Magyarországon nincs olyan ember, aki ne ismerné a lecsó készítés fortélyait, hiszen egy jó kis ősi magyar ételről beszélünk, vagy mégsem?
Természetesen nem, hiszen a paradicsomot Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1492-ben, így a mai formában készített lecsó egyik fő alapanya nem is állt rendelkezésre egészen addig, ráadásul azért sem mondhatnánk tradicionális magyar ételnek, mert a környező országok konyháján is – igaz mindenhol kicsit másképp készítve-, de megtalálható ez az étel.
Mégis így terjedt el a magyar köztudatban, és nincs is ezzel semmi baj! Na de elég a történelemleckéből, csapjunk is bele a lecsóba!
A lecsót szinte minden tájegységen máshogy készítik, van ahol tojással, van ahol kolbásszal, van ahol rizzsel, és a felsorolást még sokáig folytathatnám. Ahány táj annyi szokás!
Egy dologban megegyezhetünk, hogy az alábbi négy hozzávaló mindenképpen a lábasba kell, hogy kerüljön: zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom.
Amire oda kell figyelni, az az, hogy kiváló minőségű magyar alapanyagokkal dolgozzunk, hiszen ha vízízű a paradicsom, vagy a paprika, akkor már az elején elrontjuk ezt a finom ételt. Még jó, hogy a Zöldséges.com-on minden alapanyagot megtalálsz, egy ízletes lecsó elkészítéséhez! Na de jöjjön a recept:
1. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A szalonnát ugyancsak apró kockákra vágjuk.
2. Az olajhoz adjuk a szalonnát, és mérsékelt tűzön zsírjából kisütjük. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk. Visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk.
3. Beleforgatjuk a zöldpaprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük 10 perc alatt, végül megsózzuk.