A Zöldséges

(Mező)gazdálkodj okosan!

2020. január 20. - Zöldséges.com

Okostelefonok, okosórák, okosautók, okosvilág. Kétség sem férhet hozzá, hogy napjainkra szinte már nem is maradt olyan szolgáltatás vagy gazdasági szektor, amelyik ne állt volna át valamilyen szinten internetalapú működésre. De vajon mi a helyzet a mezőgazdasággal?

Person Holding Smartphone Showing Cloudy Sky

A mezőgazdasági termelés számára elérhető földterület 2013 és 2015 között 0,7% -kal csökkent az Európai Unión belül. Ha az EU ki akarja terjeszteni vagy fenntartani a jelenlegi élelmiszer-termelését, növelnie kell termelékenységét és hatékonyságát anélkül, hogy azzal további terhet róna a környezetre. A következő időszak filozófiája pedig akár lehetne az is, hogy termeljünk többet kevesebbel!

De mi is valójában az okosgazdálkodás?

Top View of Green Field

Az okos gazdálkodás a mezőgazdaságban olyan termelési koncepció, amely modern technológiát alkalmaz a mezőgazdasági termékek mennyiségének és minőségének növelésére. A 21. század gazdái számára már adott a GPS-alapú hozzáférés, a talajvizsgálatok, az adatmenedzsment, mindez a legmodernebb okoseszközök felhasználásával. Az egyes szántóföldek közötti eltérések pontos mérésével és a stratégia ennek megfelelő adaptálásával a mezőgazdasági termelők jelentősen növelhetik a peszticidek és műtrágyák hatékonyságát, valamint szelektívebben is használhatják azokat. Hasonlóképpen, az okos gazdálkodási technikák alkalmazásával a gazdák jobban figyelemmel kísérhetik az egyes állatok igényeit, majd ennek megfelelően módosíthatják táplálkozásukat, ezáltal megelőzve a betegségeket és javítva az állatállomány általános egészségét.

A tudás és a tőke nélkülözhetetlen minden újításhoz, az új mezőgazdasági technológiák pedig egyre több szakmai készséget igényelnek. A mezőgazdasági termelő manapság nemcsak a mezőgazdaság iránti szenvedélyt képviseli, hanem jogi szakértő, részmunkaidős elemző, közgazdász és könyvelő (a mezőgazdasági termékek értékesítése könyvviteli ismeretekre, valamint a piaci láncok és az áringadozások alapos ismeretére vonatkozik).

Ezenkívül az okosgazdálkodás tőkét igényel, azonban ez igen széles skálán értendő és mindenki maga döntheti el, hogy pontosan mire van szüksége, így szerencsére számos lehetőség áll rendelkezésre. Az alacsony tőkebefektetést jelentő okostelefonos alkalmazások használatától kezdve, amely nyomon követi az állatállományát, a komolyabb mértékű tőkét igénylő automata kombájnig meglehetősen széles a spektrum, így elég könnyen skálázhatók a kiadások.

nevtelen-11.png

Az EU jelenleg az intelligens gazdálkodás megvalósítását és fejlesztését támogatja sokféle politikán keresztül, pint például a közös agrárpolitika, regionális politika, környezetvédelem, élelmiszer-biztonsági intézkedések, versenypolitika és a különböző innovációs technológiák.

Ugyanilyen intenzitással fejlődik a mezőgazdasági értékesítési megoldásokat segíti okosipar. Kiváló példa erre a magyar fejlesztésű Zöldséges.com, amely egyedülálló módon közvetlenül kapcsolja össze a termelőt a fogyasztóval. Ennek eredményeképpen a mezőgazdasági termelők számára is megadatik a lehetőség a versenyképes árszabásra, ugyanis az ellátásilánc lerövidülésével kiesnek a képből a köztes értékesítők.

Fogyasztói oldalról pedig a nagyközönség számára is elérhetővé válnak a természetes és bio alapú mezőgazdasági termékek, így a külföldről beáramló fogyasztási cikkek és adott esetben génmódosított termékek száma is csökkenhet.

Photo of Green Field Near Mountains

Tekintve, hogy a 2019-es magyar mezőgazdasági jelentések alapján a megkérdezett gazdálkodók 72 százaléka a gazdaság középtávon való fejlesztésében gondolkodik, és több, mint kétharmada birtokának technikai és technológiai fejlesztését tűzte ki célul, érzékelhető a hajlandóság és nyitottság a változásokra.

A jövőbeni fenntarthatóság érdekében pedig hosszútávon kibontakozóban lehet egy olyan mezőgazdasági kereskedelmi modell, ahol a kereslet, vagyis az adott esetben beérkező rendelések határozzák meg a kínálatot olyan értelemben, hogy ami egyszer leszüretelésre kerül, az utána egyenes úton jut el a fogyasztóhoz, így látványosan csökkentve az eladatlan, pocsékba menő termékek szemétbe dobását.

Kétséget kizáróan egy új időszámítás kezdetén állunk, ahol egyre hangsúlyosabbá válik a mezőgazdaság és az informatika összefonódása. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a precíziós gazdálkodás és a mesterséges intelligencia látványos térhódítása az agrárszektorban. A változás elkerülhetetlen, és hogy mit hozhat a számunkra, csak is attól függ, hogy továbbra is ragaszkodunk a megrögzött eszméinkhez, vagy az innovációs lehetőségeket kihasználva lépést tartunk a korral egy tisztább, fentarthatóbb és korszerűbb jövő felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr1615413704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása