A Zöldséges

Napfény a Dé-ben, avagy figyeljünk a megfelelő D-vitamin bevitelre

2018. november 08. - Zöldséges.com
Egyre rövidülnek a nappalok, lassan ennek a novemberi "tavasznak" is vége, és sokkal, de sokkal jobban oda kell figyelni a megfelelő D-vitamin bevitelünkre. De miért olyan fontos? Erre kerestük mi is a választ! 
beach-beautiful-dawn-40192.jpg
 
A D-vitamin mondhatni maga a napfény. A kolekalciferol D-vitamin egy formája, D3-vitaminnak is nevezik,  valójában nem vitamin, hanem hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben - de mi azért most hívjuk csak előbbinek. A zsírban oldódó vitamin félék közé tartozik, és fő feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása. A szervezetünk maga állítja elő a napfény hatására, ám sajnos 2-3 hónap alatt kiürül testünk zsírraktáraiból a nyáron felhalmozott mennyiség. Ezért kell odafigyelni a pótlására, amit sajnos szimplán a táplálkozással nem tudunk teljes egészében megtenni. Jó hír viszont, hogy amint visszajön a jó idő, a szervezet is fokozatosan visszatölti magát. 

afterglow-backlit-bright-760680.jpg
Viszont bármennyire is szimbiózisban van a szervezetünk, a D-vitamin és az évszakok, tartós hiánya egyáltalán nem játék. A csontritkuláson, vagyis oszteoporózison kívül a kutatások kimutatták, hogy bizonyos autoimmun betegségek, a demencia, a magas vérnyomás, valamint a cukorbetegség, és a depresszió kialakulásában is szerepet játszhat a tartósan alacsony D-vitamin szint. A hiányának tünetei pedig igen sokfélék lehetnek a hajhullástól egészen a memóriazavarig. 
A napi D-vitamin-bevitel (1 NE = 0.025 μg D3-vitamin):


Csecsemők számára: 400-1000 NE

Gyermekek számára: 600-1000 NE
Serdülők számára: 800-1000 NE
Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE


delicious-food-fresh-129465.jpg

A D-vitamint megtalálható a zsíros halakban, a májban, a tejben, a tojássárgájában, az avokádóban, valamint a gombában is. De pusztán étkezéssel nem tudjuk pótolni a szervezetünk számára, ezért fontos, hogy télen is legyünk sokat a szabad levegőn  és a napon, valamint ha szükséges, akkor étrendkiegészítő formájában is vegyük magunkhoz! ; ) 
appetizer-avocado-bread-566566.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr10014356127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása