Csak a zöldség

5 epres finomság gyereknapra

2020. május 28. - Zöldséges.com

rendszer_eper_borito.png

Hamarosan újra itt a gyereknap, és nem lenne az igazi az ínycsiklandó sütemény illat nélkül. Mivel javában tombol az eperszezon, ezért összegyűjtöttük a kedvenc epres finomságainkat, hogy maximálisan ki tudjuk használni a friss gyümölcsöket.

 

1. Csokis eper

csokis_eper.png

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:

  1. Az epreket megmossuk, majd szárazra töröljük őket. (Így tud csak megtapadni rajt a csoki.)
  2. Az tejcsokit és a fehér csokit külön-külön gőz felett felolvasztjuk, majd egyenként belemártjuk az epreket, végül sütőpapírra helyezzük őket.
  3. Néhány percig hűlni hagyjuk őket, hogy a csoki megdermedjen az epreken.

2. Epres muffin

epres_muffin.png

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 18 dkg eper
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

  1. A cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és a lágy vajat alaposan keverd össze, majd dolgozd hozzá a tojásokat.
  2. A lisztet szitáld át, vegyítsd a sütőporral, és finom mozdulatokkal forgasd a tojásos keverékhez.
  3. Végül rakd hozzá a megmosott, kicsumázott, darabokra vágott epret.
  4. A muffinsütőt béleld ki muffinpapírral, és töltsd háromnegyedig a tésztával.
  5. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd meg körülbelül 20 perc alatt.

3. Epres tiramisu

epres_tiramisu.png

Hozzávalók:

  • 30 dkg eper (+ a díszítéshez)
  • 1 dl narancslé
  • 8 ek porcukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 45 dkg mascarpone
  • 16 db babapiskóta

Elkészítés:

  1. A megmosott, szárazra törölt és felkockázott epret a narancslével és a porcukor felével kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük, majd félretesszük.
  2. A tejszínt a maradék porcukorral, a vaníliaraaromával, lassú tűzön felfőzzük, majd lehűtjük és összekeverjük a mascarponéval.
  3. A babapiskótákat meghempergetjük a kihűlt eperszószban, majd a felét egy tál aljába sorakoztatjuk. Meglocsoljuk még egy kis eperszósszal és két merőkanál mascarponés szósszal. Ezután rárakjuk a maradék epres babapiskótát, és leöntjük újabb adag szósszal.
  4. A tetejét megkenjük a gyümölcsszósszal, és kirakjuk a felkarikázott eperrel. Fogyasztás előtt egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

4. Epres túrós keksztorta

kekszes_epertorta.png

Hozzávalók:

  • 20 dkg vajas keksz
  • 10 dkg vaj
  • 3 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek méz
  • 4 db tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 75 dkg túró
  • 3 ek citromlé
  • 25 dkg eper
  • 1 tasak eperízű pudingpor
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tasak zselatin
  1. A kekszet összetörjük, a vajat felolvasztjuk. Összekeverjük a kekszet egy zacskó vaníliás cukorral, a mézzel és az olvasztott vajjal. A tésztát egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformában eloszlatjuk.
  2. A tojást és a cukrot habosra verjük. A zselatint 1 dl langyos vízben feloldjuk, elkeverjük, majd leszűrve hozzáadjuk. Simára keverjük a túrót a citromlével és 2 zacskó vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a felvert tojáshoz. Az epret megmossuk, villával összenyomkodjuk. Az eperpürét a pudingporral együtt a túrós masszához adjuk. Egyenletesen elkenjük a krémet a kekszen, majd néhány órára vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  3. A maradék eperpürét porcukorral édesítjük. A tortát kivesszük a formából, felszeleteljük, tejszínhabbal és eperszemmel díszítjük.

5. Epres sajttorta

epres_sajttorta.png

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 200 g zabkeksz
  • 10 dkg vaj

A krémhez:

  • 500g mascarpone
  • 300 ml habtejszín
  • 4 ek. cukor
  • 10g vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 100 ml tej
  • 15g zselatin

A tetejére: 

  • 300 g eper
  • 2 ek cukor
  • 50 ml víz
  • fél citrom leve
  • 2g zselatin

Elkészítés:

  1. A zabkekszet összetörjük és elkeverjük az olvasztott vajjal majd a tortaformába nyomkodjuk egyenletesen, és a hűtőbe tesszük.
  2. A cukrot és a tejszínt felverjük, majd hozzáadagoljuk a mascarponét, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat. A tejben feloldjuk a zselatint, és 10 percig állni hagyjuk, majd egy kicsit felmelegítjük (nem forraljuk!) és folyamatos kevergetés közben, hozzáöntjük a mascarponés krémhez
  3. Az epret, a cukrot és a 2 evőkanál vizet felmelegítjük, hozzáadjuk a citrom facsart levét. Ha az eper elkezdett főni és kicsit levet eresztett, akkor botmixerrel összepürésítjük, és utána még 10 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön. A zselatint feloldjuk 50 ml vízben, majd a langyosra hűlt eperszószhoz keverjük.
  4. A kekszalapon eloszlatjuk a mascarponés krémet, majd ráöntjük az eperszószt, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára, hogy a zselatin miatt megdermedjen.

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr4615726960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.