé megerőltetőek, mint az előzőek voltak. Az aerobik-megszállottak sérüléseiből és a túlhajtottságból adódó károsodásokon tanulva Jane Fonda most lassúbb tempót, mezítlábas gyakorlatok helyett megfelelő sportcipőben végzett mozgást, a kemény padló helyett pedig félkemény műanyag szőnyeget ajánl. Az aerobik célja nem változott. Jane Fonda viszont megváltoztatta korábbi tanácsát, ami szerint a gyakorlatokat soha semmilyen körülmények között nem szabad abbahagyni. A tanácsa ma: ha fájnak az izmok, ha nagy a fáradtságérzet, szünetet kell tartani.” 

  A mai napig is edz, a videómegosztó oldalakon rendre rá is találhatunk a "mami-tornára", ám hála digitális világunknak, a klasszikus sem veszett el! 

Étkezés terén nagyon odafigyel arra, hogy ne egyen telített, állati eredetű zsírokban gazdag ételeket, viszont sok tengeri hal és még több párolt zöldség kerüljön a tányérjára. Az edzések miatt a szénhidrátbevitelt is fontosnak tartja, és a reggelit sosem hagyja ki! Ahogy ő fogalmaz: „Én minden étkezésnél megfordítom a szokásos felállást: számomra például a zöldségeken, a hüvelyeseken van a hangsúly, a hús csak a köret.”

Tanácsait mi is megfogadhatjuk, és akkor nem csak a genetikánknak köszönhetjük majd, hogy a sokadik X-en túl is jól nézzünk ki. Hiszen nem a ráncok száma számít, hanem az, mit sugárzunk magunkból. Egészséges életmóddal, és a helyes, zöldségekben gazdag étkezéssel és rendszeres mozgással sok évet lefaraghatunk. Legyünk mind ilyen fittek a nyolcvanon túl! 

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr5414501278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása