Pörög már a nyári szezon, megnyitottak a strandok és a nap is egyre erősebben süt! Mindenből sugárzik az élet, mindenfelé vidám mosolyok és biztosan sokan vagytok, akik javában tervezgetik már a nyári kiruccanásotokat. Hogy mivel lehetne még jobban feldobni ezt az időszakot? E heti blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük Nektek a kedvenc nyári ételeinket, amelyek garantáltan felfrissítik a meleg, nyári napokat!
1. Málna
Ahogyan sok más piros gyümölcs, a málna is rendkívül gazdag C-vitaminban és a különféle antioxidánsokban. Kiváló vértisztító, illetve a lázat is csillapítja. Magas A-vitamin tartalma révén javítja a látást, valamint a benne található kalcium, kálium, magnézium és vas fedezi a szervezet napi szükségletének 10 százalékát. Ugyancsak kevesen tudják, hogy remekül orvosolja a másnaposságot, illetve egy tartósabb antibiotikum kúra után nagy segítséget nyújt a megterhelt emésztőrendszer és a károsodott bélflóra helyreállításában.
2. Görögdinnye
A szervezet megfelelő hidratáltsága javítja a memóriát, stabilizálja a hangulatot és az hűsen tartja a testet a forró, nyári időszakban. A jó hír pedig, hogy vannak esetek, amikor a vizet nem csak meginni lehet: hanem enni is! Bizony, egy finom, ropogós görögdinnye formájában! A görögdinnye 92 százalékát ugyanis víz teszi ki. Így amellett, hogy kellően hidratálja a felhevült szervezetet, a szomjat is remekül oltja.
3. Paradicsom
Ahogyan korábban már írtunk róla, a paradicsom is dobogós helyen szerepel, ha víztartalomról esik szó. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy a paradicsomot is pirossá színező kartionid remekül védi a bőrt a napégéstől. Egy vizsgálat során például fényderült rá, hogy azok, akik 10-12 héten át napi rendszerességgel fogyasztottak 2 ½ evőkanálnyi paradicsomos tésztát a szokásos étrendjük mellé, azokat 50 százalékkal kevésbé érintette a bőrvörösödés, miután eltöltöttek bizonyos időt a napon.
4. Áfonya
Mint a legtöbb bogyós gyümölcs, ugyanúgy az áfonya is rendkívül magas tartalmú antioxidánsokkal rendelkezik, amelyek jelentősen csökkentik az izomfáradtságot. Emellett pedig védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben. Kismamák számára pedig kiváltképp ajánljuk, ugyanis az áfonya folsavban, C-vitaminban és kalciumban is bővelkedik, így várandósság idején a magzat egészségét is óvja.
5. Cseresznye
A cseresznyét nem hiába imádjuk oly sokan… Gyümölcsléként fogyasztva segíti az éjszakai elalvást, csökkenti az edzések utáni izomfájdalmat, illetve remekül karcsúsít is. Mindemellett pedig olyan antocianinok is megtalálhatóak benne, amelyek a szervezetbe bejutva felgyorsítják a zsírégetést. További előnye még, hogy természetes módon csökkenti a vérnyomást, valamint béta-karotinban, C-vitaminban és kvercetinben való gazdagsága meglehetősen mérsékeli a rák kialakulásának esélyeit.