A legtöbbek számára a hasábburgonya egyfajta bűnös élvezet. Főleg azzal szokás ellene érvelni, hogy magas a kalória, nátrium és transzzsírsav tartalma. De hiába mindez, mégis milliók rajonganak érte. Most viszont megsúgjuk, hogyan élvezheted bűntudat nélkül a hasábburgonyát úgy, hogy az tápláló is legyen.
Kevesen tudják ugyan, de a hasábburgonya őshazája nem más, mint Belgium. Az 1600-as években az Ardennek térségében található Meuse folyó mentén élő szegény falusiak előszeretettel fogyasztottak apró sülthalakat. A téli fagyok miatt azonban nem mindig volt erre lehetőségük, ezért egyéb élelem híján a falusiak a burgonya mellé tették le voksukat, amit apró darabokra szeleteltek, majd megsütöttek. Ezzel megadva maguknak a melegebb időszakokban fogyasztott sülthal illúzióját. Habár a franciák erről mást gondolnak... ~ Wonderpolis.org
A hasábburgonya azóta meghódította a világot és minden rossz híre ellenére örök sláger-kaja lett. Sőt, talán az elsőszámú globális bűnös élvezet. Legalábbis az ételek között… Amikor a kedvenc hamburgered mellé rendelsz még egy adag hasábburgonyát is, alsó hangon 3-400 kalóriát és 500 milligramm nátriumot küldesz be a szervezetedbe. És ilyenkor még hozzá sem nyúltál a hambidhoz. Lehet persze játszani a salátával meg a diétás kólával, de aki ezektől várja a teljeskörű kártalanítást, az csalódni fog. Viszont néhány egyszerű trükkel Te is elkészítheted a saját, házi készítésű hasábburgonyádat, amit gondtalanul élvezhetsz.
- Gazdálkodj okosan
A hagyományos hasábburgonyát növényi olajban szokás készíteni, ami rengeteg extra zsírt és kalóriát jelent. Tudtad például, hogy a sütőolaj evőkanálonként 120 kalóriát jelent? Érdemes tehát olyan olajat választanunk, amely szív-barát. Ha ez megvan, mérj ki belőle két evőkanalat, és mielőtt a burgonyára öntenéd, borítsd egy tálba. Majd utána jöhet a burgonya. Ha viszont még jobban vissza akarod fogni az olajmennyiséget, tölts fel olajjal egy spray-palackot és fújd rá a burgonyára. A burgonyát pedig helyezd egy sütőlapra és süsd 200 fokon amíg szép és ropogós nem lesz.
- Ha úgy tetszik, mellőzheted is az olajat
Az olaj kiiktatásával rengeteg kalóriától szabadítod meg kedvenc hasábburgonyádat. Ehhez tartsd be a fent leírt lépéseket azzal a különbséggel, hogy az olajat néhány evőkanál fűszeres, felvert tojásfehérjére vagy zöldséglevesre cseréled, még ha utóbbi elsőre kicsit furcsán is hangzik. Sütés közben pedig ne felejtsd el időnként egyszer-kétszer megforgatni a burgonyákat, hogy minden oldalról szépek és barnák legyenek.
- Menj át édesbe
Az édesburgonya sokkal gazdagabb rostokban és A-vitaminban, és lényegesen szegényebb kalóriákban, mint a klasszikus hasábburgonya. És még édesebb is.
- Hagyd ki a sót
Aki evett már gyorséttermi hasábburgonyát, ami, mint tudjuk, sóban igen gazdag, érezhette már a rá kis időre jelentkező kényelmelen puffadást. Házi hasábburgonya esetében nem kell emiatt aggódnod, ugyanis nagyon egyszerűen helyettesítheted a sót néhány ízes fűszerrel. Így a burgonya kellően ízes lesz, viszont nem viszel be vele a szervezetedbe annyi nátriumot. Erre a célra kifejezetten jó választás szokott lenni a fokhagyma, a kömény, a paprika, a kakukkfű vagy a rozmaring. Még az olyan édesebb fűszerek is jók lehetnek, mint például a fahéj és a szerecsendió. Főleg akkor, ha szereted az édesburgonyát.
- Vissza a gyökerekhez
A burgonya nem az egyetlen zöldség, amely sütve igen finom tud lenni. A petrezselyemnek vagy a répának is kifejezetten jót tud tenni egy kis sütés. Így a hasábburgonya illúzióját keltve spórolhatsz meg egy csomó kalóriát.
- Van, aki kenőcsösen szereti
A ketchup és a hasábburgonya remek kombinációt alkotnak, de nem feltétlenül a legegészségesebbet. Azonban ha a ketchupot megbolondítod egy kis görög joghurttal, egy olyan finom mártást kapsz a burgonyádhoz, ami kevesebb cukrot és több proteint visz be a szervezetedbe.