A függőleges kertészet lenne a megoldás?

Az emberiség fennállása óta sokféle termesztési módszert láthattunk már a mezőgazdaságban. Ilyenek például az árasztásos és az öntözéses földművelés, illetve a vetésforgó bevezetése. De mi a helyzet a függőleges kertekkel, amelyek nem csak annyiban merülnek ki, hogy a haszonnövények egymás felett nőhetnek, de még adott esetben a kertet is dekoratívvá teszik? Ennek jártunk most utána.

 maler_der_grabkammer_des_sennudem_001.jpg

Az előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-re elérheti a 9.7 milliárdot, amely adatra felbuzdulva a Világbank olyan innovációkra sarkallja az egyes kontinensek társadalmait, amelyek hosszútávon biztosítják majd bolygónk lakosságának élelmiszer-ellátást. Az egyik ilyen egyre többet tárgyalt opció a vertikális, vagy ha úgy tetszik, függőleges termesztés.


hydroponic_vertical_farm.jpg

A koncepció szerint a haszonnövények hatalmas épületekben teremnének, amelyek több méter magas falai növényekkel lennének beborítva, a világítást pedig LED fényforrások biztosítanák. A szóban forgó épületek tulajdonképpen beltéri termőföldekként szolgálnának a városokon belül, közel a fogyasztókhoz. Kicsit utópisztikusan hangzik, nem?


vertical_farm2.jpg

Az elgondolás támogatói szerint a koncepció olyan előnyökkel jár, mint a peszticidektől (növényvédő szerek) mentes növények biztosítása, a kényesebb termelési feltételeket igénylő növények termesztésének megkönnyítése, valamint a hosszútávú fenntarthatóság.

 9466281226_6eba2b207d_b.jpg

Az iparág egyik vezető vállalatának vezérigazgatója szerint abból kifolyólag, hogy a Föld egyes szegletei más és más időjárási viszonyoknak, valamint napsütésnek vannak kitéve, komoly korlátokat szab a mezőgazdasági termelésnek. Ennek eredményeképpen nagyon sok ország szorul rá, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket külföldről importáljon, amelyeknek a hosszú repülő- és kamionutakat figyelembe véve esetenként kérdéses lehet az állaga és minősége.

 7154331521_6120725f0a_b.jpg

Azonban a felsorolt előnyök mellett megjelennek olyan hátráltató tényezők is, mint például az épületek magas fenntartási költségeiből eredő árnövekedés a termékek esetében, amely nem feltétlenül kedvező a háztartások számára. És akkor még nem is beszéltünk a berendezések hatalmas energiaéhségéről, amely környezetvédelmi szempontból nézve igen csak kulcskérdés. Ha pedig a technikai tényektől szeretnénk elvonatkoztatni és elvi szempontból nézni a dolgot, akkor gondolom, sokan egyetérthetünk abban, hogy kevés dolog tud versenyezni a természetes közegben keletkezett, napsütötte, frissen aratott mezőgazdasági termékek adta életérzéssel, amely még a rohamos technológiai fejlődések mellett is egy örökérvényű tradíció.

 pexels-photo-325944.jpeg

A vertikálisan termesztett haszonnövények koncepciója kétség kívül érdekes, azonban jelenlegi formáját tekintve még sokat kell rá várni, amíg a városokat ellepik az említett növénytermesztő épületek. Kisebb formában azonban most is népszerű trendnek mutatkozik az egyéni háztartások kertjeiben vagy erkélyein. Addig pedig továbbra is élvezzük és értékeljük a friss, természetes mezőgazdasági termékeket.

19701007_db2ad1d2b375ee2073be3b270325ef7b_wm.jpg