A Zöldséges

#mutimiteszel á la felső tízezer

Avagy mit esznek a szupergazdagok

2018. december 14. - Zöldséges.com

 

Van az úgy, hogy az ember valami egészen mást keres, aztán kb. gyémántba botlik, vagy legalábbis témába. Először posztnak indolt, aztán meglátva, hogy 5x45 percben taglalják mit esznek a világ leggazdagabb emberi, úgy döntöttem blogbejegyzés lesz belőle. Hiszen ennyi sznobizmustól, még Ernyey Béla híres barométere is kiakadna... 

pexels-photo-1267320.jpeg

Amikor az ember meghallja a témát gyakorlatilag mindenre számíthat és még arra is, amire nem. Hiszen vannak olyan luxus étkek, amikről még nem is hallott, és persze vannak azok amik azért a köztudatban is benne vannak. Ilyen például a szarvas gomba. Azt eddig is lehetett tudni, hogy nem olcsó mulatság, főleg, hogy már a megtalálása is külön program, akár disznókkal, akár speciális kutyákkal kerestetjük meg. Viszont az még engem is sokkolt picit, hogy külön árfolyama van, úgyhogy még igaz is lehet rá a mondás, hogy arany árban mérik. Fajtától, minőségtől, mennyiségtől és mérettől függően akár 3500 Euro/kilót is kóstálhat. Az már csak hab a tortán, hogy még a beszállító is olyan, mint valami titkos ügynök, vagy "bérgyilkos", hogy a híre szájról szájra terjed. 

Ennél jobban a drágakövekkel díszített csoki nyuszitól fogtam padlót. Nem mondom, én is képes vagyok olykor hosszú ideig őrizgetni egy-egy különlegesebb csokoládét, de nem szeretném, ha beletörne a fogam a gyémánt szemébe, bár elég szép kis fájdalom-díj lehet belőle aranyba foglalva...

Bár talán az összeset übereli a cirka 10.000 forintos ásványvíz. Ugye a drágább kis palackos szomjoltók mindig valami gleccserből és hasonlókból csordogálnak bele a műanyagba. Nos ez nem, ez Anglia egyik hajdani lekvárgyára alatt döntött úgy, hogy a mészkőből fakadva a felszínre tör, és neki nem hogy plasztik flaska nem való, de az üveg se mind. Helyből a legmenőbb parfümüveg dizájner tervezte, és ennél tisztább üveg a földön sincsen. Nem mondom, nekem se mindegy olykor milyen az a víz, amit megiszom, mert ahány márka, annyi íz, de ennyi pénzt kiadni egy flakon tiszta vízért, miközben a világ egyik távolabbi pontján pont szomjan halnak...hát nem csak luxus, de hülyeség tetőfoka is. 

Na de azért annyira ne legyünk negatívak, hiszen e remek öt részes kis összeállításban azért hazánk egyik büszkesége, egy igazi hungarikum, a Tokaji is feltűnik. Az esszenciát, melyet mint megtudjuk "középkori viagraként is emlegetnek", még XIII. Leó pápa is fogyasztotta, és állítólag ettől élt még nyolc héttel tovább, ami nem kis teljesítmény 93 évesen. 

Ahogy a filmben elhangzik, a gazdagok néha csak azért vesznek valamit, mert megtehetik, és költekeznek, kapzsik, holott ezt az összeget akár jobb célokra is fordíthatnák. Nem a minőség ellen van itt szó, vagy hogy álszenteskedjenek, de azért a józan ész néha nem árt. Mi a Zöldségesnél azon fáradozunk, hogy költséghatékony megoldást kínáljunk, és a környezetet se terheljük. Bár ezek után lehet belevágunk a szarvasgomba bizniszbe... :)

truffe_pig_ancient_roma.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr9414474024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása