Meg tudnád mondani mikor ettél utoljára éretlenül zöldséget vagy gyümölcsöt? Valószínűleg most arra gondolsz, hogy talán gyerekként kóstoltad meg a zöld cseresznyét vagy türelmetlenül leszedted a félig érett paradicsomot.
Sajnáljuk, hogy ezt kell mondanunk, de tévedsz! Meglepő, de talán nem is volt az olyan régen! Valójában folyamatosan fogyasztod őket. Vannak zöldségek, amiket még éretlen formájukban tekintünk "érettnek".
Most összegyűjtöttünk nektek 5 ilyen zöldséget.
1. Cukkini
A cukkini a tökfélék családjába tartozik, és hasonlóan a legtöbb rokonához a cukkininek is általában az "éretlen" példányait esszük. Rendszerint egészen zsengén szedik, mert ilyenkor a legjobb az íze.
2. Karfiol
A karfiolnak a jellegzetes fehér virágzatát fogyasztjuk, és bár virágokra furcsán hangzik érett vagy éretlen jelzőket aggatni, mégis ezt a virágzatot "éretlen" kezdetleges formában fogyasztjuk. Teljesen kifejlett virágzata sárgás, és valószínűleg ha ebben a formában találkoznánk vele a zöldségesnél, már otthagynánk.
3. Kelbimbó
A kelbimbó tulajdonképpen a bimbós kel szárán fejlődő rügyek, éppen ezért ez sem egy kifejlett "érett" állapot. Kétéves növény, így ha nem szednénk le a bimbóit, következő évben ezekből fejlődne ki a termés.
4. Uborka
Az uborka a tökfélék családjába tartozik, csak úgy mint a dinnye. Éppen ezért az érésük is nagyban hasonlít. Az érett uborkának sárgás a színe, és elveszti a jellegzetes ízét, kesernyés lesz, és az roppanós állagát is elveszti.
5. Saláták
Ismét egy olyan zöldség, aminek nem a termését fogyasztjuk. A különféle levelekre is igaz, hogy minél zsengébb, annál roppanósabb és annál kellemesebb az íze. Az egyik legnépszerűbb fajta, a fejes saláta például kétéves növény, és a második évében már terméseket hoz, levelei pedig kesernyés ízűek és öregek lesznek.