A Zöldséges

2019\12\09

Az élelemhez való jog

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1948-ban határozott úgy, hogy minden év december 10-ét kinevezi az emberi jogok világnapjának. Ezen a jeles napon rendszerint magas szintű politikai konferenciákat és találkozókat, illetve az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó kulturális rendezvényeket és kiállításokat szerveznek világszerte. Ezen alkalom apropója kapcsán úgy gondoltuk, hogy megismertetünk veletek egy másik érdekességet is, ami nem más, mint az élelemhez való jog. De vajon mi is ez pontosan?

Mindenkinek joga van ételhez. Az élelemhez való jog elengedhetetlen az emberi méltóságteljes élethez, akárcsak az egészséghez és az élethez fűződő jogok megvalósításához. Az étel nem csak a túlélés szempontjából fontos, hanem az ember fizikai és mentális képességeinek teljes fejlesztése szempontjából is.

Image result for the right to food

A nemzetközi együttműködés révén a világ egyes államai kötelesek az élelmiszerek előállítására, megőrzésére és elosztására vonatkozó intézkedések széles skáláját kidolgozni annak biztosítása érdekében, hogy mindenki elegendő élelemhez férhessen hozzá. Az élelemhez való jog gyakorlásakor figyelmet kell fordítani az olyan koncepciókra is, mint az élelmezésbiztonság (az élelmiszerekhez való hozzáférés fenntarthatósága mind a jelenlegi, mind a jövő generációinak számára) és az élelmiszer-szuverenitás (az emberek joga a saját élelmiszer- és mezőgazdasági rendszerük meghatározására). Az élelemhez való jog nem korlátozódik csupán arra, hogy csak bizonyos mennyiségű kalóriát és szükséges tápanyagot tartalmazzon az étrendben. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek fizikai és gazdasági hozzáféréssel kell rendelkeznie az élelmiszerekhez vagy az előállításukhoz szükséges eszközökhöz.

Image result for the right to food

Az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Bizottsága általános megjegyzésében 12 részletes útmutatást adott a világ államainak számára a megfelelő ételek tiszteletben tartása, védelme és teljesítése iránti kötelezettségeikkel kapcsolatban. Az EGSZB azt is megjegyezte, hogy a jog a következő, egymással összefüggő és alapvető jellemzőket tartalmazza:

Minőség: A fogyasztási célból rendelkezésre álló ételeknek megfelelőnek kell lenniük az adott állam társadalmi, gazdasági, kulturális és környezeti adottságainak tekintetében.

Elérhetőség: Mindenki adottnak kell lennie a lehetőségnek, hogy elegendő, minőségi ételt szerezhessen be akár vásárlás során, akár közvetlenül a földből és más természeti erőforrásokból. Az étrendnek tartalmaznia kell az egészséges élethez és a fiziológiai igényekhez szükséges tápanyagok keverékét az egész életciklus során.

Megközelíthetőség: Az élelmiszer árának olyan szinten kell lennie, hogy az ne veszélyeztesse más alapvető igények kielégítését. A fizikai hozzáférhetőség azt jelenti, hogy mindenkinek hozzáférést kell biztosítani az ételhez, különösen a kiszolgáltatott csoportok számára, mint például a gyermekek, a fogyatékossággal élők, az idősek és a természeti katasztrófák vagy konfliktusok által sújtott csoportok.

Fenntarthatóság: Az államoknak a megfelelő intézkedések kidolgozásával és a magánszereplők szabályozásával gondoskodniuk kell arról, hogy az élelmiszereket, a földet vagy a természeti erőforrásokat befolyásoló gyakorlatok ne veszélyeztessék az élelmiszerek hosszú távú elérhetőségét és hozzáférhetőségét.

A felsorolt szemponton különösen érdekesek az internetes kereskedelem szempontjából. Napjainkban pontosan azt a kort éljük, ahol minden eddiginél meghatározóbb jelentősége van a fenntarthatóságnak és a megfelelő árukészletnek-, illetve minőségnek. Földünk erőforrásai egyre végesebbek, éppen ezért nem tehetjük meg azt sem, hogy a végletekig kiszipolyozzuk azokat. Az ételhez való jogra vonatkozóan pedig mindannyiunkat megillet a megfelelő minőségű és eredetű étel, kiváltképp a zöldséges és gyümölcsök terén, ahol a különféle génmódosított és kétes forrásból származó termékek valósággal letarolták a piacot. Az olyan felületek például, mint a magyar fejlesztésű Zöldséges.com egy olyan kezdeményezés első hírnökei, amely később az egész világ szempontjából kulcsfontosságú lesz. Ez pedig nem más, mint a megfelelő keresleti oldal biztosítása minden mezőgazdasági termelő számára, a fogyasztóknak pedig egy biztos forrás a hazai termelésű bio termékekhez.

blog vásárlás magyar piac gasztro egészség technológia mezőgazdaság webshop kert zöldséges megelőzés zöldségek világnap gyümölcsök egészséges életmód fenntartható fejlődés mutimiteszel azöldséges

2019\12\02

Kávé helyett cikória?

Annak ellenére, hogy már kétszáz éve ismerjük, a cikória kávé csak az utóbbi időben szerzett csak igazán népszerűséget. Íme egy forró innivaló, amely ízben hasonlít a kávéhoz, azonban kávébab helyett pörkölt cikóriagyökérből készül. Egyre népszerűbb azok körében, akik próbálják mérsékelni a napi koffein bevitelüket, valamint olyan pozitív hatásai is lehetnek az egészségre, mint a gyulladások és a vércukorszint csökkentése, valamint az emésztés javítása. Azonban a cikória kávénak lehetnek akár mellékhatásai is. Mai bejegyzésünkben annak járunk utána, hogy vajon jó-e Neked a cikória kávé.

Happy Coffee

Mi is egyáltalán a cikória kávé?

Chicory, Flowers, Wildflowers, Blue, Summer, Vegetation

A cikória kávé egy olyan ital, amely a cikória növény gyökereiből készül, némi pörkölés után. A cikória pedig nem más, mint a pitypangcsalád virágos növényeinek egyik meghatározó tagja, amelyet kemény, szőrös szár, világos lila virágok és levelek jellemeznek, amelyeket általában salátákban szoktunk használni.

A cikória kávé ízre meglehetősen emlékeztet a kávéra, azonban jellemzi egyfajta fás, diósabb aroma. Habár a cikória kávé eredete még nem teljesen tisztázott, a jelek arra utalnak, hogy története az 1800-as évek Franciaországába nyúlik vissza, amikoris igen nagy volt a kávéhiány. Így annak helyettesítésének céljával az emberek elkezdték cikóriagyökérrel keverni forró italaikat, hogy a kávézást illúzióját keltsék.

Sok-sok évvel később, az amerikai polgárháború idején is népszerűséget szerzett magának a cikória, amikoris igen nagy kávé hiány volt New Orleans-ben, amelynek kikötőit blokád alá vette a haditengerészet, ezzel korlátozva a kávé és egyéb importtermékek behozatalát.

Napjainkban a cikória kávé nagyon sok helyen jelen van a világ különböző pontjain, és gyakran használják egy kellemes, koffeinmentes kávé alternatívaként.

A cikóriagyökér tápanyagai

Chicory, Chicory Toasted, Substitute, Coffee, Drinks

Értelemszerűen a cikóriagyökér kulcsfontosságú alkotóeleme a cikória kávénak. Hogy elkészítsük, a nyers gyökeret előbb le kell darálnunk, megpörkölnünk, majd pedig lefőznünk.

Habár az arányok elkészítés szerint változhatnak, alapvetően ajánlott adagonként két kávéskanálnyi (kb. 11 gramm) cikória gyökeret felhasználnunk egy kávéscsészényi vízben.

Egy nyers cikóriagyökér (kb. 60 gramm) a következő tápanyagokat tartalmazza:

 • Kalória: 44
 • Fehérje: 0,8 gramm
 • Szénhidrát: 10,5 gramm
 • Zsír: 0,1 gramm
 • Rost: 0,9 gramm
 • Mangán
 • B6-vitamin
 • Kálium
 • C-vitamin
 • Foszfor
 • Folát

A cikóriagyökér emellett pedig még kiváló inulin forrás is, amely egy olyan prebiotikus rost, amely elősegíti a fogyást és a bélrendszer megfelelő működését. Ezenfelül tartalmaz még néhány mangánelemet és B6-vitamint, ez a két tápanyag pedig igazoltan jó hatással van az agyra. Ne feledd azonban, hogy az említett tápanyagok mennyiségének valójában csak a töredéke jelenik meg a cikória kávéban, ugyanis magába a kávéba viszonylag kevés jut a növény gyökeréből.

Javíthatja az emésztést

Image result for chicory coffee

A cikóriagyökér egy kiváló rostforrás is, amely javíthatja az emésztőrendszer számos szempontját. Segíthet javítani a bél mikrobiómjának egészségét, amelyről úgy gondolják, hogy erős hatással van az altalános egészségre és állapotra. Ennek oka az, hogy a cikória inulinszálat tartalmaz, vagyis egy olyan prebiotikumot, amely elősegíti a jótékony baktériumok növekedését a bélben. Számos tanulmány kimutatta, hogy az inulinnal történő kiegészítés növelheti az egészséges baktériumok bizonyos törzseinek koncentrációját a vastagbélben, valamint, hogy a cikória hozzájárulhat a bélműködés javításához és a székrekedés csökkentéséhez.

Egy nemrégiben végzett vizsgálatban sorána megállapítást nyert, hogy a cikória kávé növeli a széklet gyakoriságát és lágyságát azon fogyasztók esetében, akik székrekedéssel küzdenek.

Egy másik tanulmány során pedig az is bebizonyosodott, hogy a cikória fogyasztása jótékony hatással lehet az idős korból eredő vizelési nehézségekre.

A cikória kávé csökkentheti a vércukorszintet

Person Holding Black Tube

A cikória gyöke inulint tartalmaz, azaz egy olyan rostfajtát, amelyről kimutatták, hogy segíti a vércukorszint szabályozását mind az emberekben, mind az állatokban végzett vizsgálatok során.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat során cukorbeteg patkányokat kezeltek a cikóriában található inulinnal, melynek eredményeképpen megállapították, hogy az inulin valóban elősegítette a vércukorszint csökkentését, valamint javította a szénhidrátok metabolizmusának módját is.

Noha a cikória-inulin vércukorszint-hatására vonatkozó kutatások korlátozottak, számos más tanulmány kimutatta, hogy az inulin jótékony hatással lehet a vércukorszintre és az inzulinrezisztenciára.

Az inzulin pedig az a hormon, amely szállítja a cukrot a vérből az izmokba és a szövetekbe, ahol azt később „üzemanyagként” használja fel a test. Az inzulinrezisztencia pedig az az eset, amely hosszú ideig magas szintű inzulinnal jelentkezik, melyek következtében csökkentve ennek a hormonnak a hatékonyságát, és magas vércukorszintet eredményezve.

A legtöbb vizsgálat azonban inkább az inulinra, mint a cikóriara koncentrál. További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy maga a cikória kávé milyen hatással lehet a vércukorszintre.

Segíthet a gyulladások csökkentésében

Flower, Wildflower, Blue, Chicory, Blossom, Nature

Habár a gyulladás normális immunrendszeri válasz, a krónikus gyulladásról úgy gondolják, hogy hozzájárul az olyan állapotokhoz, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák. Néhány állatkísérlet szerint a cikóriagyökér gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A jelenleg fellelhető kutatások jelentős része állatkísérletekre korlátozódik. Ennek tekintetében további vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy a cikória gyökerei hogyan befolyásolhatják az emberi szervezetben előforduló gyulladásokat.

A cikória kávé koffeinmentes

Coffee Cup, Coffee, Cup, Coffee Beans, Ecg, Coffee Foam

A cikória kávé kiváló módja lehet a koffeinbevitel csökkentésének. A hagyományos kávét pörkölt, őrölt és kávéra főzött kávébabból készítik. Egy tipikus kávéscsésze körülbelül 95 milligramm koffeint tartalmaz, bár ez számos tényezőtől függően változhat. Ilyen lehet a felhasznált kávébab fajtája, adagolása és a pörkölt kávé típusa.

A nagy mennyiségű koffein fogyasztása pedig olyan mellékhatásokkal jár, mint az émelygés, szorongás, szívdobogás, nyugtalanság és álmatlanság.

Másrészt a cikóriagyökér természetéből adódóan koffeinmentes. Ezért a cikória kávé kiváló kávéhelyettesítő lehet azok számára, akik csökkenti kívánják a napi koffeinbevitelüket.

Egyesek hozzáadják a cikóriagyökérét a forró vízhez, így egy abszolút koffeinmentes italhoz jutnak, míg mások kis mennyiséget kevernek a hagyományos kávéjukba, hogy egy mérsékeltebb koffeintartalmú kávét kapjanak.

Nem való mindenkinek

White Dandelion Flower Shallow Focus Photography

Habár a cikória kávé számos egészségügyi előnnyel jár, mégsem való mindenkinek. A cikória néhányaknál akár allergiás reakciót is kiválthat, ezzel fájdalmat, duzzanatot és bizsergést okozva a szájban.

A parlagfűre vagy pollenére allergiás embereknek úgyszintént kerülniük kell a cikóriát a negatív mellékhatások elkerülése érdekében. Ha a cikória kávé fogyasztása után negatív tünetek jelentkeznek, azonnal hagyd abba használatát, és fordulj orvoshoz.

Ezenkívül a cikóriakávé nem ajánlott várandós hölgyek számára sem, mivel a cikóriaról bebizonyosodott, hogy vetélést és menstruációs vérzést vált ki.

Érdemes kipróbálnod?

Person Performing Coffee Art

A cikória kávé számos egészségügyi előnnyel járhat, és helyettesítheti a kávét, ha csökkenteni kívánod a napi koffeinbeviteledet. Viszont a cikória kávé hatásaira vonatkozóan korlátozott mennyiségű kutatás készült, és nincs érdemi bizonyíték arra, hogy ez ténylegesen jobb lenne, mint a szokásos kávé vagy, hogy kompetens alternatívája lenne-e annak.

Azonban, ha szereted az ízét, és nem okoz számodra semmilyen mellékhatást, akkor nyugodtan add hozzá étrendedhez, és élvezd különleges aromáját!

blog magyar kávé koffein zöld gasztro egészség tél virág mezőgazdaság kert zöldséges növény zöldségek gyümölcsök egészséges életmód cikória gyökér fenntartható fejlődés fenntarthatóság mutimiteszel azöldséges

2019\06\27

7 érv a cseresznye mellett

A cseresznyét szinte mindenki imádja. Főleg, ha az friss, zamatos és egészséges. De vajon a cseresznye tényleg jó-e a szervezetnek? Lelőjük a poént: igen. Százszorosan igen. A cseresznye nem csak a gyümölcsök között tartozik a legegészségesebbek közé, de még az élelmiszereken belül is dobogós helyen van. Egy csészényi cseresznye, vagyis körülbelül 20-21 szem kevesebb, mint 100 kalóriát tartalmaz, viszont a napi C-vitamin szükséglet 15 százalékát fedezi. Azonban itt van még 7 érv, amiért kifejezetten ajánljuk a cseresznyét.

 1. Bővelkedik antioxidánsokban

cherries-fruits-sweet-cherry-cherry-harvest-162804.jpeg

Mindannyiunk kedvenc kicsi és piros gyümölcse az antioxidánsok és a különböző gyulladáscsökkentők egyik legismertebb hordozója. Ebből adódóan lassítja az öregedést és megakadályozza a krónikus betegségek kialakulását – beleértve a rákot, az Alzheimer-kórt, a szív- és cukorbetegséget, illetve az elhízást.

 

 2. Véd a cukorbetegség ellen

pexels-photo-175727.jpeg

A cseresznyében található gyulladásgátlók segítenek a tested egészségének megőrzésében, arról nem is beszélve, hogy a cseresznye glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mint sok más gyümölcsé. Lefordítjuk, mit jelent ez: a cseresznye nem borítja fel az vércukor- és inzulinszintet. Ezáltal védelmet biztosít a cukorbetegség kialakulása ellen, illetve akár karban is tarthatja azt.

 

 3. Elősegíti a minőségi alvást

pexels-photo-1178610.jpeg

A cseresznye azon kevés élelmiszerek egyike, amely melatonint tartalmaz. A melatonin az a hormon, ami biztosítja az alvás-ébrenléti ciklusok szabályozását. Egy nők és férfiak körében egyaránt végzett kutatás kimutatta, hogy 226 gramm cseresznye elfogyasztását követően egy órával és 24 perccel növekedett meg az alávisidő.

 

 4. Enyhíti az ízületi gyulladást

pexels-photo-533295.jpeg

Számos tanulmány kimutatta, hogy a cseresznye fogyasztása előnyös az osteoarthritisben (csont-ízületi gyulladás) szenvedők számára. A cseresznye vagy a 100% -os cseresznyelé rendszeres beiktatása az étkezésbe vagy a rágcsálnivalókba segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmat.

 

 5. Csökkenti a köszvény kialakulásának kockázatát

pexels-photo-1122275.jpeg

Világszerte sok-sok millió felnőtt szenved köszvényben. Ez az ízületi gyulladás akkor lép fel, amikor a húgysav az ízületekben kristályosodik, ez pedig fájdalmat és duzzanatot okoz. Egy vizsgálat során a köszvényes betegek, akik mindössze két napig fogyasztottak cseresznyét (friss gyümölcs, cseresznyekivonat és gyümölcslé formájában), 35%-kal alacsonyabb köszvényesedési kockázatot mutattak, mint azok, akik nem.

 

 6. Csökkenti a koleszterint

cherries-fruits-sweet-cherry-cherry-jam-162900.jpeg

Kutatások kimutatták, hogy a cseresznye alapú gyümölcslé fogyasztása segíthet a teljes koleszterinszint csökkentésében, beleértve a „rossz” típusú LDL-t is. Ez azért is fontos, mert a koleszterinszint 1%-os csökkenése 2%-kal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A magas szintű LDL pedig különösen aggasztó tényező a szívroham kockázatával kapcsolatban.

 

 7.Csökkenti az edzés utáni fájdalmat

pexels-photo-1394423.jpeg

A cseresznye csökkenti az edzést követő izomfájdalom intenzitását és segíti az izmok helyreállítását. A cseresznye, illetve az abból készült gyümölcslé nem véletlenül népszerű a profi versenysportolók körében, de bárki számára jótékony hatással bír, aki rendszeresen folytat aktív sportokat.

cseresznye blog reggeli vásárlás magyar zöld gasztro egészség mezőgazdaság vitamin kert zöldséges megelőzés zöldségek gyümölcsök egészséges életmód fenntartható fejlődés vegán fenntarthatóság vitaminhiány mutimiteszel szezonjavan azöldséges

2019\06\05

5 tipp a kirobbanó nyári frissességhez

Pörög már a nyári szezon, megnyitottak a strandok és a nap is egyre erősebben süt! Mindenből sugárzik az élet, mindenfelé vidám mosolyok és biztosan sokan vagytok, akik javában tervezgetik már a nyári kiruccanásotokat. Hogy mivel lehetne még jobban feldobni ezt az időszakot? E heti blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük Nektek a kedvenc nyári ételeinket, amelyek garantáltan felfrissítik a meleg, nyári napokat!

1. Málna

malna.jpeg

Ahogyan sok más piros gyümölcs, a málna is rendkívül gazdag C-vitaminban és a különféle antioxidánsokban. Kiváló vértisztító, illetve a lázat is csillapítja. Magas A-vitamin tartalma révén javítja a látást, valamint a benne található kalcium, kálium, magnézium és vas fedezi a szervezet napi szükségletének 10 százalékát. Ugyancsak kevesen tudják, hogy remekül orvosolja a másnaposságot, illetve egy tartósabb antibiotikum kúra után nagy segítséget nyújt a megterhelt emésztőrendszer és a károsodott bélflóra helyreállításában.

2. Görögdinnye

dinnye.jpeg

A szervezet megfelelő hidratáltsága javítja a memóriát, stabilizálja a hangulatot és az hűsen tartja a testet a forró, nyári időszakban. A jó hír pedig, hogy vannak esetek, amikor a vizet nem csak meginni lehet: hanem enni is! Bizony, egy finom, ropogós görögdinnye formájában! A görögdinnye 92 százalékát ugyanis víz teszi ki. Így amellett, hogy kellően hidratálja a felhevült szervezetet, a szomjat is remekül oltja.

3. Paradicsom

para.jpeg

Ahogyan korábban már írtunk róla, a paradicsom is dobogós helyen szerepel, ha víztartalomról esik szó. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy a paradicsomot is pirossá színező kartionid remekül védi a bőrt a napégéstől. Egy vizsgálat során például fényderült rá, hogy azok, akik 10-12 héten át napi rendszerességgel fogyasztottak 2 ½ evőkanálnyi paradicsomos tésztát a szokásos étrendjük mellé, azokat 50 százalékkal kevésbé érintette a bőrvörösödés, miután eltöltöttek bizonyos időt a napon.

4. Áfonya

afonya.jpeg

Mint a legtöbb bogyós gyümölcs, ugyanúgy az áfonya is rendkívül magas tartalmú antioxidánsokkal rendelkezik, amelyek jelentősen csökkentik az izomfáradtságot. Emellett pedig védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben. Kismamák számára pedig kiváltképp ajánljuk, ugyanis az áfonya folsavban, C-vitaminban és kalciumban is bővelkedik, így várandósság idején a magzat egészségét is óvja.

5. Cseresznye

csere.jpeg

A cseresznyét nem hiába imádjuk oly sokan… Gyümölcsléként fogyasztva segíti az éjszakai elalvást, csökkenti az edzések utáni izomfájdalmat, illetve remekül karcsúsít is. Mindemellett pedig olyan antocianinok is megtalálhatóak benne, amelyek a szervezetbe bejutva felgyorsítják a zsírégetést. További előnye még, hogy természetes módon csökkenti a vérnyomást, valamint béta-karotinban, C-vitaminban és kvercetinben való gazdagsága meglehetősen mérsékeli a rák kialakulásának esélyeit.

cseresznye blog reggeli gasztro egészség reggel dinnye mezőgazdaság vitamin víz paradicsom gastro málna áfonya vegetáriánus gyümölcsök egészséges életmód fenntartható fejlődés fenntarthatóság mutimiteszel szezonjavan azöldséges

2019\05\28

Az alma nyomában

„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja." – állítja egy régi angol közmondás. Az almának talán minden más gyümölcsnél több manifesztációja létezik szerte a világban. A legendák szerint kulcsfontosságú jelentősége volt már a Bibliában is, dobogós helyen szerepel a világ legtöbbet fogyasztott gyümölcseinek toplistáján, illetve Hófehérke történetében is helyet kapott. Na meg tizenkét éve már, hogy szorosan összefonódott az okostelefonokkal. Egy nemrégiben napvilágot látott Európát és Nyugat-Ázsiát felölelő régészeti kutatás leletei olyan történeti, paleontológiai és genetikai adatokat tárt fel, amelyek teljesen új fejezetet nyitnak az alma származásának idővonalán.

 apple-fruit-fruits-delicious-162806.jpeg

Az alma minden kétséget kizáróan a világ egyik legismertebb gyümölcse. Mérsékelt égövi környezetben terem, kiváló energiaforrás és remekül oltja a szomjat. A klasszicista művészetekben pedig a nagy, piros színű gyümölcsök is rendkívül közkedvelt motívumok voltak, amelyek csak tovább igazolják a tényt, miszerint Dél-Európa lakói körében több mint kétezer évre nyúlik vissza az alma közismertsége. Mindemellett pedig különféle régészeti lelőhelyeken talált ősi almamagok bizonyítják, hogy Európa mellett Nyugat-Ázsiában már hozzávetőlegesen több mint tízezer évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendett az almafogyasztás.

 still_life_with_apples_1.jpg

Számos közelmúltbéli genetikai vizsgálat kimutatta, hogy a modern alma legalább négy vadon élő alma populáció hibridje, és a kutatók feltételezései szerint a Selyemút kereskedelmi útvonalai során kerültek „összehozásra”, majd az évek során az említett különféle vadalmák összességeként keletkezett a ma is ismert alma. Az eurázsiai helyszíneken konzervált magvak formájában fellelésre kerültek az alma régészeti maradványai, tehát ezek a felfedezések alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a gyümölcs- és diófák azon áruk közé tartoztak, amelyek ezeken a korai kereskedelmi útvonalakon gyakran megfordultak. Egy kaliforniai egyetem által publikált tanulmány is közzétette, hogy a modern alma genetikai anyagának nagy része a Kazahsztán Tien Shan-hegységének ősi kereskedelmi útvonalainak szívéből származik. Továbbá a cserekereskedelm felelős a hibridizációs folyamatokért is, amelyek eredményeképpen megjelentek a piacon a nagy, piros és édes gyümölcsök.

 pexels-photo-574919.jpeg

A kutatók számára további fontos kérdés, hogy a nagyobb gyümölcsök előállítása során kialakult almafák hogyan és mikor alakulnak ki, mivel a gyümölcsfák nem feltétlenül ugyanazt az utat követik, mint más, jobban megértett növények, például gabonafélék vagy hüvelyesek. Ilyen formában a modern növények evolúciós feldolgozásának megismerése segíthet a tudósoknak a „háziasítás” folyamatának értelmezésében. A húsos, édes gyümölcsök genetikai evolúciójának háttere az állati élővilághoz való igazodásban keresendő. Ebben a gyümölcskategóriában az olyan kisebb termetű gyümölcsök, mint például cseresznye, málna vagy meggy a madarak számára jelentenek finomon csemegét azáltal, hogy igazodtak azok fizikai és biológiai adottságaihoz.

 waxwing-with-berry000001793003large-1080x865.jpg

Azonban a család bizonyos fái, például az alma, a körte, a birs és az őszibarack, amelyek a vadonban alakultak ki, túl nagyok ahhoz, hogy egy madár is könnyedén elfogyaszthassa őket. A különböző genetikai bizonyítékok arra utalnak, hogy ezek a nagy gyümölcsök több millió évvel ezelőtt alakultak ki, mielőtt az emberek megkezdték volna azok termesztését. Az evolúciós bizonyítékok arra utalnak, hogy a nagy gyümölcsök fejlődése adaptálódott a nagytestű állatokhoz, amelyek képesek voltak azok gondnélküli elfogyasztására. Ilyenek voltak például a medvék vagy a mai házilovak ősei. Az utolsó jégkorszak vége előtt azonban még sok más nagy emlős élt az európai tájon, mint a vadlovak és a szarvasok.  A feltárások alapján a vadalmák vetőmagjai a jégkorszak teljes leforgása alatt nem mozdultak helyrajzi szempontból.

 5b8050bc8905f21b008b5a6c-750-498.jpg

Azonban az utolsó jégkorszak után a megjelenő embercsoportok a Selyemút mentén ingázva a teljes eurázsiai szakaszon elterjesztették a vadon élő almafa populációkat. Amikor már kellően helyre állt az ökológiai egyensúly és működés, a méhek és más beporozó állatok is munkához fogtak. Az így keletkezett gyümölcsök még nagyobb méretűek lettek, mint korábban voltak. Ez pedig az emberek figyelmét is felkeltette, amelynek hatására nekiláttak azok szaporításárnak, ezzel pedig sikeresen megőrizve az újonnan kialakult génállományt.

 deep-into-the-patagonia-glacier.jpg

Ez a felfedezés megkérdőjelezi a „domesztikáció” meghatározását, és azt mutatja, hogy nincsen olyan jellegű evolúciós modell, amely egy kalap alá képes venni minden emberi és növényi fejlődést. Összességénen tehát vannak olyan növények, amelyek esetében a tenyésztés évezredekig tartott, és nagyban hozzájárult az ember általi „rásegítés”. Aztán előfordulnak olyanok is, ahol elsősorban a jégkorszak és a hibridizáció felelős a morfológiai változásokért. Mindent összevetve tehát a konyhánk pultjára kerülő almák bizonyos értelemben kalandos evolúciós előélettel rendelkeznek, illetve az olyan környezeti behatások mellett, mint a jégkorszak, a selyemúti kereskedők is hozzájárultak ahhoz, ahogyan és ahol ma előfordulnak.

pexels-photo-1902322.jpeg

alma blog magyar evolúció gasztro egészség mezőgazdaság jégkorszak gyümölcsök egészséges életmód fenntartható fejlődés fenntarthatóság mutimiteszel azöldséges

2019\05\14

A vegetáriánusok felfalják a húsevőket?

Képzeljünk csak el egy olyan világot, ahol a marhaburger már a múlté, a gyros egy nem létező fogalom és a vasárnapi gulyásleves is csak egy tovatűnő emlék. Elképzelhető, hogy a vegetarianizmus és veganizmus látványos térhódításai néhány éven belül egy húsmentes világhoz fognak vezetni?

 goulash-3502510_960_720.jpg

Ugyan az imént felvázolt világ meglehetősen utópisztikusan hangzik, ötből egy fiatal felnőtt úgy gondolja, hogy a következő 10-12 évben feltehetőleg megvalósul, derült ki egy kutatásból. A veganizmusra áttérők száma drasztikus növekedésnek indult az elmúlt néhány évben. Csupán Nagy-Britanniában 3,5 millió fő teszi le voksát a bármilyen jellegű állati eredettől mentes élelmiszerek mellett.

 pexels-photo-1389103.jpeg

Habár a vegetáriánus és vegán mozgalmak nem mutatnak különösebb csökkenést, azért a legtöbbek számára mégis valószerűtlennek tűnik, hogy ténylegesen húsmentessé váljon az életünk. Mindazonáltal egy 2018-as brit kutatás eredményei szerint átlagosan ötből egy 18 és 24 év között lévő személy szerint 2030-ra meg fog szűnni a húsfogyasztás. A kutatás során 2000 ember került megkérdezésre a jövő étkezési szokásainak lehetséges irányaival kapcsolatban. A tanulmány kimutatta, hogy egyre nagyobb kulcskérdés az életünkben, hogy amit vásárolunk és elfogyasztunk, az milyen hatást gyakorol a környezetünkre. Példának okáért, a megkérdezettek 32 százaléka válaszolta azt, hogy nagyobb lelki nyugalmat jelent a számára, hogy biztos forrásból és fenntartható ellátásiláncból származó élelmiszert vásárol.

 environmental-protection-683437_960_720.jpg

Ehhez csak még jobban hozzátesz, hogy a megkérdezettek 62 százaléka a jövőben nagyobb előnyben részesítene a vásárlás során olyan élelmiszereket, amelyek újrahasznosított, környezetbarát csomagolással rendelkeznének. Míg a megkérdezettek közül igen sokan fejezték ki a környezetvédelem iránti elhivatottságukat, időközben annak is hangot adtak, hogy a bevásárlás során azért nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az anyagiaknak.

 pexels-photo-95425.jpeg

A jelenlegi világgazdasági és élelmiszerpiaci szempontok kontextusában sem meglepő, hogy a megkérdezettek 57 százaléka állította azt, hogy a következő előreláthatólag 10 évre nézve az élelmiszerárak lesznek számukra a legfontosabb tényezők, amikor vásárlásra kerül majd sor. Ugyancsak ezt bizonyítja, hogy habár a szupermarketek és kiskereskedők próbálkoznak erőfeszítéseket tenni a környezetvédelem ügyebén, azonban az Egyesült Királyságban értékesített egyszer használatos műanyag zacskók aránya 86 százalékkal esett vissza, amióta kiszabták rájuk a darabonként 5 Penny-s (kb. 18 forint) felárat. További érdekesség, hogy a fenntarthatóság iránti fokozott figyelem ellenére egy közelmúltbéli tanulmány kimutatta, hogy az Egyesült Királyság műanyag élelmiszer-csomagolásának mindössze egyharmada hasznosítható újra ténylegesen.

pexels-photo-414805.jpeg

El fog tűnni a hús az életünkből? Nem. Legalábbis nem kimondottan valószínű. Annyi viszont mindenképpen biztos, hogy a fenntarthatóság kérdése egyre inkább kulcsfontosságúvá válik, és a világnak nagy szüksége van az olyan ötletekre, amelyek egyszerre kedveznek a Föld élővilágának, ugyanakkor hosszútávon az egyszeri fogyasztót sem döntik anyagi csődbe. Az igazi kérdés, hogy van-e ilyen megoldás?

blog gyros zöld gasztro egészség mezőgazdaság zöldséges hamburger zöldségek vegetáriánus gyümölcsök fenntartható fejlődés vegán fenntarthatóság mutimiteszel azöldséges gúlyásleves

2019\05\03

Friss hajtás az interneten

Mindannyian tudjuk, milyen csodálatos tud lenni a tavasz… Rügyezésnek indulnak a fák, kicsíráznak a növények és a hosszú téli álomból feléled az állatvilág. A gazdák elszántan dolgoznak a földjeiken, gondosan ápolják a növényeiket és büszkén aratják le munkájuk szó szerinti gyümölcsét. Ahogy tavasszal virágzásnak indul minden, úgy bontogatja egyre jobban szirmait és friss hajtásait valami olyasmi is, ami egyre jobban formálja át az életünket. Ez pedig nem más, mint a mezőgazdaságot érintő e-kereskedelem legfrissebb szereplője, a Zöldséges.com.

 pexels-photo-355312.jpeg

Az elmúlt években a multinacionális vállalatokon keresztül beimportált mezőgazdasági termékek látványos térhódítása meglehetősen beszűkítette a magyar mezőgazdasági termelők piaci lehetőségeit. Kialakult egy az előzőtől teljes mértékben eltérő versenyhelyzet, illetve a termékek felvásárlása és viszonteladása közötti árrések is egyre jobban a tető fokára hágtak.

 pexels-photo-264636.jpeg

Mit lehet ilyenkor tenni? Szerencsére az említett nehézségek ellenére még mindig vannak olyanok, akik rendületlenül becsülik a magyar gazdák áldozatos munkáját, illetve hisznek a hazai mezőgazdasági termékek értékében. Ugyancsak ők azok, akik még mindig azt vallják, hogy hazait a hazainak. Éppen ezért jött létre a Zöldséges.com, amely a legmodernebb technológiákat alkalmazva, illetve a hagyományos értékrendet vallva teremt új hagyományt, és vezeti át zöldség vásárlást a 21. századba.

 pexels-photo-128402.jpeg

A jelenlegi piaci állapotok kétséget kizáróan mind azt bizonyítják, hogy az e-kereskedelem berobbanása óta már teljesen más fajta kereskedelmi modell van érvényben. A fogyasztók számára teljesen természetessé vált, hogy az internetet böngészve csupán néhány kattintással elérhetnek és megvásárolhatnak szinte bármit. Mindemellett pedig még az igény is megnőtt a friss és minőségi árura. A Zöldséges.com a fenti kérdésekre kínál korszerű megoldást. A szolgáltatás egy olyan internetes piacteret biztosít, amely egyszerre kínál egy hatékony, versenyképes hirdetési lehetőséget a magyar gazdáknak, illetve egy megbízható, minőségi élelmiszerforrást azon fogyasztók számára, akik számára nem mindegy, hogy mit esznek.

 farmer-657333_960_720.jpg

Az e-kereskedelem egyik legnagyobb előnye, hogy látványosan kiszélesíti a piaci lehetőségeket. Aki azelőtt csak lokálisan tudott értékesíteni, az a termékeit a Zöldséges.com-on meghirdetve egy látványosan szélesebb vevői körre tehet szert. Annak tekintetében pedig, hogy a termékek közvetlenül a termelőtől jutnak el a fogyasztóhoz, az ellátási lánc is lényegesen lerövidül. Ez pedig mindenki számára kedvező, ugyanis a köztes értékesítő kiesésével a hazai termelők felvásárlási áron felül értékesíthetik a megtermelt árut, a fogyasztók pedig elsőkézből jutnak frissen megtermelt magyar mezőgazdasági termékekhez.

 kepkivagas76.jpg

A Zöldséges.com-mal egy olyan piactér keletkezik, amely az év 365 napján nyitva tart, és nem kötik semmilyen jellegű évszakkal vagy időjárással kapcsolatos tényezők. Ilyen formában egész évben adott a lehetőség a termékkínálat frissítésére, az előrendelések lefixálására és mindenek felett arra, hogy a termelők és a fogyasztók között egy tartós, gyümölcsöző kapcsolat születhessen.

 pexels-photo-1435894.jpg

A Zöldséges.com-nál személyes küldetésként tekintünk arra, hogy az e-kereskedelem és a modern technológiák nyújtotta lehetőségeket kihasználva előremozdítsuk a magyar mezőgazdasági termelők által biztosított egészséges hazai termékek elérhetőségét azon fogyasztók számára, akik hozzánk hasonlóan ugyanúgy hisznek a magyar mezőgazdasági termékek értékében.

blog reggeli vásárlás magyar zöld piac gasztro egészség startup környezetvédelem technológia mezőgazdaság webshop kereskedelem vitamin kert zöldséges zöldségek gyümölcsök fenntartható fejlődés fenntarthatóság újkezdet közösségi kert mutimiteszel szezonjavan azöldséges

2019\04\23

Az e-kereskedelemben rejlő lehetőségek a magyar gazdák számára

Kétség sem férhet hozzá ahhoz, hogy az internet hódítása a kereskedelemben korábban soha nem tapasztalt lehetőségeket nyitott meg. Ma már alapvető, hogy csupán pár kattintásra van tőlünk a végtelennek tűnő termékválaszték, és még csak ki sem kell mozdulnunk az otthonunkból. Az élelmiszeripar, az elektronikus termékek és az internetes szállásfoglalás után mindössze csak idő kérdése volt, hogy mikor nyílik meg az online vásárlás kapuja a mezőgazdasági termelők és azon fogyasztók előtt, akik számára nem mindegy, hogy mit, illetve honnan esznek.


pexels-photo.jpg

Pontosan ezen gondolatmenet alapján robbant be a hazai piacra a magyar fejlesztésű Zöldséges.com, amely elsőként köti össze a termelőt közvetlenül a fogyasztóval. A multinacionális nagyvállalatok az elmúlt években meglehetősen beszűkítették a magyar mezőgazdasági termelők piaci lehetőségeit. Komoly problémát jelentettek a felvásárlás majd viszonteladás közötti magas árrések, valamint az egyre nagyobb számban megjelenő import termékek a boltok polcain.

 kepkivagas76.jpg

Ezzel szemben a modern korszellem adta egészségtudatos világunkban a fogyasztói oldalról is egyre nő az igény a minőségi hazai árura. Azonban a rohanó életmód és az erőteljes urbanizációból adódóan mégsem jut mindenkinek ideje kimenni hétvégén a piacra és alaposan végig böngészni a zöldségek, illetve gyümölcsök kínálatát. Mi marad tehát egy hosszú munkanap után, amikor azért mégis csak jól esne vacsorára egy kis paprikáskrumpli?  Hát a boltok polcairól leemelt, majd a bevásárlókocsiba bedobott paprika. Legalábbis eddig. Itt jön a képbe a Zöldséges.com, amely a termelők korlátozott versenylehetőségeit és a fogyasztókat érintő termékválasztékbéli szűkösséget oldja fel egy közös keresztmetszetben, az e-kereskedelem adta lehetőségeket biztosítva.

 pexels-photo-175414.jpg

Ilyen formában mind a termelőknek, mind pedig a fogyasztóknak számtalan lehetőség nyílik meg, kezdve például a kényelemmel. Ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen a kényelemre való igény vitte előre az emberiséget. Gyertyával is lehetett ugyan fényt csinálni, de azért az elektromos áram mégis csak jobb valamivel. A lovasszekér is elvitt A-pontból B-be, de autózni azért egyszerűbb. Egy hosszú munkanap után is lehet a kasszánál sorban állni a salátáért, de a kanapén ülve egyenesen házhoz rendelni a Zöldséges.com-ról kétségkívül kényelmesebb megoldás. Ráadásul nem csak a fogyasztónak, hanem a termelőnek is. Az interneten meghirdetve a termékkínálatot, majd teljesítve a beérkező rendeléseket egy csomó idő, energia és üzemanyag megspórolásra kerül, illetve adott esetben standot sem kell bérelni, amely komoly költségcsökkentő tényező lehet a termelők számára.

 pexels-photo-919436.jpeg

Ha a kényelem nem lett volna elég, akkor vegyünk figyelembe egy a kereskedelem során elhanyagolhatatlan tényezőt, amely az égésznek az alapját adja: az árversenyt. Az e-kereskedelem szépsége, hogy bármiről is legyen szó, szinte mindig van egy jobb ajánlat. Emellett pedig az interneten keresztül meghirdetett, illetve rendelt termékek rendszerint közvetlenül a termelőtől érkeznek, ezzel kihagyva az ellátási láncon elhelyezkedő köztes értékesítőt. Ez pedig azt eredményezi, hogy termelő a piaci viszonyokat figyelembe véve saját maga szabhatja meg termékeinek árait, amelynek során őt illeti meg az a profit, amely alapesetben a köztes értékesítőhöz kerülne.

 peasant-rice-fields-rice-crops-colombia-50715_1.jpeg

A Zöldséges.com biztosította online piactér további szépsége, hogy az év 365 napján nyitva tartat 0-24 óráig, ezzel komoly versenyelőnyt szerezve a hagyományos boltokkal szemben. Így megvan a lehetőség az állandó jelenlétre, a termékkínálat folyamatos frissítésére, előrendelések lefixálására és a kölcsönösen tartós vevői-eladói viszony megszilárdítására. Korunk technológiai fejlettségéből kifolyólag a mai fogyasztók számára kulcskérdés az azonnaliság. Az állandó jelenléttel és elérhetőséggel pedig megszűnnek a fizikai és időbéli korlátok. A pozitív vásárlói élmény pedig szinte egyenes út a visszatérő vevőkhöz. A jelenlegi piaci tendenciák előrejelzései alapján ezen tényezők lesznek azok, amelyek biztosítani fogják a felek tartós elégedettségét. Vevői oldalról a közvetlen termelői kiszolgálást, eladói oldalról pedig a méltó árrést a fizikai munkával teli és időjáráshoz igazított életvitelből adódóan elvégzett kemény napok után.

 pexels-photo-730423.jpeg

A mezőgazdasági termelés fokozatos terelődése az online kereskedelem felé egyértelműen valami újnak a kezdete. Az internet berobbanása óta többször is bizonyítást nyert már, hogy a fizikai távolságok egyre inkább elmosódnak az információáramlás tekintetében. A Zöldséges.com pedig amellett, hogy egy online piacteret nyújt, egyúttal gátat is biztosít a vidéki régiók nagyvárosoktól való esetleges leszakadásának kérdésében. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy azon gazdák, akik eddig regionális szinten tudtak csak termelni és eladni, most a Zöldséges.com-on meghirdetve termékeiket látványosan nagyobb vonzáskörben is képesek lehetnek értékesíteni azokat.


pexels-photo-974314.jpg

Ahogy a 2000-es évek elején is egyre több kereskedő számára vált világossá, hogy az e-kereskedelem jelenti a jövőt és nőttek ki egész világot behálózó webáruházak, a jelenlegi tendenciák és fogyasztói elvárások alapján ugyanilyen átalakulásnak nézhet elébe a mezőgazdaság is. Szolgáltatásunk Magyarországon egyedülálló módon biztosít egy olyan online piacteret, amely közvetlen kapcsolatot létesít a hazai termelők és fogyasztók között. Ilyen formában minden regisztrált termelő egy modern hirdetési felületet biztosíthat magának, amelyen keresztül versenyképes árakon értékesítheti megtermelt termékeit. A fogyasztók számára pedig kényelmesen és biztos kézből jut hozzá a friss, magyar mezőgazdasági termékekhez.

tech blog vásárlás magyar gazdaság zöld piac gasztro egészség technológia mezőgazdaság webshop zöldséges gastro zöldségek gyümölcsök fenntartható fejlődés fenntarthatóság mutimiteszel azöldséges

2019\04\15

TSZ helyett internet, avagy így változtatta meg az e-kereskedelem az életünket

Az internet berobbanása a mindennapjainkba végérvényesen megváltoztatta a világot. Egy Shakespeare korabeli polgár egész élete során összesen nem találkozott annyi információval, mint amennyi egy mai internetes napilap főoldalán található. Manapság pedig okoseszközök özöne vesz minket körül, az információ végtelen mennyisége pedig csupán egy gombnyomásra van a nap 24 órájában, az év minden egyes napján.

pexels-photo-919436.jpeg
Sehol sem érezhető ez a változás olyan erőteljesen, mint a kereskedelemben, éppen ezért csupán idő kérdése volt, hogy az online piacterek világa a mezőgazdaságban is teret nyerjen. A magyar fejlesztésű Zöldséges.com megjelenéséig pedig még nem volt példa arra, hogy egy oldal közvetlenül a fogyasztóval köthesse össze a mezőgazdasági termelőt.

pexels-photo-974314.jpg
Tehát miért forradalmi a Zöldséges.com? Elsősorban azért, mert napjainkban egy termék versenyképességét már nem csak az egyedisége határozza meg, hanem inkább az adott termék internetes fellelhetősége. Hiába a fizikai távolság, az internet mindent és mindenkit összeköt. Ma már a világ egyik legtermészetesebb dolga, hogy az internetes piactereken keresztül mindössze pár kattintással rendelhetünk meg a világ bármely tájáról szinte bármit. Az előrejelzések szerint az e-kereskedelem a következő öt évben több változást fog hozni a világba, mint amennyinek az elmúlt száz évben összesen tanúi lehettünk. Megállás nélkül születnek az újabbnál újabb lehetőségek és cserélődnek le a hagyományos kereskedelmi megoldások, amelyekkel a termelőknek is lépést kell tartaniuk, ha életben szeretnének maradni.

kepkivagas76.jpg
Míg a hagyományos kereskedések egyre kevesebb forgalmat generálnak, amely sokukat kényszeríti bezárásra, addig az e-kereskedelem jelenti a kereskedelem következő evolúciós állomását. Ahogyan pedig a modern technológiák és különböző okoseszközök még jobban a mindennapjaink szerves részeivé válnak, úgy alakítja át az e-kereskedelem a fogyasztók vásárlási szokásait is. Az egyre szélesebb termékkínálat, a jobb árak és az extra kényelem minden eddiginél fontosabbá vált a vásárlók számára.

pexels-photo-264537.jpeg
Szolgáltatásunk megjelenésének másik oka a külföldről importált zöldségek és gyümölcsök túlságosan nagy jelenléte a hazai boltokban. Ezzel szembemenően, a Zöldséges.com közvetlenül a magyar gazdák és azon vásárlók számára jött létre, akik – velünk együtt –, büszkén hisznek a hazai termesztésű mezőgazdasági termékek értékében. Ehhez pedig egy olyan internetes piacteret biztosít, ahol bárki meghirdetheti termékeit és közvetlenül a fogyasztónak adhatja el azokat, melynek hatására lényegesen lerövidül a termékek útja a termelő és a vásárló között. Így a hazai termelők korrekt, felvásárlási áron felül értékesíthetik a termékeiket, a fogyasztók pedig elsőkézből jutnak frissen termesztett magyar mezőgazdasági termékekhez.

healthy-vegetables-restaurant-nature.jpg
Érdemes akár már a fán befotózni a gyümölcsöt és feltölteni a Zöldséges.com-ra? Naná, hogy érdemes. A kérdés nem ez. Az igazi kérdés: le tudjuk-e szedni addig, amíg megveszik az összeset?

tech blog vásárlás magyar gazdaság zöld piac gasztro egészség innováció startup technológia webshop kereskedelem zöldséges gastro zöldségek gyümölcsök egészséges életmód fenntarthatóság mutimiteszel azöldséges

2019\04\11

A függőleges kertészet lenne a megoldás?

Az emberiség fennállása óta sokféle termesztési módszert láthattunk már a mezőgazdaságban. Ilyenek például az árasztásos és az öntözéses földművelés, illetve a vetésforgó bevezetése. De mi a helyzet a függőleges kertekkel, amelyek nem csak annyiban merülnek ki, hogy a haszonnövények egymás felett nőhetnek, de még adott esetben a kertet is dekoratívvá teszik? Ennek jártunk most utána.

 maler_der_grabkammer_des_sennudem_001.jpg

Az előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-re elérheti a 9.7 milliárdot, amely adatra felbuzdulva a Világbank olyan innovációkra sarkallja az egyes kontinensek társadalmait, amelyek hosszútávon biztosítják majd bolygónk lakosságának élelmiszer-ellátást. Az egyik ilyen egyre többet tárgyalt opció a vertikális, vagy ha úgy tetszik, függőleges termesztés.


hydroponic_vertical_farm.jpg

A koncepció szerint a haszonnövények hatalmas épületekben teremnének, amelyek több méter magas falai növényekkel lennének beborítva, a világítást pedig LED fényforrások biztosítanák. A szóban forgó épületek tulajdonképpen beltéri termőföldekként szolgálnának a városokon belül, közel a fogyasztókhoz. Kicsit utópisztikusan hangzik, nem?


vertical_farm2.jpg

Az elgondolás támogatói szerint a koncepció olyan előnyökkel jár, mint a peszticidektől (növényvédő szerek) mentes növények biztosítása, a kényesebb termelési feltételeket igénylő növények termesztésének megkönnyítése, valamint a hosszútávú fenntarthatóság.

 9466281226_6eba2b207d_b.jpg

Az iparág egyik vezető vállalatának vezérigazgatója szerint abból kifolyólag, hogy a Föld egyes szegletei más és más időjárási viszonyoknak, valamint napsütésnek vannak kitéve, komoly korlátokat szab a mezőgazdasági termelésnek. Ennek eredményeképpen nagyon sok ország szorul rá, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket külföldről importáljon, amelyeknek a hosszú repülő- és kamionutakat figyelembe véve esetenként kérdéses lehet az állaga és minősége.

 7154331521_6120725f0a_b.jpg

Azonban a felsorolt előnyök mellett megjelennek olyan hátráltató tényezők is, mint például az épületek magas fenntartási költségeiből eredő árnövekedés a termékek esetében, amely nem feltétlenül kedvező a háztartások számára. És akkor még nem is beszéltünk a berendezések hatalmas energiaéhségéről, amely környezetvédelmi szempontból nézve igen csak kulcskérdés. Ha pedig a technikai tényektől szeretnénk elvonatkoztatni és elvi szempontból nézni a dolgot, akkor gondolom, sokan egyetérthetünk abban, hogy kevés dolog tud versenyezni a természetes közegben keletkezett, napsütötte, frissen aratott mezőgazdasági termékek adta életérzéssel, amely még a rohamos technológiai fejlődések mellett is egy örökérvényű tradíció.

 pexels-photo-325944.jpeg

A vertikálisan termesztett haszonnövények koncepciója kétség kívül érdekes, azonban jelenlegi formáját tekintve még sokat kell rá várni, amíg a városokat ellepik az említett növénytermesztő épületek. Kisebb formában azonban most is népszerű trendnek mutatkozik az egyéni háztartások kertjeiben vagy erkélyein. Addig pedig továbbra is élvezzük és értékeljük a friss, természetes mezőgazdasági termékeket.

19701007_db2ad1d2b375ee2073be3b270325ef7b_wm.jpg

blog jövő zöld gasztro egészség garden mezőgazdaság kert zöldséges fittness gyümölcsök fenntartható fejlődés farm fenntarthatóság Föld mutimiteszel azöldséges