Beköszöntött a szeptember, és vele az ősz is. Mi sem alapozhatná meg jobban az őszi hangulatot mint az almás pite fahéjasan lengedező illata a konyhában? Most elhoztunk nektek egy mennyi finom morzsás almás pite receptet!
Hozzávalók 4 adaghoz:
Tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 7 dkg barna cukor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 6 db alma
- 1 citromból nyert citromlé
- 3 dkg barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- 1 kávéskanál szerecsendió
Morzsához:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg barna cukor
- 1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés:
- A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
- Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá a villával enyhén felvert tojás. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe.
- Egy sütőformába keresztben tegyünk két vastagabb csík sütőpapírt úgy, hogy jóval túllógjon a forma szélén (így könnyen ki tudjuk majd emelni a formából a megsült pitét).
- Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd a fólián nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra. Ezután béleljük ki vele a formát.
- Az almát hámozzuk meg, majd negyedeljük fel, és távolítsuk el a magházat. Ezután facsarjuk rá a citromlevet, majd forgassuk alaposan össze (így az alma nem barnul meg a felhasználásig).
- A barna cukrot keverjük el a vaníliás cukorral, fahéjjal és a szerecsendióval.
- Ezután a formában lévő tésztára tegyük rá az almaszeleteket, majd szórjuk meg a cukros keverékkel.
- A morzsához a lisztet keverjük össze a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a cukrot és a felkockázott puha vajat. Ezután morzsoljuk össze úgy, hogy darabos morzsát kapjunk.
- Az almaszeletek tetejére ezután egyenletesen szórjuk rá a durva morzsát.
- Helyezzük be a 160 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 50-55 perc alatt szép aranyszínűre.
- A sütőből kivéve hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd a papírcsíkok segítségével, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
- Tálalás előtt szeleteljük fel, majd ízlés szerint tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal kínáljuk.