A Zöldséges

A Mi kedvenc lecsó receptünk!

2020. július 23. - Zöldséges.com

Magyarországon nincs olyan ember, aki ne ismerné a lecsó készítés fortélyait, hiszen egy jó kis ősi magyar ételről beszélünk, vagy mégsem?

Természetesen nem, hiszen a paradicsomot Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1492-ben, így a mai formában készített lecsó egyik fő alapanya nem is állt rendelkezésre egészen addig, ráadásul azért sem mondhatnánk tradicionális magyar ételnek, mert a környező országok konyháján is – igaz mindenhol kicsit másképp készítve-, de megtalálható ez az étel.

Mégis így terjedt el a magyar köztudatban, és nincs is ezzel semmi baj! Na de elég a történelemleckéből, csapjunk is bele a lecsóba!

lecsu.png

A lecsót szinte minden tájegységen máshogy készítik, van ahol tojással, van ahol kolbásszal, van ahol rizzsel, és a felsorolást még sokáig folytathatnám. Ahány táj annyi szokás!
Egy dologban megegyezhetünk, hogy az alábbi négy hozzávaló mindenképpen a lábasba kell, hogy kerüljön: zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom.

Amire oda kell figyelni, az az, hogy kiváló minőségű magyar alapanyagokkal dolgozzunk, hiszen ha vízízű a paradicsom, vagy a paprika, akkor már az elején elrontjuk ezt a finom ételt. Még jó, hogy a Zöldséges.com-on minden alapanyagot megtalálsz, egy ízletes lecsó elkészítéséhez! Na de jöjjön a recept:

mtoma.png

1. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A szalonnát ugyancsak apró kockákra vágjuk.

oni.png

2. Az olajhoz adjuk a szalonnát, és mérsékelt tűzön zsírjából kisütjük. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk. Visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk.

pepe.png

3. Beleforgatjuk a zöldpaprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük 10 perc alatt, végül megsózzuk.

breddo.png

4. Friss házikenyérrel, és tejföllel fogyasztjuk. Te is ilyen módon készíted, vagy valami extra fogást is beleteszel, hogy még különlegesebb legyen az ízvilág?

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr10016044728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása