A Zöldséges

2020\01\20

(Mező)gazdálkodj okosan!

Okostelefonok, okosórák, okosautók, okosvilág. Kétség sem férhet hozzá, hogy napjainkra szinte már nem is maradt olyan szolgáltatás vagy gazdasági szektor, amelyik ne állt volna át valamilyen szinten internetalapú működésre. De vajon mi a helyzet a mezőgazdasággal?

Person Holding Smartphone Showing Cloudy Sky

A mezőgazdasági termelés számára elérhető földterület 2013 és 2015 között 0,7% -kal csökkent az Európai Unión belül. Ha az EU ki akarja terjeszteni vagy fenntartani a jelenlegi élelmiszer-termelését, növelnie kell termelékenységét és hatékonyságát anélkül, hogy azzal további terhet róna a környezetre. A következő időszak filozófiája pedig akár lehetne az is, hogy termeljünk többet kevesebbel!

De mi is valójában az okosgazdálkodás?

Top View of Green Field

Az okos gazdálkodás a mezőgazdaságban olyan termelési koncepció, amely modern technológiát alkalmaz a mezőgazdasági termékek mennyiségének és minőségének növelésére. A 21. század gazdái számára már adott a GPS-alapú hozzáférés, a talajvizsgálatok, az adatmenedzsment, mindez a legmodernebb okoseszközök felhasználásával. Az egyes szántóföldek közötti eltérések pontos mérésével és a stratégia ennek megfelelő adaptálásával a mezőgazdasági termelők jelentősen növelhetik a peszticidek és műtrágyák hatékonyságát, valamint szelektívebben is használhatják azokat. Hasonlóképpen, az okos gazdálkodási technikák alkalmazásával a gazdák jobban figyelemmel kísérhetik az egyes állatok igényeit, majd ennek megfelelően módosíthatják táplálkozásukat, ezáltal megelőzve a betegségeket és javítva az állatállomány általános egészségét.

A tudás és a tőke nélkülözhetetlen minden újításhoz, az új mezőgazdasági technológiák pedig egyre több szakmai készséget igényelnek. A mezőgazdasági termelő manapság nemcsak a mezőgazdaság iránti szenvedélyt képviseli, hanem jogi szakértő, részmunkaidős elemző, közgazdász és könyvelő (a mezőgazdasági termékek értékesítése könyvviteli ismeretekre, valamint a piaci láncok és az áringadozások alapos ismeretére vonatkozik).

Ezenkívül az okosgazdálkodás tőkét igényel, azonban ez igen széles skálán értendő és mindenki maga döntheti el, hogy pontosan mire van szüksége, így szerencsére számos lehetőség áll rendelkezésre. Az alacsony tőkebefektetést jelentő okostelefonos alkalmazások használatától kezdve, amely nyomon követi az állatállományát, a komolyabb mértékű tőkét igénylő automata kombájnig meglehetősen széles a spektrum, így elég könnyen skálázhatók a kiadások.

nevtelen-11.png

Az EU jelenleg az intelligens gazdálkodás megvalósítását és fejlesztését támogatja sokféle politikán keresztül, pint például a közös agrárpolitika, regionális politika, környezetvédelem, élelmiszer-biztonsági intézkedések, versenypolitika és a különböző innovációs technológiák.

Ugyanilyen intenzitással fejlődik a mezőgazdasági értékesítési megoldásokat segíti okosipar. Kiváló példa erre a magyar fejlesztésű Zöldséges.com, amely egyedülálló módon közvetlenül kapcsolja össze a termelőt a fogyasztóval. Ennek eredményeképpen a mezőgazdasági termelők számára is megadatik a lehetőség a versenyképes árszabásra, ugyanis az ellátásilánc lerövidülésével kiesnek a képből a köztes értékesítők.

Fogyasztói oldalról pedig a nagyközönség számára is elérhetővé válnak a természetes és bio alapú mezőgazdasági termékek, így a külföldről beáramló fogyasztási cikkek és adott esetben génmódosított termékek száma is csökkenhet.

Photo of Green Field Near Mountains

Tekintve, hogy a 2019-es magyar mezőgazdasági jelentések alapján a megkérdezett gazdálkodók 72 százaléka a gazdaság középtávon való fejlesztésében gondolkodik, és több, mint kétharmada birtokának technikai és technológiai fejlesztését tűzte ki célul, érzékelhető a hajlandóság és nyitottság a változásokra.

A jövőbeni fenntarthatóság érdekében pedig hosszútávon kibontakozóban lehet egy olyan mezőgazdasági kereskedelmi modell, ahol a kereslet, vagyis az adott esetben beérkező rendelések határozzák meg a kínálatot olyan értelemben, hogy ami egyszer leszüretelésre kerül, az utána egyenes úton jut el a fogyasztóhoz, így látványosan csökkentve az eladatlan, pocsékba menő termékek szemétbe dobását.

Kétséget kizáróan egy új időszámítás kezdetén állunk, ahol egyre hangsúlyosabbá válik a mezőgazdaság és az informatika összefonódása. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a precíziós gazdálkodás és a mesterséges intelligencia látványos térhódítása az agrárszektorban. A változás elkerülhetetlen, és hogy mit hozhat a számunkra, csak is attól függ, hogy továbbra is ragaszkodunk a megrögzött eszméinkhez, vagy az innovációs lehetőségeket kihasználva lépést tartunk a korral egy tisztább, fentarthatóbb és korszerűbb jövő felé.

tech blog vásárlás magyar zöld piac gasztro egészség okos technológia mezőgazdaság webshop kert zöldséges megelőzés zöldségek gyümölcsök egészséges életmód fenntartható fejlődés fenntarthatóság újkezdet közösségi kert mutimiteszel azöldséges

2020\01\06

Így diétázz az ünnepek után!

A diéta megtartása az ünnepi időszakban rendkívül nagy kihívás. Bármerre is nézünk, mindenhol csak igazi vágykeltő finomságokkal találjuk szembe magunkat. Azonban a január eljöttével itt az ideje, hogy a szebbnél szebb színekben pompázó karácsonyi égőket felváltsa talán az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom: a diéta! Ennek alkalmából összegyűjtöttünk öt jó tanácsot, amelyek betartásával frissen, fürgén, egészségesen indulhattok neki az új évtizednek!

1. Fogyassz meleg vizet!

Woman Drinking Water

A meleg víz ivása az egyik legjobb folyadékbeviteli módszer, amely az ünnepi időszakot követően segít visszanyerni testünk ideális súlyát. A megfelelő mennyiségi meleg bevitele a szervezetbe számos egészségügyi és fogyási előnnyel jár, ugyanis amellett, hogy nem tartalmaz szükségtelen kalóriát, fokozhatja az anyagcserét is. A megfelelő eredmény elérése érdekében javasoljuk, hogy egy pohár melegvízbe csepegtess néhány csepp citromlevet. Így szervezeted kiszivárogtathatja különféle toxinokat és elindítja az anyagcserét is.

2. Felejtsd el a forró csokit!

Chocolate in Mug

Hangozzon ez akármilyen könyörtelenül is, a forró csoki sajnos a legrosszabb ital, amelyet a diéta ideje alatt csak fogyaszthatunk, ugyanis tele van kifejezetten nehezen elégethető kalóriákkal. A karácsony utáni súlycsökkentés érdekében tehát egy időre tartózkodnunk kell a forró csokoládétól, hogy szervezetünk anyagcseréjének elősegítésével minél hatékonyabban segíthessük elő ideális súlyunk visszanyerését. Ehelyett érdemes inkább alacsony kalóriatartalmú meleg italt választanunk. Ilyen például a meleg víz fahéjjal, sáfránnyal tejjel, fekete borssal vagy kurkuma tejjel.

3. Csak semmi alkohol!

Empty wine bottle

Az ünnepi szezon idején sokunkkal előfordulhat, hogy kicsit többször koccintunk, mint amennyit a hétköznapok során megszoktunk. Azonban a karácsony és az újév utáni méregtelenítés idején érdemes egy kis szünetet adnunk a májunknak, és egy kis időre mellőzni az alkoholfogyasztást a szokásaink közül. A túlzott alkoholfogyasztás látványos súlygyarapodást idézhet elő, mivel sokban befolyásolja az étkezési szokásainkat. Ezen felül számos koktél magas kalóriatartalmú keverőket és cukros szirupokat tartalmaz, tehát a fogyókúrás időszak alatt erősen javasolt erre is ügyelni.

4. Étkezz a nap elején!

Macro Photography of Grass With Water Dew

Az ünnepek alatt sokan szeretjük száműzni a hálószobánkból a vekkert és kicsit tovább aludni, mint ameddig a hétköznapokban szoktunk. A kielégítő mennyiségű alvásnak kétségkívül megvannak az előnyei, azonban hosszútávon a sokáig alvás felboríthatja az étkezési szokásainkat és hatással lehet a biológiai óránkra is. A téli súlycsökkentéshez érdekében tehát javasolt erőfeszítéseket tennünk a nap korai szakaszaiban történő étkezésre. Ennek tekintetében érdemes kifejezetten tartózkodni a késői órákban történő nassolástól és a magas kalória- vagy szénhidráttartalmú ételektől.

Ehelyett azt javasoljuk, hogy minden főétkezés legyen meg este hétig bezárólag, hogy serkenhessen az emésztés és csökkenhessen testünk súlya.

Szintén járató út lehet, ha befejezzük a vacsorát este hét óra előtt, majd előkészítünk egy maroknyi mandulát vagy valamilyen alacsony kalóriatartalmú levest arra az esetre, ha az éjszakai órákban mégis ránk törne az éhség.

5. Zöldség és gyümölcs minden mennyiségben!

Variety Of Vegetables On Display

Az ünnepek után sokunknak különösen nehéz lehet visszaszökkenni a hétköznapi, némileg konszolidáltabb étkezésbe.

A fogyni vágyok számára az a legideálisabb, ha alacsony kalóriatartalmú ételekkel nyerik el a teltség érzetet, ráadásul mindezt úgy, hogy vitaminokat és juttatnak a szervezetükbe. Erre pedig nincsi is jobb megoldás, mint a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása.

Érdemes készleteket előkészíteni alacsony kalóriatartalmú és negatív kalóriatartalmú zöldségekből, majd beépíteni őket étkezésükbe annak érdekében, hogy hosszabb legyen meg a teltség érzetünk.

Sok fogyókúrázó számára nehéz lehet az ünnepi súly leadása, ezért fontos reális célokat kitűzni magunk elé. Éppen ezért utolsó és egyben legfontosabb tanácsunk az, hogy reális célokat tűzzünk ki. Ügyelj arra, hogy rendszeresen ellenőrizd a testsúlyodat, vigyázz a naponta fogyasztott kalóriaszámra, és ha a helyzet úgy hozza, mérsékelten is élveztheted az ünnepi csemegéket.

blog reggeli magyar zöld piac gasztro egészség reggel fogyókúra diéta újév mezőgazdaság vitamin kert zöldséges zöldségek január vegetáriánus 2020 gyümölcsök egészséges életmód fogadalom fenntartható fejlődés fenntarthatóság vitaminhiány mutimiteszel szezonjavan azöldséges

2019\12\16

Az édesburgonya 6 meglepő előnye

Az édesburgonya egy olyan édes, keményítőtartalmú gyökérzöldség, amelyet világszerte termesztenek. Különböző méretben és színben kapható - beleértve a narancssárgát, a fehéret és a lilát, valamint bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostban. És akkor még nem is említettük, hogy számos egészségügyi előnyt kínál, ráadásul könnyen beiktatható az étrendedbe is. Íme tehát az édesburgonya 6 meglepő egészségügyi előnye!

Yam, Chips, Potato, Sweet Potato Chips, Healthy, Snack

1. Rendkívül tápláló

Az édesburgonya kiváló rost-, vitamin- és ásványi anyagforrás. Egy csészényi adag (200 gramm) a következőket tartalmazza:

Kalória: 180

Szénhidrát: 41,4 gramm

Fehérje: 4 gramm

Zsír: 0,3 gramm

Rost: 6,6 gramm

A-vitamin: a napi érték 769% -a

C-vitamin: a napi érték 65% -a

Mangán: a napi érték 50% -a

B6-vitamin: a napi érték 29% -a

Kálium: a napi érték 27% -a

Pantoténsav: a napi érték 18% -a

Réz: a napi érték 16% -a

Niacin: a napi érték 15% -a

Ezen túlmenően, az édesburgonya - különösen a narancs és a lila fajták - gazdag antioxidáns forrás, amely megvédik a testet a szabad gyököktől. Ezek olyan instabil molekulák, amelyek károsíthatják a DNS-t és kiválthatnak akár gyulladást is! A szabad gyökök káros hatása olyan krónikus betegségekkel kapcsolatos, mint a rák, a szívbetegségek, valamint gyrsítják az öregedési folyamatokat is. Éppen ezért az antioxidánsban gazdag ételek fogyasztása előnyös az egészségünk számára.

Slice Sweet Potato

2. Elősegíti a belek egészségét

Az édesburgonya rostjai és antioxidánsai előnyösek a bél egészsége szempontjából. Az édesburgonya kétféle rostot tartalmaz: oldhatót és oldhatatlant. Az emberi test azonban nem képes egyik típus emésztésére sem. Éppen ezért a rost az emésztőrendszerben marad, ezzel különféle egészségügyi előnyöket szolgáltatva a beleknek.

Bizonyos típusú oldható rostok – ismertebb nevükön viszkózus szálak - felszívják a vizet és lágyítják a székletét.

Bizonyos oldódó és oldhatatlan rostot a vastagbélben levő baktériumok is fermentálhatnak, így rövid szénláncú zsírsavaknak nevezett vegyületeket hoznak létre, amelyek táplálják a bél sejtjeit, amelyek ennek hatására egészségesek és erősek maradnak.

A naponta 20–33 grammos rosttartalmú étrend az idők során összefügésbe került a vastagbélrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával és a rendszeresebb bélmozgásokkal.

Az édesburgonyában levő antioxidánsok szintén jótékony hatással lehetnek a bélre. Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a lila édesburgonya antioxidánsai elősegítik az egészséges bélbaktériumok szaporodását, beleértve bizonyos Bifidobacterium és Lactobacillus fajokét is. Az ilyen típusú baktériumok nagyobb mennyiségben való jelenléte javítja a belek egészségét és az olyan állapotok kockázatát is lecsökkenti, mint az irritábilis bél szindróma és a fertőző hasmenés.

Fries and Dipping Sauce

3. Segíthet a rák elleni küzdelemben

Az édesburgonya különféle antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik bizonyos típusú rákok ellen a védelmet. Az antocianinokról – amelyek a lila édesburgonyában található antioxidánsok egy csoportja - kimutatták, hogy lassítják bizonyos típusú rákos sejtek növekedését, ideértve a hólyag, a vastagbél, a gyomor és az emlőt érintő daganattípusokat is.

Laboratóriumi tesztek során a lila édesburgonyában gazdag étrenddel rendelkező egereknél alacsonyabb volt a korai stádiumú vastagbélrák aránya - ami arra utal, hogy a burgonyában lévő antocianinok védőhatást váltanak ki.

Yam, Potato, Sweet Potato, Eat, Healthy, Tasty, Food

4. Elősegíti az egészséges látást

Az édesburgonya hihetetlenül gazdag béta-karotinban, vagyis abban az antioxidánsban, amely felelős az élénk narancsszínért.

Valójában egy csészényi (200 gramm) sült narancssárga édesburgonya bőrrel több mint hétszerese van jelen annak a béta-karotinnak a mennyiségnek, amelyre az átlagos felnőttnek naponta szüksége van.

A béta-karotin a szervezetben átalakul A-vitaminná, és a szemünk fényérzékelő receptorokra van jótékony hatással.

A súlyos A-vitamin-hiány aggodalomra ad okot a fejlődő országokban, és egy speciális vaksághoz vezethet, vagyis az úgynevezett xerophthalmia-hoz. A béta-karotinban gazdag ételek, például a narancssárga húsú édesburgonya fogyasztása segíthet megakadályozni ennek megakadályozni ennek kialakulását.

Potatoe, Potatoes, Potato, Sweet, Vegetarian, Meal

5. Javíthatja az agyműködését

A lila édesburgonya fogyasztása javíthatja az agy működését. Állatkísérletek kimutatták, hogy a lila édesburgonyban található antocianinok megvédik az agyat a gyulladást azáltal, hogy csökkentik a gyulladások és szabad gyökök károsodásának esélyét.

Ugyan nem végeztek vizsgálatokat ezeknek a hatásoknak az emberekben való tesztelésére, de általában a gyümölcs-, zöldség- és antioxidánsokban gazdag étrend 13% -kal alacsonyabb mentális hanyatlás és demencia kockázattal jár.

Sweet Potato, Red Purple, Pile Up, Fruit, Seiyu Ltd

6. Erősíti az immunrendszert

A narancs húsú édesburgonya az egyik leggazdagabb természetes forrása a béta-karotinnak, vagyis egy növényi alapú vegyületnek, amely testünkben A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin kritikus jelentőségű az egészséges immunrendszer szempontjából, valamint csökkenti a vérszegénység kialakulásának valószínűségét.

Mindemellett pedig kulcsfontosságú az egészséges nyálkahártyák fenntartásában is, különösen a bél nyálkahártyájában.

Tanulmányok kimutatták, hogy az A-vitamin hiány növeli a bélgyulladás valószínűségét és csökkenti immunrendszerünk azon képességét, hogy megfelelően reagáljon az esetleges veszélyekre.

Vegetable, Red, Sweet Potato, Food, Garden, Cooking

Hogyan adhatjuk hozzá az étrendjükhöz?

Az édes burgonyát nagyon könnyű felvenni az étrendbe.

Élvezhetjük a bőrrel vagy anélkül, és süthető, főzhető, sült, pirított, párolt vagy serpenyős formában is.

Az édesburgonya élvezésének néhány népszerű módja a következő:

 • Édesburgonya chips: Hámozott, vékonyra szeletelt, sült vagy pirított.
 • Édesburgonya krumpli: Hámozva, ékre vagy gyufaszálra vágva, sütve vagy pirítva.
 • Édesburgonya pirítós: Vágjuk vékony szeletekre, pirítsuk meg, majd tetejére tegyük olyan összetevőket, mint dióvaj vagy avokádó.
 • Édesburgonyapüré: Hámozva, főzve, tejjel és fűszerezéssel megtörve.
 • Sült édesburgonya: Egészben süssük ki a kemencében, amíg a ropogós nem lesz.

Sweet Potato, Potatoes, Nutrition, Food, Sweet Potatoes

Összegzés

Az édesburgonya tápanyag-sűrű gyökérzöldség, különféle színben kapható. Kiemelkedő rost- és antioxidáns tartalma, amelyek megvédik a testét a szabad gyökök káros hatásaitól, és elősegítik az egészséges belet és az agy működését.

Hihetetlenül gazdag a béta-karotinban, amely A-vitaminvá alakul át, hogy támogassa a jó látást és az immunrendszert.

Az édesburgonya sokoldalú és édes, ízletes ételekben elkészíthető, így kivételes szénhidrát bevitelilehetőséget kínál a legtöbb ember számára.

burgonya blog magyar zöld piac gasztro egészség mezőgazdaság vitamin kert zöldséges megelőzés zöldségek gyümölcsök egészséges életmód édesburgonya fenntartható fejlődés fenntarthatóság vitaminhiány közösségi kert mutimiteszel szezonjavan azöldséges

2019\12\09

Az élelemhez való jog

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1948-ban határozott úgy, hogy minden év december 10-ét kinevezi az emberi jogok világnapjának. Ezen a jeles napon rendszerint magas szintű politikai konferenciákat és találkozókat, illetve az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó kulturális rendezvényeket és kiállításokat szerveznek világszerte. Ezen alkalom apropója kapcsán úgy gondoltuk, hogy megismertetünk veletek egy másik érdekességet is, ami nem más, mint az élelemhez való jog. De vajon mi is ez pontosan?

Mindenkinek joga van ételhez. Az élelemhez való jog elengedhetetlen az emberi méltóságteljes élethez, akárcsak az egészséghez és az élethez fűződő jogok megvalósításához. Az étel nem csak a túlélés szempontjából fontos, hanem az ember fizikai és mentális képességeinek teljes fejlesztése szempontjából is.

Image result for the right to food

A nemzetközi együttműködés révén a világ egyes államai kötelesek az élelmiszerek előállítására, megőrzésére és elosztására vonatkozó intézkedések széles skáláját kidolgozni annak biztosítása érdekében, hogy mindenki elegendő élelemhez férhessen hozzá. Az élelemhez való jog gyakorlásakor figyelmet kell fordítani az olyan koncepciókra is, mint az élelmezésbiztonság (az élelmiszerekhez való hozzáférés fenntarthatósága mind a jelenlegi, mind a jövő generációinak számára) és az élelmiszer-szuverenitás (az emberek joga a saját élelmiszer- és mezőgazdasági rendszerük meghatározására). Az élelemhez való jog nem korlátozódik csupán arra, hogy csak bizonyos mennyiségű kalóriát és szükséges tápanyagot tartalmazzon az étrendben. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek fizikai és gazdasági hozzáféréssel kell rendelkeznie az élelmiszerekhez vagy az előállításukhoz szükséges eszközökhöz.

Image result for the right to food

Az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Bizottsága általános megjegyzésében 12 részletes útmutatást adott a világ államainak számára a megfelelő ételek tiszteletben tartása, védelme és teljesítése iránti kötelezettségeikkel kapcsolatban. Az EGSZB azt is megjegyezte, hogy a jog a következő, egymással összefüggő és alapvető jellemzőket tartalmazza:

Minőség: A fogyasztási célból rendelkezésre álló ételeknek megfelelőnek kell lenniük az adott állam társadalmi, gazdasági, kulturális és környezeti adottságainak tekintetében.

Elérhetőség: Mindenki adottnak kell lennie a lehetőségnek, hogy elegendő, minőségi ételt szerezhessen be akár vásárlás során, akár közvetlenül a földből és más természeti erőforrásokból. Az étrendnek tartalmaznia kell az egészséges élethez és a fiziológiai igényekhez szükséges tápanyagok keverékét az egész életciklus során.

Megközelíthetőség: Az élelmiszer árának olyan szinten kell lennie, hogy az ne veszélyeztesse más alapvető igények kielégítését. A fizikai hozzáférhetőség azt jelenti, hogy mindenkinek hozzáférést kell biztosítani az ételhez, különösen a kiszolgáltatott csoportok számára, mint például a gyermekek, a fogyatékossággal élők, az idősek és a természeti katasztrófák vagy konfliktusok által sújtott csoportok.

Fenntarthatóság: Az államoknak a megfelelő intézkedések kidolgozásával és a magánszereplők szabályozásával gondoskodniuk kell arról, hogy az élelmiszereket, a földet vagy a természeti erőforrásokat befolyásoló gyakorlatok ne veszélyeztessék az élelmiszerek hosszú távú elérhetőségét és hozzáférhetőségét.

A felsorolt szemponton különösen érdekesek az internetes kereskedelem szempontjából. Napjainkban pontosan azt a kort éljük, ahol minden eddiginél meghatározóbb jelentősége van a fenntarthatóságnak és a megfelelő árukészletnek-, illetve minőségnek. Földünk erőforrásai egyre végesebbek, éppen ezért nem tehetjük meg azt sem, hogy a végletekig kiszipolyozzuk azokat. Az ételhez való jogra vonatkozóan pedig mindannyiunkat megillet a megfelelő minőségű és eredetű étel, kiváltképp a zöldséges és gyümölcsök terén, ahol a különféle génmódosított és kétes forrásból származó termékek valósággal letarolták a piacot. Az olyan felületek például, mint a magyar fejlesztésű Zöldséges.com egy olyan kezdeményezés első hírnökei, amely később az egész világ szempontjából kulcsfontosságú lesz. Ez pedig nem más, mint a megfelelő keresleti oldal biztosítása minden mezőgazdasági termelő számára, a fogyasztóknak pedig egy biztos forrás a hazai termelésű bio termékekhez.

blog vásárlás magyar piac gasztro egészség technológia mezőgazdaság webshop kert zöldséges megelőzés zöldségek világnap gyümölcsök egészséges életmód fenntartható fejlődés mutimiteszel azöldséges

2019\12\02

Kávé helyett cikória?

Annak ellenére, hogy már kétszáz éve ismerjük, a cikória kávé csak az utóbbi időben szerzett csak igazán népszerűséget. Íme egy forró innivaló, amely ízben hasonlít a kávéhoz, azonban kávébab helyett pörkölt cikóriagyökérből készül. Egyre népszerűbb azok körében, akik próbálják mérsékelni a napi koffein bevitelüket, valamint olyan pozitív hatásai is lehetnek az egészségre, mint a gyulladások és a vércukorszint csökkentése, valamint az emésztés javítása. Azonban a cikória kávénak lehetnek akár mellékhatásai is. Mai bejegyzésünkben annak járunk utána, hogy vajon jó-e Neked a cikória kávé.

Happy Coffee

Mi is egyáltalán a cikória kávé?

Chicory, Flowers, Wildflowers, Blue, Summer, Vegetation

A cikória kávé egy olyan ital, amely a cikória növény gyökereiből készül, némi pörkölés után. A cikória pedig nem más, mint a pitypangcsalád virágos növényeinek egyik meghatározó tagja, amelyet kemény, szőrös szár, világos lila virágok és levelek jellemeznek, amelyeket általában salátákban szoktunk használni.

A cikória kávé ízre meglehetősen emlékeztet a kávéra, azonban jellemzi egyfajta fás, diósabb aroma. Habár a cikória kávé eredete még nem teljesen tisztázott, a jelek arra utalnak, hogy története az 1800-as évek Franciaországába nyúlik vissza, amikoris igen nagy volt a kávéhiány. Így annak helyettesítésének céljával az emberek elkezdték cikóriagyökérrel keverni forró italaikat, hogy a kávézást illúzióját keltsék.

Sok-sok évvel később, az amerikai polgárháború idején is népszerűséget szerzett magának a cikória, amikoris igen nagy kávé hiány volt New Orleans-ben, amelynek kikötőit blokád alá vette a haditengerészet, ezzel korlátozva a kávé és egyéb importtermékek behozatalát.

Napjainkban a cikória kávé nagyon sok helyen jelen van a világ különböző pontjain, és gyakran használják egy kellemes, koffeinmentes kávé alternatívaként.

A cikóriagyökér tápanyagai

Chicory, Chicory Toasted, Substitute, Coffee, Drinks

Értelemszerűen a cikóriagyökér kulcsfontosságú alkotóeleme a cikória kávénak. Hogy elkészítsük, a nyers gyökeret előbb le kell darálnunk, megpörkölnünk, majd pedig lefőznünk.

Habár az arányok elkészítés szerint változhatnak, alapvetően ajánlott adagonként két kávéskanálnyi (kb. 11 gramm) cikória gyökeret felhasználnunk egy kávéscsészényi vízben.

Egy nyers cikóriagyökér (kb. 60 gramm) a következő tápanyagokat tartalmazza:

 • Kalória: 44
 • Fehérje: 0,8 gramm
 • Szénhidrát: 10,5 gramm
 • Zsír: 0,1 gramm
 • Rost: 0,9 gramm
 • Mangán
 • B6-vitamin
 • Kálium
 • C-vitamin
 • Foszfor
 • Folát

A cikóriagyökér emellett pedig még kiváló inulin forrás is, amely egy olyan prebiotikus rost, amely elősegíti a fogyást és a bélrendszer megfelelő működését. Ezenfelül tartalmaz még néhány mangánelemet és B6-vitamint, ez a két tápanyag pedig igazoltan jó hatással van az agyra. Ne feledd azonban, hogy az említett tápanyagok mennyiségének valójában csak a töredéke jelenik meg a cikória kávéban, ugyanis magába a kávéba viszonylag kevés jut a növény gyökeréből.

Javíthatja az emésztést

Image result for chicory coffee

A cikóriagyökér egy kiváló rostforrás is, amely javíthatja az emésztőrendszer számos szempontját. Segíthet javítani a bél mikrobiómjának egészségét, amelyről úgy gondolják, hogy erős hatással van az altalános egészségre és állapotra. Ennek oka az, hogy a cikória inulinszálat tartalmaz, vagyis egy olyan prebiotikumot, amely elősegíti a jótékony baktériumok növekedését a bélben. Számos tanulmány kimutatta, hogy az inulinnal történő kiegészítés növelheti az egészséges baktériumok bizonyos törzseinek koncentrációját a vastagbélben, valamint, hogy a cikória hozzájárulhat a bélműködés javításához és a székrekedés csökkentéséhez.

Egy nemrégiben végzett vizsgálatban sorána megállapítást nyert, hogy a cikória kávé növeli a széklet gyakoriságát és lágyságát azon fogyasztók esetében, akik székrekedéssel küzdenek.

Egy másik tanulmány során pedig az is bebizonyosodott, hogy a cikória fogyasztása jótékony hatással lehet az idős korból eredő vizelési nehézségekre.

A cikória kávé csökkentheti a vércukorszintet

Person Holding Black Tube

A cikória gyöke inulint tartalmaz, azaz egy olyan rostfajtát, amelyről kimutatták, hogy segíti a vércukorszint szabályozását mind az emberekben, mind az állatokban végzett vizsgálatok során.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat során cukorbeteg patkányokat kezeltek a cikóriában található inulinnal, melynek eredményeképpen megállapították, hogy az inulin valóban elősegítette a vércukorszint csökkentését, valamint javította a szénhidrátok metabolizmusának módját is.

Noha a cikória-inulin vércukorszint-hatására vonatkozó kutatások korlátozottak, számos más tanulmány kimutatta, hogy az inulin jótékony hatással lehet a vércukorszintre és az inzulinrezisztenciára.

Az inzulin pedig az a hormon, amely szállítja a cukrot a vérből az izmokba és a szövetekbe, ahol azt később „üzemanyagként” használja fel a test. Az inzulinrezisztencia pedig az az eset, amely hosszú ideig magas szintű inzulinnal jelentkezik, melyek következtében csökkentve ennek a hormonnak a hatékonyságát, és magas vércukorszintet eredményezve.

A legtöbb vizsgálat azonban inkább az inulinra, mint a cikóriara koncentrál. További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy maga a cikória kávé milyen hatással lehet a vércukorszintre.

Segíthet a gyulladások csökkentésében

Flower, Wildflower, Blue, Chicory, Blossom, Nature

Habár a gyulladás normális immunrendszeri válasz, a krónikus gyulladásról úgy gondolják, hogy hozzájárul az olyan állapotokhoz, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák. Néhány állatkísérlet szerint a cikóriagyökér gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A jelenleg fellelhető kutatások jelentős része állatkísérletekre korlátozódik. Ennek tekintetében további vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy a cikória gyökerei hogyan befolyásolhatják az emberi szervezetben előforduló gyulladásokat.

A cikória kávé koffeinmentes

Coffee Cup, Coffee, Cup, Coffee Beans, Ecg, Coffee Foam

A cikória kávé kiváló módja lehet a koffeinbevitel csökkentésének. A hagyományos kávét pörkölt, őrölt és kávéra főzött kávébabból készítik. Egy tipikus kávéscsésze körülbelül 95 milligramm koffeint tartalmaz, bár ez számos tényezőtől függően változhat. Ilyen lehet a felhasznált kávébab fajtája, adagolása és a pörkölt kávé típusa.

A nagy mennyiségű koffein fogyasztása pedig olyan mellékhatásokkal jár, mint az émelygés, szorongás, szívdobogás, nyugtalanság és álmatlanság.

Másrészt a cikóriagyökér természetéből adódóan koffeinmentes. Ezért a cikória kávé kiváló kávéhelyettesítő lehet azok számára, akik csökkenti kívánják a napi koffeinbevitelüket.

Egyesek hozzáadják a cikóriagyökérét a forró vízhez, így egy abszolút koffeinmentes italhoz jutnak, míg mások kis mennyiséget kevernek a hagyományos kávéjukba, hogy egy mérsékeltebb koffeintartalmú kávét kapjanak.

Nem való mindenkinek

White Dandelion Flower Shallow Focus Photography

Habár a cikória kávé számos egészségügyi előnnyel jár, mégsem való mindenkinek. A cikória néhányaknál akár allergiás reakciót is kiválthat, ezzel fájdalmat, duzzanatot és bizsergést okozva a szájban.

A parlagfűre vagy pollenére allergiás embereknek úgyszintént kerülniük kell a cikóriát a negatív mellékhatások elkerülése érdekében. Ha a cikória kávé fogyasztása után negatív tünetek jelentkeznek, azonnal hagyd abba használatát, és fordulj orvoshoz.

Ezenkívül a cikóriakávé nem ajánlott várandós hölgyek számára sem, mivel a cikóriaról bebizonyosodott, hogy vetélést és menstruációs vérzést vált ki.

Érdemes kipróbálnod?

Person Performing Coffee Art

A cikória kávé számos egészségügyi előnnyel járhat, és helyettesítheti a kávét, ha csökkenteni kívánod a napi koffeinbeviteledet. Viszont a cikória kávé hatásaira vonatkozóan korlátozott mennyiségű kutatás készült, és nincs érdemi bizonyíték arra, hogy ez ténylegesen jobb lenne, mint a szokásos kávé vagy, hogy kompetens alternatívája lenne-e annak.

Azonban, ha szereted az ízét, és nem okoz számodra semmilyen mellékhatást, akkor nyugodtan add hozzá étrendedhez, és élvezd különleges aromáját!

blog magyar kávé koffein zöld gasztro egészség tél virág mezőgazdaság kert zöldséges növény zöldségek gyümölcsök egészséges életmód cikória gyökér fenntartható fejlődés fenntarthatóság mutimiteszel azöldséges

2019\06\27

7 érv a cseresznye mellett

A cseresznyét szinte mindenki imádja. Főleg, ha az friss, zamatos és egészséges. De vajon a cseresznye tényleg jó-e a szervezetnek? Lelőjük a poént: igen. Százszorosan igen. A cseresznye nem csak a gyümölcsök között tartozik a legegészségesebbek közé, de még az élelmiszereken belül is dobogós helyen van. Egy csészényi cseresznye, vagyis körülbelül 20-21 szem kevesebb, mint 100 kalóriát tartalmaz, viszont a napi C-vitamin szükséglet 15 százalékát fedezi. Azonban itt van még 7 érv, amiért kifejezetten ajánljuk a cseresznyét.

 1. Bővelkedik antioxidánsokban

cherries-fruits-sweet-cherry-cherry-harvest-162804.jpeg

Mindannyiunk kedvenc kicsi és piros gyümölcse az antioxidánsok és a különböző gyulladáscsökkentők egyik legismertebb hordozója. Ebből adódóan lassítja az öregedést és megakadályozza a krónikus betegségek kialakulását – beleértve a rákot, az Alzheimer-kórt, a szív- és cukorbetegséget, illetve az elhízást.

 

 2. Véd a cukorbetegség ellen

pexels-photo-175727.jpeg

A cseresznyében található gyulladásgátlók segítenek a tested egészségének megőrzésében, arról nem is beszélve, hogy a cseresznye glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mint sok más gyümölcsé. Lefordítjuk, mit jelent ez: a cseresznye nem borítja fel az vércukor- és inzulinszintet. Ezáltal védelmet biztosít a cukorbetegség kialakulása ellen, illetve akár karban is tarthatja azt.

 

 3. Elősegíti a minőségi alvást

pexels-photo-1178610.jpeg

A cseresznye azon kevés élelmiszerek egyike, amely melatonint tartalmaz. A melatonin az a hormon, ami biztosítja az alvás-ébrenléti ciklusok szabályozását. Egy nők és férfiak körében egyaránt végzett kutatás kimutatta, hogy 226 gramm cseresznye elfogyasztását követően egy órával és 24 perccel növekedett meg az alávisidő.

 

 4. Enyhíti az ízületi gyulladást

pexels-photo-533295.jpeg

Számos tanulmány kimutatta, hogy a cseresznye fogyasztása előnyös az osteoarthritisben (csont-ízületi gyulladás) szenvedők számára. A cseresznye vagy a 100% -os cseresznyelé rendszeres beiktatása az étkezésbe vagy a rágcsálnivalókba segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmat.

 

 5. Csökkenti a köszvény kialakulásának kockázatát

pexels-photo-1122275.jpeg

Világszerte sok-sok millió felnőtt szenved köszvényben. Ez az ízületi gyulladás akkor lép fel, amikor a húgysav az ízületekben kristályosodik, ez pedig fájdalmat és duzzanatot okoz. Egy vizsgálat során a köszvényes betegek, akik mindössze két napig fogyasztottak cseresznyét (friss gyümölcs, cseresznyekivonat és gyümölcslé formájában), 35%-kal alacsonyabb köszvényesedési kockázatot mutattak, mint azok, akik nem.

 

 6. Csökkenti a koleszterint

cherries-fruits-sweet-cherry-cherry-jam-162900.jpeg

Kutatások kimutatták, hogy a cseresznye alapú gyümölcslé fogyasztása segíthet a teljes koleszterinszint csökkentésében, beleértve a „rossz” típusú LDL-t is. Ez azért is fontos, mert a koleszterinszint 1%-os csökkenése 2%-kal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A magas szintű LDL pedig különösen aggasztó tényező a szívroham kockázatával kapcsolatban.

 

 7.Csökkenti az edzés utáni fájdalmat

pexels-photo-1394423.jpeg

A cseresznye csökkenti az edzést követő izomfájdalom intenzitását és segíti az izmok helyreállítását. A cseresznye, illetve az abból készült gyümölcslé nem véletlenül népszerű a profi versenysportolók körében, de bárki számára jótékony hatással bír, aki rendszeresen folytat aktív sportokat.

cseresznye blog reggeli vásárlás magyar zöld gasztro egészség mezőgazdaság vitamin kert zöldséges megelőzés zöldségek gyümölcsök egészséges életmód fenntartható fejlődés vegán fenntarthatóság vitaminhiány mutimiteszel szezonjavan azöldséges

2019\06\05

5 tipp a kirobbanó nyári frissességhez

Pörög már a nyári szezon, megnyitottak a strandok és a nap is egyre erősebben süt! Mindenből sugárzik az élet, mindenfelé vidám mosolyok és biztosan sokan vagytok, akik javában tervezgetik már a nyári kiruccanásotokat. Hogy mivel lehetne még jobban feldobni ezt az időszakot? E heti blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük Nektek a kedvenc nyári ételeinket, amelyek garantáltan felfrissítik a meleg, nyári napokat!

1. Málna

malna.jpeg

Ahogyan sok más piros gyümölcs, a málna is rendkívül gazdag C-vitaminban és a különféle antioxidánsokban. Kiváló vértisztító, illetve a lázat is csillapítja. Magas A-vitamin tartalma révén javítja a látást, valamint a benne található kalcium, kálium, magnézium és vas fedezi a szervezet napi szükségletének 10 százalékát. Ugyancsak kevesen tudják, hogy remekül orvosolja a másnaposságot, illetve egy tartósabb antibiotikum kúra után nagy segítséget nyújt a megterhelt emésztőrendszer és a károsodott bélflóra helyreállításában.

2. Görögdinnye

dinnye.jpeg

A szervezet megfelelő hidratáltsága javítja a memóriát, stabilizálja a hangulatot és az hűsen tartja a testet a forró, nyári időszakban. A jó hír pedig, hogy vannak esetek, amikor a vizet nem csak meginni lehet: hanem enni is! Bizony, egy finom, ropogós görögdinnye formájában! A görögdinnye 92 százalékát ugyanis víz teszi ki. Így amellett, hogy kellően hidratálja a felhevült szervezetet, a szomjat is remekül oltja.

3. Paradicsom

para.jpeg

Ahogyan korábban már írtunk róla, a paradicsom is dobogós helyen szerepel, ha víztartalomról esik szó. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy a paradicsomot is pirossá színező kartionid remekül védi a bőrt a napégéstől. Egy vizsgálat során például fényderült rá, hogy azok, akik 10-12 héten át napi rendszerességgel fogyasztottak 2 ½ evőkanálnyi paradicsomos tésztát a szokásos étrendjük mellé, azokat 50 százalékkal kevésbé érintette a bőrvörösödés, miután eltöltöttek bizonyos időt a napon.

4. Áfonya

afonya.jpeg

Mint a legtöbb bogyós gyümölcs, ugyanúgy az áfonya is rendkívül magas tartalmú antioxidánsokkal rendelkezik, amelyek jelentősen csökkentik az izomfáradtságot. Emellett pedig védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben. Kismamák számára pedig kiváltképp ajánljuk, ugyanis az áfonya folsavban, C-vitaminban és kalciumban is bővelkedik, így várandósság idején a magzat egészségét is óvja.

5. Cseresznye

csere.jpeg

A cseresznyét nem hiába imádjuk oly sokan… Gyümölcsléként fogyasztva segíti az éjszakai elalvást, csökkenti az edzések utáni izomfájdalmat, illetve remekül karcsúsít is. Mindemellett pedig olyan antocianinok is megtalálhatóak benne, amelyek a szervezetbe bejutva felgyorsítják a zsírégetést. További előnye még, hogy természetes módon csökkenti a vérnyomást, valamint béta-karotinban, C-vitaminban és kvercetinben való gazdagsága meglehetősen mérsékeli a rák kialakulásának esélyeit.

cseresznye blog reggeli gasztro egészség reggel dinnye mezőgazdaság vitamin víz paradicsom gastro málna áfonya vegetáriánus gyümölcsök egészséges életmód fenntartható fejlődés fenntarthatóság mutimiteszel szezonjavan azöldséges

2019\05\28

Az alma nyomában

„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja." – állítja egy régi angol közmondás. Az almának talán minden más gyümölcsnél több manifesztációja létezik szerte a világban. A legendák szerint kulcsfontosságú jelentősége volt már a Bibliában is, dobogós helyen szerepel a világ legtöbbet fogyasztott gyümölcseinek toplistáján, illetve Hófehérke történetében is helyet kapott. Na meg tizenkét éve már, hogy szorosan összefonódott az okostelefonokkal. Egy nemrégiben napvilágot látott Európát és Nyugat-Ázsiát felölelő régészeti kutatás leletei olyan történeti, paleontológiai és genetikai adatokat tárt fel, amelyek teljesen új fejezetet nyitnak az alma származásának idővonalán.

 apple-fruit-fruits-delicious-162806.jpeg

Az alma minden kétséget kizáróan a világ egyik legismertebb gyümölcse. Mérsékelt égövi környezetben terem, kiváló energiaforrás és remekül oltja a szomjat. A klasszicista művészetekben pedig a nagy, piros színű gyümölcsök is rendkívül közkedvelt motívumok voltak, amelyek csak tovább igazolják a tényt, miszerint Dél-Európa lakói körében több mint kétezer évre nyúlik vissza az alma közismertsége. Mindemellett pedig különféle régészeti lelőhelyeken talált ősi almamagok bizonyítják, hogy Európa mellett Nyugat-Ázsiában már hozzávetőlegesen több mint tízezer évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendett az almafogyasztás.

 still_life_with_apples_1.jpg

Számos közelmúltbéli genetikai vizsgálat kimutatta, hogy a modern alma legalább négy vadon élő alma populáció hibridje, és a kutatók feltételezései szerint a Selyemút kereskedelmi útvonalai során kerültek „összehozásra”, majd az évek során az említett különféle vadalmák összességeként keletkezett a ma is ismert alma. Az eurázsiai helyszíneken konzervált magvak formájában fellelésre kerültek az alma régészeti maradványai, tehát ezek a felfedezések alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a gyümölcs- és diófák azon áruk közé tartoztak, amelyek ezeken a korai kereskedelmi útvonalakon gyakran megfordultak. Egy kaliforniai egyetem által publikált tanulmány is közzétette, hogy a modern alma genetikai anyagának nagy része a Kazahsztán Tien Shan-hegységének ősi kereskedelmi útvonalainak szívéből származik. Továbbá a cserekereskedelm felelős a hibridizációs folyamatokért is, amelyek eredményeképpen megjelentek a piacon a nagy, piros és édes gyümölcsök.

 pexels-photo-574919.jpeg

A kutatók számára további fontos kérdés, hogy a nagyobb gyümölcsök előállítása során kialakult almafák hogyan és mikor alakulnak ki, mivel a gyümölcsfák nem feltétlenül ugyanazt az utat követik, mint más, jobban megértett növények, például gabonafélék vagy hüvelyesek. Ilyen formában a modern növények evolúciós feldolgozásának megismerése segíthet a tudósoknak a „háziasítás” folyamatának értelmezésében. A húsos, édes gyümölcsök genetikai evolúciójának háttere az állati élővilághoz való igazodásban keresendő. Ebben a gyümölcskategóriában az olyan kisebb termetű gyümölcsök, mint például cseresznye, málna vagy meggy a madarak számára jelentenek finomon csemegét azáltal, hogy igazodtak azok fizikai és biológiai adottságaihoz.

 waxwing-with-berry000001793003large-1080x865.jpg

Azonban a család bizonyos fái, például az alma, a körte, a birs és az őszibarack, amelyek a vadonban alakultak ki, túl nagyok ahhoz, hogy egy madár is könnyedén elfogyaszthassa őket. A különböző genetikai bizonyítékok arra utalnak, hogy ezek a nagy gyümölcsök több millió évvel ezelőtt alakultak ki, mielőtt az emberek megkezdték volna azok termesztését. Az evolúciós bizonyítékok arra utalnak, hogy a nagy gyümölcsök fejlődése adaptálódott a nagytestű állatokhoz, amelyek képesek voltak azok gondnélküli elfogyasztására. Ilyenek voltak például a medvék vagy a mai házilovak ősei. Az utolsó jégkorszak vége előtt azonban még sok más nagy emlős élt az európai tájon, mint a vadlovak és a szarvasok.  A feltárások alapján a vadalmák vetőmagjai a jégkorszak teljes leforgása alatt nem mozdultak helyrajzi szempontból.

 5b8050bc8905f21b008b5a6c-750-498.jpg

Azonban az utolsó jégkorszak után a megjelenő embercsoportok a Selyemút mentén ingázva a teljes eurázsiai szakaszon elterjesztették a vadon élő almafa populációkat. Amikor már kellően helyre állt az ökológiai egyensúly és működés, a méhek és más beporozó állatok is munkához fogtak. Az így keletkezett gyümölcsök még nagyobb méretűek lettek, mint korábban voltak. Ez pedig az emberek figyelmét is felkeltette, amelynek hatására nekiláttak azok szaporításárnak, ezzel pedig sikeresen megőrizve az újonnan kialakult génállományt.

 deep-into-the-patagonia-glacier.jpg

Ez a felfedezés megkérdőjelezi a „domesztikáció” meghatározását, és azt mutatja, hogy nincsen olyan jellegű evolúciós modell, amely egy kalap alá képes venni minden emberi és növényi fejlődést. Összességénen tehát vannak olyan növények, amelyek esetében a tenyésztés évezredekig tartott, és nagyban hozzájárult az ember általi „rásegítés”. Aztán előfordulnak olyanok is, ahol elsősorban a jégkorszak és a hibridizáció felelős a morfológiai változásokért. Mindent összevetve tehát a konyhánk pultjára kerülő almák bizonyos értelemben kalandos evolúciós előélettel rendelkeznek, illetve az olyan környezeti behatások mellett, mint a jégkorszak, a selyemúti kereskedők is hozzájárultak ahhoz, ahogyan és ahol ma előfordulnak.

pexels-photo-1902322.jpeg

alma blog magyar evolúció gasztro egészség mezőgazdaság jégkorszak gyümölcsök egészséges életmód fenntartható fejlődés fenntarthatóság mutimiteszel azöldséges

2019\05\14

A vegetáriánusok felfalják a húsevőket?

Képzeljünk csak el egy olyan világot, ahol a marhaburger már a múlté, a gyros egy nem létező fogalom és a vasárnapi gulyásleves is csak egy tovatűnő emlék. Elképzelhető, hogy a vegetarianizmus és veganizmus látványos térhódításai néhány éven belül egy húsmentes világhoz fognak vezetni?

 goulash-3502510_960_720.jpg

Ugyan az imént felvázolt világ meglehetősen utópisztikusan hangzik, ötből egy fiatal felnőtt úgy gondolja, hogy a következő 10-12 évben feltehetőleg megvalósul, derült ki egy kutatásból. A veganizmusra áttérők száma drasztikus növekedésnek indult az elmúlt néhány évben. Csupán Nagy-Britanniában 3,5 millió fő teszi le voksát a bármilyen jellegű állati eredettől mentes élelmiszerek mellett.

 pexels-photo-1389103.jpeg

Habár a vegetáriánus és vegán mozgalmak nem mutatnak különösebb csökkenést, azért a legtöbbek számára mégis valószerűtlennek tűnik, hogy ténylegesen húsmentessé váljon az életünk. Mindazonáltal egy 2018-as brit kutatás eredményei szerint átlagosan ötből egy 18 és 24 év között lévő személy szerint 2030-ra meg fog szűnni a húsfogyasztás. A kutatás során 2000 ember került megkérdezésre a jövő étkezési szokásainak lehetséges irányaival kapcsolatban. A tanulmány kimutatta, hogy egyre nagyobb kulcskérdés az életünkben, hogy amit vásárolunk és elfogyasztunk, az milyen hatást gyakorol a környezetünkre. Példának okáért, a megkérdezettek 32 százaléka válaszolta azt, hogy nagyobb lelki nyugalmat jelent a számára, hogy biztos forrásból és fenntartható ellátásiláncból származó élelmiszert vásárol.

 environmental-protection-683437_960_720.jpg

Ehhez csak még jobban hozzátesz, hogy a megkérdezettek 62 százaléka a jövőben nagyobb előnyben részesítene a vásárlás során olyan élelmiszereket, amelyek újrahasznosított, környezetbarát csomagolással rendelkeznének. Míg a megkérdezettek közül igen sokan fejezték ki a környezetvédelem iránti elhivatottságukat, időközben annak is hangot adtak, hogy a bevásárlás során azért nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az anyagiaknak.

 pexels-photo-95425.jpeg

A jelenlegi világgazdasági és élelmiszerpiaci szempontok kontextusában sem meglepő, hogy a megkérdezettek 57 százaléka állította azt, hogy a következő előreláthatólag 10 évre nézve az élelmiszerárak lesznek számukra a legfontosabb tényezők, amikor vásárlásra kerül majd sor. Ugyancsak ezt bizonyítja, hogy habár a szupermarketek és kiskereskedők próbálkoznak erőfeszítéseket tenni a környezetvédelem ügyebén, azonban az Egyesült Királyságban értékesített egyszer használatos műanyag zacskók aránya 86 százalékkal esett vissza, amióta kiszabták rájuk a darabonként 5 Penny-s (kb. 18 forint) felárat. További érdekesség, hogy a fenntarthatóság iránti fokozott figyelem ellenére egy közelmúltbéli tanulmány kimutatta, hogy az Egyesült Királyság műanyag élelmiszer-csomagolásának mindössze egyharmada hasznosítható újra ténylegesen.

pexels-photo-414805.jpeg

El fog tűnni a hús az életünkből? Nem. Legalábbis nem kimondottan valószínű. Annyi viszont mindenképpen biztos, hogy a fenntarthatóság kérdése egyre inkább kulcsfontosságúvá válik, és a világnak nagy szüksége van az olyan ötletekre, amelyek egyszerre kedveznek a Föld élővilágának, ugyanakkor hosszútávon az egyszeri fogyasztót sem döntik anyagi csődbe. Az igazi kérdés, hogy van-e ilyen megoldás?

blog gyros zöld gasztro egészség mezőgazdaság zöldséges hamburger zöldségek vegetáriánus gyümölcsök fenntartható fejlődés vegán fenntarthatóság mutimiteszel azöldséges gúlyásleves

2019\05\03

Friss hajtás az interneten

Mindannyian tudjuk, milyen csodálatos tud lenni a tavasz… Rügyezésnek indulnak a fák, kicsíráznak a növények és a hosszú téli álomból feléled az állatvilág. A gazdák elszántan dolgoznak a földjeiken, gondosan ápolják a növényeiket és büszkén aratják le munkájuk szó szerinti gyümölcsét. Ahogy tavasszal virágzásnak indul minden, úgy bontogatja egyre jobban szirmait és friss hajtásait valami olyasmi is, ami egyre jobban formálja át az életünket. Ez pedig nem más, mint a mezőgazdaságot érintő e-kereskedelem legfrissebb szereplője, a Zöldséges.com.

 pexels-photo-355312.jpeg

Az elmúlt években a multinacionális vállalatokon keresztül beimportált mezőgazdasági termékek látványos térhódítása meglehetősen beszűkítette a magyar mezőgazdasági termelők piaci lehetőségeit. Kialakult egy az előzőtől teljes mértékben eltérő versenyhelyzet, illetve a termékek felvásárlása és viszonteladása közötti árrések is egyre jobban a tető fokára hágtak.

 pexels-photo-264636.jpeg

Mit lehet ilyenkor tenni? Szerencsére az említett nehézségek ellenére még mindig vannak olyanok, akik rendületlenül becsülik a magyar gazdák áldozatos munkáját, illetve hisznek a hazai mezőgazdasági termékek értékében. Ugyancsak ők azok, akik még mindig azt vallják, hogy hazait a hazainak. Éppen ezért jött létre a Zöldséges.com, amely a legmodernebb technológiákat alkalmazva, illetve a hagyományos értékrendet vallva teremt új hagyományt, és vezeti át zöldség vásárlást a 21. századba.

 pexels-photo-128402.jpeg

A jelenlegi piaci állapotok kétséget kizáróan mind azt bizonyítják, hogy az e-kereskedelem berobbanása óta már teljesen más fajta kereskedelmi modell van érvényben. A fogyasztók számára teljesen természetessé vált, hogy az internetet böngészve csupán néhány kattintással elérhetnek és megvásárolhatnak szinte bármit. Mindemellett pedig még az igény is megnőtt a friss és minőségi árura. A Zöldséges.com a fenti kérdésekre kínál korszerű megoldást. A szolgáltatás egy olyan internetes piacteret biztosít, amely egyszerre kínál egy hatékony, versenyképes hirdetési lehetőséget a magyar gazdáknak, illetve egy megbízható, minőségi élelmiszerforrást azon fogyasztók számára, akik számára nem mindegy, hogy mit esznek.

 farmer-657333_960_720.jpg

Az e-kereskedelem egyik legnagyobb előnye, hogy látványosan kiszélesíti a piaci lehetőségeket. Aki azelőtt csak lokálisan tudott értékesíteni, az a termékeit a Zöldséges.com-on meghirdetve egy látványosan szélesebb vevői körre tehet szert. Annak tekintetében pedig, hogy a termékek közvetlenül a termelőtől jutnak el a fogyasztóhoz, az ellátási lánc is lényegesen lerövidül. Ez pedig mindenki számára kedvező, ugyanis a köztes értékesítő kiesésével a hazai termelők felvásárlási áron felül értékesíthetik a megtermelt árut, a fogyasztók pedig elsőkézből jutnak frissen megtermelt magyar mezőgazdasági termékekhez.

 kepkivagas76.jpg

A Zöldséges.com-mal egy olyan piactér keletkezik, amely az év 365 napján nyitva tart, és nem kötik semmilyen jellegű évszakkal vagy időjárással kapcsolatos tényezők. Ilyen formában egész évben adott a lehetőség a termékkínálat frissítésére, az előrendelések lefixálására és mindenek felett arra, hogy a termelők és a fogyasztók között egy tartós, gyümölcsöző kapcsolat születhessen.

 pexels-photo-1435894.jpg

A Zöldséges.com-nál személyes küldetésként tekintünk arra, hogy az e-kereskedelem és a modern technológiák nyújtotta lehetőségeket kihasználva előremozdítsuk a magyar mezőgazdasági termelők által biztosított egészséges hazai termékek elérhetőségét azon fogyasztók számára, akik hozzánk hasonlóan ugyanúgy hisznek a magyar mezőgazdasági termékek értékében.

blog reggeli vásárlás magyar zöld piac gasztro egészség startup környezetvédelem technológia mezőgazdaság webshop kereskedelem vitamin kert zöldséges zöldségek gyümölcsök fenntartható fejlődés fenntarthatóság újkezdet közösségi kert mutimiteszel szezonjavan azöldséges