Azonnal puha, tökéletes mézeskalács
A karácsony egyik elengedhetetlen süteménye a mézeskalács.Története évszázadokra nyúlik vissza, hisz régen a méz volt az egyetlen édesítőszer melyből tápláló süteményeket tudtak készíteni. Bár már számos más alternatíva létezik, a mézeskalács még mindig rendkívül népszerű vásárokban és karácsonykor.
Most elhoztuk a mi kedvenc mézeskalács receptünket!
Hozzávalók:
-
250 g méz
- 2 cs mézeskalács fűszerkeverék
-
3 db tojás
-
300 g cukor
-
1000 g finomliszt
-
12 dkg margarin
-
3 kk szódabikarbóna
-
100 g porcukor (kézszer átszitálva)
-
1 db tojásfehérje
-
4 csepp citromlé
Elkészítés
- A mézet felmelegítjük, a fűszereket belekevjük, a tűzről félre tesszük hűlni.
- Egy tálban a lisztet a szóda bikarbónával elvegyítjük.
- Egy másik tálban a tojásokat a cukorral habosra keverjük.
- Ha a méz langyosra hűlt, a margarint hozzáadjuk, alaposan elkeverjük benne.
- A szódabikarbónával elvegyített lisztet beledolgozzuk a mézes masszába.
- A cukros tojást utoljára keverjük hozzá, majd kemény tésztává gyúrjuk az egészet.
- Betakarva vagy fóliába göngyölve hideg helyen pihentetjük másnapig.
- Egy lisztezett deszkán ökölnyi labdákra osztjuk, majd nagyon vékonyra (2-3 mm) sodorjuk, liszetbe mártott kiszúró formákkal tetszés szerint kekszeket szaggatunk, sütőpapírral kibélelt sütőlapokra fektetjük őket.
- 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt készre sütjük.
- A tojásfehérjét kézi keverővel vagy robotgéppel keverjük, kis idő után a porcukrot és a pár csepp citromot hozzáadjuk.
- Az időközben kihűlt kekszeket nyomózsák segítségével díszítjük, száradni visszatehetjük a még langyos, nyitott ajtajú sütőbe ( a hab nem barnulhat meg ), vagy másnapig szobahőmérsékleten szárítjuk.