A Zöldséges

5 +1 ok amiért a nagyi lekvárja jobb a boltinál!

2020. július 03. - Zöldséges.com

Úgy gondolom senkinek sem kell bemutatni azt, mikor a nagyi bemegy a kamrába, és leemel egy jó eperlekvárt a polcról, amit Ő maga rakott el. Mindenki szájában összefut a nyál, és már várjuk, hogy rákenjük a kenyerünkre, vagy esetleg a fánkra. Na de miért is annyival jobb az otthon készített lekvár, mint a bolti!?

raspoes.png

1. Kevesebb tartósítószert tartalmaznak.

Napjainkban egyre több tartósítószert és kemikáliát fogyasztunk és ez alól a lekvárjaink sem kivételek. A nagyüzemek az előállított késztermékek tartósítására különféle hozzáadott tartósítószereket használnak. Hosszú távon a tartósítószer fogyasztásnak káros hatásai vannak, például emésztési panaszokhoz vezethetnek.Gondoljunk bele, mennyi felesleges vegyszertől óvjuk meg szervezetünket, ha semmiféle tartósítószert és adalékanyagot nem fogyasztunk! A saját magunk által elkészített befőttekkel, zöldség és gyümölcs konzervekkel számtalan egészségkárosító anyagtól óvjuk meg szervezetünket.

2. Magasabb a gyümölcstartalmuk.

A bolti lekvárban sokszor nyoma sincs a  gyümölcsmaradványoknak, sehol a rostok, nem találunk túlélő darabkákat a héjból. Egyszerűen csak zselatin, amire ráfogják, hogy lekvár, bár attól, hogy ők úgy gondolják, még nem az. Legalábbis egy ideális világban nem. Ezzel szemben a házi lekvárokhoz nem használnak felesleges tartósítószereket, és kemikáliákat, sem töménytelen mennyiségű zselatint, így egyértelműen nagyobb arány jut a gyümölcsnek. Maximum cukrot adnak hozzá, hiszen ezzel is lehet tartósítani, és az íz-élményhez is hozzájárul! A végeredmény egyértelműen ízletesebb lesz! 

3. Frissen szedve finomabb!

Gondoljunk bele, mikor egy nagy cég berendel több ezer kilót egy gyümölcsből, annak még országon belül is esetenként többszáz kilométert kell megtennie, nem is beszélve az import terményről. Ezek a gyümölcsök sokszor éretlenül indulnak útnak, és a kamionban érlelődnek meg. Az íze garantáltan labdába sem rúghat a napon érlelt friss gyümölcsökkel szemben, és ez a lekvárokban is visszaköszön.  Ezzel szemben a Nagyi kimegy a kertjébe, leszedi a fáról a gyümölcsöt, és már főzi is be, látható a különbség ugye!?

4. Nincs mellékíze!

Sokszor előfordul a bolti lekvárokkal, hogy akad valami furcsa mellékízük, ami miatt az élvezet akkor is elvész, ha amúgy az ízével nincs is akkora probléma. Olyan érzés, mintha lenne egy barackfajta, amit csak a lekváripar használ, mi pedig nem ismerjük. Ezt a hozzáadott kemikáliáknak köszönhetjük! Van, hogy a citromsavval bánnak túl bőkezűen, van, hogy a cukor-gyümölcs arányt nem sikerül eltalálni, és bizony az sem ritka, hogy a lekvárban tátongó űrt pektinnel próbálják kitölteni. Az ilyen lekvárt jobb a polcon hagyni. Ki akarna citromsavas zselét, vagy tartósítószeres cukorszirupot kenni a palacsintájába?

5. Az idő kérdése minden!

Mindig mondják, hogy a jó munkához idő kell, és nem is alaptalanul! Te is emlékszel arra, mikor gyerekként azt figyelted, hogy a Nagyid egész nap az üst felett áll, és keverget valamit? Ha igen, akkor pont a lekvár befőzés folyamatának lehettél szemtanúja! Ezzel szemben a gyárakban hatalmas üstökben főzik be őket, ráadásul nincs annyi idő a főzésre, hiszen ott megvan a napi gyártási mennyiség, amit teljesíteni kell. Ez sajnos a minőség rovására is megy a legtöbb esetben. Van amire érdemes várni!

+1. A Nagyi szeretete, amit nem tud semmi sem pótolni…

Ehhez nincs is több hozzáfűznivalónk. Az igazi házi lekvároknak lelke van!

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr3615806312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása