A Zöldséges

Minden, amit a magaságyásról tudnod kell!

2021. április 28. - Zöldséges.com

palanti.png

Mindenkinek lehet kiskertje

Nem csak a családi házak rendelkeznek kerttel, hiszen a most épülő társasházaknál gondolnak a kertészkedni, pihenni vágyók igényeire is. De sok helyen a régi lakásokhoz is tartozik erkély, vagy udvari közös terület, ahol egy kis szervezéssel kialakítható a veteményes sarok. Ilyen helyzetekben pedig a magaságyás bizonyul az egyik legjobb megoldásnak!

magasagyas2.png

Mi is az a magaságyás?

A földből 60-80 centiméterre kiemelt ágyást nevezzük magaságyásnak. Ismertetője, hogy mindig valamilyen, többnyire fából készült keret határolja az ágyást, amely jó minőségű talajok, komposzt, és akár trágya rétegzéséből épül fel. A magaságyás készítése egészen egyszerű, saját kezűleg készítik el a keretet, de készen is meg lehet vásárolni. A magaságyásba érdemes kis helyigényű és gondos munkát igénylő, gyorsan fejlődő növényeket (virágokat, zöldségeket) ültetni. A rétegzés miatti meleg talaj következtében hamarabb el lehet a magaságyásba vetni a magot, mint a hagyományos termőföldbe, és a magasabb hőmérséklet miatt ebben a talajban gyorsabban fejlődnek majd a palánták. Amikor a növényekről már betakarítottuk a termést, akkor se hagyjuk üresen az ágyást, ültessünk bele káposztát, karalábét, sárgarépát, mert ezek a növények még be fognak érni őszre.

Miért jó a magaságyás?

A magaságyás egyik fő előnye, hogy nem kell hajolgatnunk a földig, kényelmes kézmagasságban művelhetjük kertünket. Összeállítása nem igényel nagy szakértelmet, ráadásul nagyon jó minőségű talajba ültethetjük a növényeinket, és az ágyásban kialakított rétegrend miatt sokkal jobb termésre is számíthatunk, mint az átlagos termőföldben. Emellett réteges felépítése miatt a magasított ágyás olyan mennyiségű hőt termel, amit a növények igencsak meghálálnak gyorsabb fejlődésükkel, ezért is használják előszeretettel a magaságyást például palánták termesztéséhez.

magasagyas.png

A magaságyás karbantartása

Az egész talajtömegnek kissé nyirkosnak kell lennie. A szerves anyagok korhadási folyamata rövidesen megkezdődik, amelynek következtében széndioxid és hő keletkezik; mindkettő elősegíti a növények vegetációját, ezért a jól előkészített magaságyba korábban lehet elkezdeni a magvetést és a palántázást. A talajtömeg a keret pereméig töltse ki az ágyat, mert a korhadási folyamat következtében a talaj a nyár folyamán meg fog süllyedni, amit a szükséges vastagságú kerti föld réteggel kell pótolni.

palant2box.png

Készíts könnyedén Te is magaságyást! 

A Flóra farm balatoni palántás dobozával villámgyorsan kialakíthatod a magaságyásodat, akár az erkélyeden is! Az első 40 megrendelőnek most ajándék fa doboz jár a palánták mellé, amiből remek magaságyás készíthető! Vegyes zöldség és fűszernövény palánták. Egyesével vagy többesével ültetve. A csomag hozzávetőlegesen 40 műanyag cserépben körülbelül 100 palántát tartalmaz. A csomag tartalma: Petrezselyem (2 db) - Zeller (2 db) - Tépősaláta (2 db) - Paradicsom (6 db) - Paprika (4 db) - Bazsalikom (2 db) - Koriander (2 db) - Brokkoli (2 db) - Karfiol (2 db) - Tárkony (2 db) - Kakukkfű (2 db) - Izsóp (2 db) - Szamóca (2 db) -  Ökörszív paradicsom (4 db) - Mexikói chili (2 db) - Citromfű (2 db).

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr2516516100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása