A Zöldséges

Az egészségesebb hasábburgonya 6 titka

2019. március 08. - Zöldséges.com

A legtöbbek számára a hasábburgonya egyfajta bűnös élvezet. Főleg azzal szokás ellene érvelni, hogy magas a kalória, nátrium és transzzsírsav tartalma. De hiába mindez, mégis milliók rajonganak érte. Most viszont megsúgjuk, hogyan élvezheted bűntudat nélkül a hasábburgonyát úgy, hogy az tápláló is legyen.

 pexels-photo-1583884.jpeg

Kevesen tudják ugyan, de a hasábburgonya őshazája nem más, mint Belgium. Az 1600-as években az Ardennek térségében található Meuse folyó mentén élő szegény falusiak előszeretettel fogyasztottak apró sülthalakat. A téli fagyok miatt azonban nem mindig volt erre lehetőségük, ezért egyéb élelem híján a falusiak a burgonya mellé tették le voksukat, amit apró darabokra szeleteltek, majd megsütöttek. Ezzel megadva maguknak a melegebb időszakokban fogyasztott sülthal illúzióját. Habár a franciák erről mást gondolnak... ~ Wonderpolis.org

 ccc_food-origin.jpg

A hasábburgonya azóta meghódította a világot és minden rossz híre ellenére örök sláger-kaja lett. Sőt, talán az elsőszámú globális bűnös élvezet. Legalábbis az ételek között… Amikor a kedvenc hamburgered mellé rendelsz még egy adag hasábburgonyát is, alsó hangon 3-400 kalóriát és 500 milligramm nátriumot küldesz be a szervezetedbe. És ilyenkor még hozzá sem nyúltál a hambidhoz. Lehet persze játszani a salátával meg a diétás kólával, de aki ezektől várja a teljeskörű kártalanítást, az csalódni fog. Viszont néhány egyszerű trükkel Te is elkészítheted a saját, házi készítésű hasábburgonyádat, amit gondtalanul élvezhetsz.

 pexels-photo-70497.jpeg

  1. Gazdálkodj okosan

A hagyományos hasábburgonyát növényi olajban szokás készíteni, ami rengeteg extra zsírt és kalóriát jelent. Tudtad például, hogy a sütőolaj evőkanálonként 120 kalóriát jelent? Érdemes tehát olyan olajat választanunk, amely szív-barát. Ha ez megvan, mérj ki belőle két evőkanalat, és mielőtt a burgonyára öntenéd, borítsd egy tálba. Majd utána jöhet a burgonya. Ha viszont még jobban vissza akarod fogni az olajmennyiséget, tölts fel olajjal egy spray-palackot és fújd rá a burgonyára. A burgonyát pedig helyezd egy sütőlapra és süsd 200 fokon amíg szép és ropogós nem lesz.

 olive-oil-salad-dressing-cooking-olive.jpg

  1. Ha úgy tetszik, mellőzheted is az olajat

Az olaj kiiktatásával rengeteg kalóriától szabadítod meg kedvenc hasábburgonyádat. Ehhez tartsd be a fent leírt lépéseket azzal a különbséggel, hogy az olajat néhány evőkanál fűszeres, felvert tojásfehérjére vagy zöldséglevesre cseréled, még ha utóbbi elsőre kicsit furcsán is hangzik. Sütés közben pedig ne felejtsd el időnként egyszer-kétszer megforgatni a burgonyákat, hogy minden oldalról szépek és barnák legyenek.

 pexels-photo-725998.jpeg

  1. Menj át édesbe

Az édesburgonya sokkal gazdagabb rostokban és A-vitaminban, és lényegesen szegényebb kalóriákban, mint a klasszikus hasábburgonya. És még édesebb is.

 pexels-photo-1893555.jpeg

  1. Hagyd ki a sót

Aki evett már gyorséttermi hasábburgonyát, ami, mint tudjuk, sóban igen gazdag, érezhette már a rá kis időre jelentkező kényelmelen puffadást. Házi hasábburgonya esetében nem kell emiatt aggódnod, ugyanis nagyon egyszerűen helyettesítheted a sót néhány ízes fűszerrel. Így a burgonya kellően ízes lesz, viszont nem viszel be vele a szervezetedbe annyi nátriumot. Erre a célra kifejezetten jó választás szokott lenni a fokhagyma, a kömény, a paprika, a kakukkfű vagy a rozmaring. Még az olyan édesebb fűszerek is jók lehetnek, mint például a fahéj és a szerecsendió. Főleg akkor, ha szereted az édesburgonyát.

 pexels-photo-452744.jpeg

  1. Vissza a gyökerekhez

A burgonya nem az egyetlen zöldség, amely sütve igen finom tud lenni. A petrezselyemnek vagy a répának is kifejezetten jót tud tenni egy kis sütés. Így a hasábburgonya illúzióját keltve spórolhatsz meg egy csomó kalóriát.

 pexels-photo-143133_1.jpeg

  1. Van, aki kenőcsösen szereti

A ketchup és a hasábburgonya remek kombinációt alkotnak, de nem feltétlenül a legegészségesebbet. Azonban ha a ketchupot megbolondítod egy kis görög joghurttal, egy olyan finom mártást kapsz a burgonyádhoz, ami kevesebb cukrot és több proteint visz be a szervezetedbe.

pexels-photo-1435901.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr3414676896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli8181 2019.03.08. 16:34:36

Szia!
Nem kötekedni akarok, de tudom, hogy annak tűnik.
Azért az nem lényegtelen infó itt Mo.n, hogy a 400fok az Fahrenheit, ami kb. 200 Celsius(204,44), bár kíváncsi lennék pár ember fejére amikor nézi a sütőjét, és csodálkozik, hogy az övé csak 250-et tud, a tied meg 400-at is.
Zellert meg édesburit én is szoktam csinálni, de azért ízre távol áll a hagyományostól, mellesleg 45 perc alatt az édesburgonya szénné sül, a répánál meg több köze lenne a cukorhoz, persze ízlézesek és pofonok.
üdv.:Zoli

élhetetlen 2019.03.09. 19:37:27

Hát ezt komolyan kell játszani. Az én módszerem, (tanultam), ami egy tányérra ráfér, felszeletelve, be a mikróba. Félig megfő, kicsit szárad, és utána akár tepsiben, akár serpenyőben nagyon kevés olajon pirítható.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.03.09. 19:39:24

Vagy pedig Air fryer-ben kell sütni össz. egy spricc olajjal.

Liping 2019.03.09. 22:55:53

Kár, hogy az ajánlott megoldásoknak köze nincs a hasábburgonyához. Kösz, nem.
Nem kell belőle mértéktelenül meg sűrűn zabálni, s akkor nem lesz gond.

nagyondurva 2019.03.10. 09:25:25

Cseréld édesre. Háromszoros áron. Egy négytagú családnál teljesen reális, ha éppen aznap nyertél a lottón.

Látom a cikk módosítva lett, miután visszajelzés érkezett az első őrültségekre. Először valami automata fordította magyarra?

inebhedj - szerintem 2019.03.10. 09:36:17

Olajban?

(Rozmaringos) kacsazsírban sütünk krumplit, ha már gasztrókba’ vagyunk.

Mondjuk a felsoroltaktól semmivel sem lesz “egészségesebb” a sült krumpli (csak az íze és állaga lesz borzalmas az olajtól), ahogy simán, kacsazsírban (lassan) sütve, sózva sem lesz egészségtelenebb.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.03.10. 09:39:11

@Minden Jobbikos Büdös Zsidó Cigány:
Általában igaz, hogy minden ami egészségesebb, az kevésbé finom :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.03.10. 09:40:27

A poszt maga evidens és triviálisnak tűnő alapigazságok gyűjteménye, de biztos vagyok benne hogy nem mindenkinek az.
Inkább közhasznú egy ilyen poszt mint amit a TV-ben annak próbálnak beadni...

Kedélyes Paraszt 2019.03.10. 10:36:12

egy nejlonzacsiba tegyel egy kanal zsiradekot (olaj vagy zsir), abban razd ossze a krumplit, zoldseget, majd mehet a tepsibe.
ritkan eszek sultkrumplit, mert elnyomja az izeket, de nekem peldaul kifejezetten bejon a korabban megfagyott krumpli edeskes ize. magam nem sozom a krumplit.
süti beállítások módosítása