A Zöldséges

Zöldben az egészség, avagy együnk ősszel brokkolit!

2018. szeptember 17. - Zöldséges.com

Ahogy a beharangozóban írtam arról is lesz itt szó, éppen minek van itt a szezonja, és mit kell az adott zöldségről, vagy gyümölcsről tudni. Az első, amit szeretnék bemutatni nektek, a brokkoli. Igen, jól olvastátok, a "bezöldült karfiolról" lesz szó, mert ha hiszitek, ha nem, most van itt a "ideje".

agriculture-broccoli-close-up-399629_1.jpg

 Egyik kedvenc zöldségem a brokkoli. Gyerekkoromban egyfajta misztikusság vette köröl, hiszen a '80-as évek végén, a '90-es elején nem volt annyira elterjedt itthon, mint mostanában. A külföldi filmekben meg, mint gyerek riogatót, lehetett hallani, hogy "Edd meg a brokkolit, különben nem kapsz sütit!" - és hasonlók. Szóval a brokkoli, mint olyan mindig is izgatta a fantáziámat, így amikor először lehetőségem volt megkóstolni - krémleves formájában - kapva kaptam az alkalmon, és szerelem lett első ízlelésre! :) 

broccoli-food-fresh-47347.jpg

A brokkoli, avagy spárgakel a keresztesvirágúak családjába tartozik. A neve olasz eredetű, és káposztabimbót jelent, így már kitalálható, hogy egy káposzta félével van dolgunk. Tavasszal vetik és van vagy harminc fajtája. A színe a haragoszöldtől egészen a világos, akár fehéres árnyalatokig is terjedhet, attól függően, milyen termesztésű fajtáról van szó, virágrózsái 40-100 nap alatt jelennek meg.   A világon több helyen már megelőzte "sápadt arcú" testvérét a karfiolt, a felhasználás és termőterületek tekintetében, és sok káposztafélénél is hidegtűrőbb. Emellett pedig számos jótékony hatása van egészségre, amihez ha hozzájön, hogy a szezonja, pont a "vitaminhiányos" hónapokban van, hát akkor már igazi szuperhős lesz belőle. 

Ha veszünk 100 g főtt brokkolit, abban kb. 20-30 kcal van. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, valamint 3-4 g növényi rostot tartalmaz (nyersen valamivel többet), és az egyéb káposztaféléknél ráadásul még könnyebben emészthetőbb is. 

Ha a benne lévő ásványi anyagokat nézzük, akkor a kálium 300 mg fölött, a kálcium 100 mg körül található meg benne, továbbá a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor sem elhanyagolható. A főtt brokkoliban már nincs meg sajnos a nyers növény A-vitaminja, de nagyjából 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers brokkoliban B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin is. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. A kutatások azt is kimutatták, hogy a brokkolinak nagy szerepe van a rák megelőzésében.

Az őszi-téli hónapokban az idénye, így ilyenkor kell belőle frissen minél többet enni. A frissességét a vízzel teli levelei szavatolják, ha pedig a teteén már megjelentek az apró sárga virágok, tudhatjuk, hogy nem most szedték le a tőről. A „szüret” után általában 1-2 napig a hűtőben még viszonylag friss állapotban eltarthatjuk. Ilyenkor jönne jól, ha házhoz jönne a Zöldséges…

bowl-broccoli-cooking-1359326.jpg

Felhasználását tekintve akkor járunk a legjobban, ha gőz fölött megpároljuk, hogy ne vesszen ki belőle a sok értékes tápanyag és vitamin.

Az én kedvencem, a krémleves belőle, amit póréhagymával, és kókusztejjel szoktam készíteni, és mivel kevés vízzel teszem fel, nem kell külön besűríteni. Viszont nem rég találtam ezt a receptet, és elsőre megfogott!

Brokkoli krém piritósra

„A krémet a brokkoli zsenge szárából készítjük. Sós-citromos vízben puhára főzzük, majd levét leöntjük. Kevés pirított vajban megforgatjuk, majd áttörjük. Hozzáadjuk néhány főtt tojás sárgáját, némi vajat és a fűszereket; szerecsendiót, törött fehérborsot. Kevés zúzott fokhagymával és petrezselyemmel is ízesíthetjük.”

appetizer-bread-broccoli-772508.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr2114244611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása